SON DAKİKA
Hava Durumu

TCMB her anlamda sürpriz oldu

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2021 15:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2021 15:17

Geçen hafta gerçekleşen toplantıda TCMB politika faizini 100 baz puanlık beklentilerin üzerinde 200 baz puan arttırarak %19,0’a çekti. Kararın gerekçesinde küresel finansal piyasalardaki dalgalanma öne çıktı. TCMB kararın gerekçesini, yükselen küresel enflasyon beklentilerine bağlı olarak gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanma olarak açıklarken, son dönemdeki kredi talebindeki canlanmaya da dikkat çekildi. TCMB, iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler gibi risk faktörlerini öne çıkararak, söz konusu gelişmelerin enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu yukarı yönlü riskler nedeniyle, “önden yüklemeli” ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiğini ifade etti. Bu karardan iki gün sonra ise hafta sonuna girdiğimiz ilk saatlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alındığı duyuruldu. Yerine ise Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Hafta sonu banka genel müdürleriyle bir araya gelen yeni Başkan Kavcıoğlu’nun basına yansıyan haberlere göre TCMB'nin birinci önceliğinin enflasyonla mücadele olmaya devam edeceği ve politika değişikliği olmayacağı yönünde mesajlar verdiği dile getirildi. Hafta sonunun ardından Asya işlemlerinde TL’de ilk fiyatlamalar aşırı volatil olurken bu bölümde 8,40’ın üzerindeki rakamlar görüldü. Sabah saatlerindeki sert fiyatlamaların arından Dolar/TL kurunun 8,00 seviyesinin bir miktar altında dengelendiğini gördük. Bu hafta piyasanın bu değişim sonrası verilecek mesajlar ve iç siyasetteki gelişmeler etkisinde volatil bir seyir izlemesi olası görünüyor. Bunun birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü partisinin kongresinde yapacağı konuşmanın 2023’ün manifestosu olacağını, gerek insan haklarıyla ilgili reform paketi, gerekse ekonomi paketini kapsayan çok daha geniş anlamda bir konuşma planladığını ifade etti. Bu gelişmeler çerçevesinde bu hafta artması muhtemel volatiliteye karşı temkinli olmak gerektiğini düşünüyoruz.

Fed enflasyondaki yükselişi geçici görüyor

Fed, beklentiler dahilinde politika faizini %0-0,25 aralığında sabit bırakırken, faizlerin 2023 sonuna kadar yükseltilmeyeceği öngörüsünde bulundu. Fed yetkililerinin ABD ekonomisine ilişkin ortalama büyüme tahmini 2021 yılı için %6,5'e yükseldi. Çekirdek enflasyonun %2'nin de üzerine çıkarak %2,2'ye yükseleceği öngörüldü. Fed Başkanı Powell, Fed'in Mart ayı toplantısının ardından yaptığı açıklamada Fed’in gerektiği sürece ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini belirtti. Powell, 10 yıllık Hazine tahvillerindeki yükselişe ilişkin, “Geniş bir yelpazede koşulları inceliyoruz. Farklı endekslere baktığımızda finansal koşullar hayli elverişli. Hedeflerimizi yerine getirene kadar da elverişli olarak kullanacağız "dedi. Fiyatlarda tek seferlik artışların enflasyon üzerinde sadece geçici etki yapmasının büyük olasılık olduğunu belirten Powell, enflasyonun bir süre yüzde 2'nin üzerine çıkmasına izin verileceğini ifade etti. Enflasyonda yüzde 2'nin üzerine geçici artış faiz artırımı için şartları karşılamayacak diyen Powell, varlık alımlarını azaltmayı konuşmaya başlama zamanının da gelmediğini vurguladı. Bu toplantı bir kez daha Fed’in yakın bir dönemde sıkılaşmaya dair mesaj vermeyeceği algısını kuvvetlendirdi.

Uluslararası ilişkiler ön planda

Gerek ABD ile Rusya arasındaki gerekse ABD ile Çin arasındaki ilişkilerdeki gergin tablo küresel piyasalar için risk oluşturmaya başladı. Biden’ın görevi devralmasının ardından yaptığı en sert açıklama Putin’e yönelik söylemleri oldu. Bu sertlik dış politikada izleyeceği yolun da kısmen habercisi. ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin gerilmesi son dönemde S400’ler başta olmak üzere Rusya ile ilişkileri geliştiren Türkiye için de risk oluşturuyor. Bu nedenle başta da ifade ettiğimiz gibi Biden’ın açıklamalarından en fazla etkilenen piyasalardan biri de TL varlıklar oldu. İlerleyen günlerde bu konudaki gelişmeler bizim de yakın takibimizde olacak. Diğer taraftan bu hafta sonu gerçekleşecek AB Liderler Zirvesi öncesinde AB’den olumlu bir haber geldi. Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini gerekçe göstererek iki TPAO yetkilisine yönelik kısıtlayıcı tedbir içeren listenin genişletilmesi planını Ankara’nın yapıcı tavrı nedeniyle dondurduğu bildirildi. Böylece AB’den Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırım ihtimali de büyük oranda azalmış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.