SON DAKİKA
Hava Durumu

Teşvik paketi görüşmeleri gündemdeki yerini koruyor

Yazının Giriş Tarihi: 26.10.2020 17:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.10.2020 17:44

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi önceki hafta sonu yaptığı konuşmada, 3 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden önce mali teşvik paketi konusunda Beyaz Saray ile anlaşmaya varmada ilerleme sağlamak için son günü salı günü olarak belirledi. ABD Başkanı Donald Trump ise masadaki tekliflerinin miktarını artırma önerisini yineledi. ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi ve Hazine Bakanı Mnuchin mali teşvik konusunda görüşmeler gerçekleştirilirken, bu görüşmelerin salı gününün sonrasına sarktığı da görüldü. Hafta başından hafta ortasına kadar teşvik paketine ilişkin iyimser beklentiler risk iştahı ve piyasaları destekleyen gelişmeler oldu. Ancak hafta boyunca iki taraf arasında görüşmelerin devam etmesine karşın somut bir gelişmenin görülmemesi teşvik paketine ilişkin beklentilerin zayıflamasına ve belirsizliğin artış kaydetmesine neden oldu. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi arasındaki görüşmeler devam ederken, konu ile ilgili haber akışları önemini ve gündemdeki yerini koruyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, haftanın son işlem gününde ekonomik destek paketi üzerinde anlaşmaya yakın olduklarını ancak bazı konularda anlaşma sağlanamadığını ifade etti. Pelosi, tasarının yazılıp oylamasının ise biraz zaman alabileceği konusunda uyardı. Teşvik paketinin onaylanması ekonomik toparlanmayı ve risk iştahı destekleyebilecek bir gelişme olacakken, aksi bir durum risk başlıklarındaki gelişmelere bağlı olarak riskli varlıklarda düzeltme hareketlerini gündeme getirebilir.

Vaka sayılarındaki artış endişe oluşturuyor

Günlük bazda ciddi vaka artışlarının yaşandığı Avrupa’da tedbirler sıkılaştırılırken, vaka artışlarının önüne geçilemediği görülüyor. Salgının ilk zamanlarına kıyasla ikinci dalgayı çok daha zor koşullar altında geçiren Avrupa’daki bu görünüm küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Vaka sayılarındaki artışa bağlı tedbirlerdeki sıkılaşma ekonomik toparlanmanın gücü ve devamlılığı üzerindeki endişeleri ve karantina korkularını gündemde tutuyor. ECB Başkanı Lagarde, koronavirüs vakalarında beklenmedik bir şekilde erken gerçekleşen artışın ekonomik görünüm için açık bir risk oluşturduğunu belirtti. Cuma günü Avrupa’da açıklanan öncü PMI rakamlarında imalat PMI rakamları gücünü korurken, salgın kayanaklı endişelere bağlı olarak hizmet PMI rakamlarında zayıflama devam etti. Vaka sayılarındaki artışa bağlı olarak salgın kaynaklı endişeler geçen hafta içerisinde küresel risk iştahı ve piyasalar üzeribde baskı oluştururken, konu ile ilgili gelişmeler önemini koruyor. Vaka sayılarındaki artış elbette sadece Avrupa ile sınırlı kalmıyor. ABD'de Kovid-19 salgınındaki vaka artışları 41 eyalette yükselmeye devam ederken, ülkedeki vaka sayılarında 3'üncü defa zirvenin görülebileceği belirtiliyor. Yurt içinde de vaka artışları ve bu taraftaki uyarılar devam ediyor.

TCMB faiz oranlarında değişikliğe gitmedi

Geçen haftanın yurt içinde ön plana çıkan gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın  (TCMB) ekim ayı PPK toplantısıydı. Piyasadaki konsensüs beklentiler 200 baz puan faiz artırımı yönünde şekilleniyordu. Perşembe günü gerçekleşen toplantıda TCMB faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Piyasadaki faiz artırım beklentilerine rağmen TCMB’nin bu kararı sonrasında TL varlıklarda değer kayıpları yaşandı. Kur tarafında tarihi zirveler test edilirken, Borsa İstanbul’da bankalar öncülüğünde satıcılı bir fiyatlama etkili oldu. Faiz kararını piyasalar açısından sürpriz olurken, TCMB bu kez para politikası sıkılaştırmasını, politika faiz artışı yerine likidite kısıntısı yoluyla yapmayı tercih etti.  TCMB, geç likidite penceresi (GLP) faizi ile gecelik borç verme faizini farkını 300 bp olarak belirledi. Merkez Bankası'nın kararı ile birlikte GLP faizi %13,25'ten %14,75'e yükseldi. TCMB’nin ilerleyen süreçte piyasaları fonlama kanalları ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin (AOFM) seyri takip edilecektir.

Yeni haftanın gündemi

Yeni haftada yurt içinde kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi, ekonomik güven endeksi TCMB toplantı özeti, TCMB Enflasyon Raporu toplantısı ile dış ticaret dengesi rakamları; Euro Bölgesi’nde ECB faiz kararı, ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, TÜFE ve 2020/3Ç GSYH rakamı; ABD tarafında ise yeni konut satışları, toptan stoklar, 2020/3Ç GSYH, kişisel tüketim harcamaları, bekleyen konut satışları, kişisel gelir/giderler ve Michigan güven endeksi açıklanacak. Yurt içinde güven endeksleri ve dış ticaret rakamları takip edilmekle birlikte 28 Ekim Çarşamba günü gerçekleşecek yılın son Enflasyon Raporu toplantısı önemli olacak. TCMB’nin yılsonu enflasyon hedefi ile piyasalarla kuracağı iletişim önemli olacak. Ayrıca 28 Ekim günü yurt içi piyasalar yarım gün işlem görecek olup, 29 Ekim Perşembe günü Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yurt içi piyasalar kapalı olacak. Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ile üçüncü çeyrek büyüme rakamları; ABD tarafında ise konut piyasasına ilişkin rakamlar ve 2020/3Ç GSYH rakamı ön planda olacak. ABD’de açıklanacak GSYH rakamı küresel risk iştahı ve piyasalar üzerinde etkili olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.