SON DAKİKA
Hava Durumu

TCMB güçlü duruşunu korudu

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2021 10:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2021 10:56

Geçen hafta gerçekleşen Para Politikası Kurulu toplantısında TCMB politika faizi olan haftalık repo faizini piyasadaki genel beklentiyle uyumlu olarak 17’de sabit tuttu. Toplantı sonrası yayınlanan metinde “sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesi” ve “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılması” gibi geçen ay yer vermediği ifadelere yer vererek TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu koruduğunu ve hatta geçen aykinden daha şahin bir metin yayınladığını söyleyebiliriz. Yayınlan metindeki bu bölüm TL’nin diğer para birimleri karşısında değerlenmesindeki ana neden oldu. Metnin devamı, TCMB’nin son toplantılarda alınan faiz kararların etkilerini bir süre izlemeye geçtiğini işaret ediyor. Buna karşın beklenmedik gelişmelere bağlı enflasyonda yükseliş yaşanması durumunda ilave sıkılaştırmalar yapılabileceği de çok net bir şekilde dile getirilmiş durumda. TCMB’nin bu kararlı duruşu devam ettiği müddetçe TL’nin değer kaybının ve volatilitesinin daha sınırlı kaldığı görülebilir. Hafta içinde basında yer alan önemli bir haber de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun temettü ödeme kısıtlamasını kaldırmayı değerlendirdiğiydi. Basında yer alan habere göre bankaların Şubat'ta başlayacak genel kurulları öncesinde nihai kararın alınacağı ifade edildi. Olası bir kararın bankacılık endeksi üzerinde pozitif etkileri söz konusu olabilir.

AB ile ilişkilerde yeni sayfa açma çabası

Önceki haftalarda AB ile ilişkilere yönelik verilen mesajlar geçen hafta da devam etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hafta içinde Ankara’da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte Almanya'yla ikili diyalog mekanizmalarımızı canlandırma konusunda mutabık kaldık." açıklamasında bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Avrupa'dan da olumlu adımların gelmesi sayesinde (AB'yle ilişkilerde) daha pozitif atmosfer içindeyiz." dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve bazı komisyon üyeleriyle de bir araya geldi. Çavuşoğlu, "AB ile yeni bir sayfa açmak istiyoruz. 18 Mart 2016 Mutabakatını tüm unsurlarıyla güncellemek gerekiyor" açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ise hafta içinde gerçekleştirdiği konuşmasında "Ekonomide ve hukukta atacağımız reform adımlarıyla ilgili hazırlıklarımız, kamuoyuna sunma aşamasına gelmiştir." dedi. Önceki haftalardaki ı ve geçtiğimiz hafta gelen bu açıklamaları değerlendirdiğimizde AB ile ilişkilerin normalleşmesi adına önemli adımlar atılmasının planlandığını düşünüyoruz. Bu adımlar olumlu sonuçlar doğuracak olur ise piyasalarda yeni bir pozitif dalga daha başlayabilir. Ancak bu adımların sonuçlarını görmek bugünden yarına mümkün olmayabilir. Bu nedenle kısa vadede küresel piyasaların genel seyri ve ABD’nin yeni başkanı Biden’dan gelebilecek mesajlar öncelikli takip edilmelidir.

Avrupa salgının pençesinde

Almanya Merkez Bankası Alman ekonomisinin Kovid-19 salgınında su üstünde kalmayı başardığını ancak salgının yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaların tekrar uzatılması durumunda ekonomide büyük bir gerileme yaşanabileceği uyarısında bulundu. Banka'nın ekonomiye yönelik ocak ayı raporunda, salgının geçen yıl Almanya'nın ekonomik performansı üzerinde derin izler bıraktığı belirtildi. Öncü verilere göre Alman ekonomisinin geçen yıl %5 daraldığı hatırlatılan raporda, daralmanın, küresel mali ve ekonomik krizin etkisiyle 2009'daki %5,7'lik seviyeye yakın olduğu kaydedildi. Bu açıklamaların üzerinden çok zaman geçmeden Almanya’da hayatını kaybedenlerin sayısının günlük bazda rekor seviyelere ulaşmasının ardından Başbakan Angela Merkel ile eyalet liderleri kısıtlamaların süresini 14 Şubat’a genişletmede anlaştı. Vaka ve ölüm sayılarının kontrol altına alınamaması durumunda bu sürenin yeniden uzatılma ihtimali de oldukça yüksek. Diğer taraftan salgınla ilgili pozitif bir haber akışı da mevcut. Laboratuvar çalışmaları, Pfizer Inc. ve BioNTech SE tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının İngiltere’de ortaya çıkan Kovid-19 virüsünün mutasyonuna karşı koruma sağladığını ortaya koydu. Böylelikle daha önce tahmin olarak ifade edilen görüş bilimsel olarak da doğrulanmış oldu. Perşembe günü gerçekleşen toplantıda ise Avrupa Merkez Bankası beklentilere paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Karar metninde enflasyon hedefi gerçekleşene kadar faiz oranlarının mevcut ya da daha düşük seviyelerde tutulacağına vurgu yapıldı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi’nin büyümesini çevreleyen risklerin azaldığını ancak aşağı yönlü görünüme devam ettiğini söyledi. Ayrıca Lagarde, vakalardaki artışın devam etmesi durumunda harekete geçmeye hazır olunduğunu ifade etti. AB tarafında gelen bu açıklamalara baktığımızda risklerin halan aşağı yönlü olduğu ve ekonomik verilerdeki bozulmanın bir süre daha devam edebileceğini işaret ediyor. Özellikle bahar aylarına kadar olacak dönemde ekonomiler üzerindeki baskı şiddetlenerek devam edebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.