SON DAKİKA
Hava Durumu

Tahvil faizlerindeki seyir önemini koruyor

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2021 13:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2021 13:49

Küresel tarafta enflasyon endişeleri ve ABD başta olmak üzere uzun vadeli tahvil faizlerindeki seyir yakından izlenmeye ve gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Geçen hafta içerisinde ABD’de açıklanan TÜFE rakamı beklentilere paralel gelirken, aynı zamanda ABD’de gerçekleşen uzun vadeli tahvil ihalelerinde talep beklentileri karşıladı. Bu gelişmelere bağlı olarak uzun vadeli tahvil faizleri geçen hafta içerisinde bir miktar geri çekilme kaydetti. Tahvil piyasasında gözlenen dengelenme işaretleri hafta içerisinde küresel risk iştahını destekledi. Ancak haftanın son işlem gününde tahvil faizlerinde yeniden yükseliş eğilimi ön plana çıkarken, risk iştahı bir miktar zayıflama kaydetti. ABD Başkanı Biden, bir süredir piyasaların gündeminde olan 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketini perşembe günü onayladı. Teşvik paketinin onaylanması, aşılama çalışmaları ve kademeli normalleşme süreci küresel risk iştahını destekleyebilecek gelişmeler arasında yer alıyor. Ancak salgın kaynaklı risk ve belirsizlikler ile son dönemde ön plana çıkan enflasyon endişeleri ve tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi önemli risk unsurları olarak sıralanabilir. Ekonomik destek paketinin devreye alınması ile birlikte ilerleyen süreçte paketin ekonomiye yansıması ve ABD başta olmak üzere küresel çapta açıklanacak ekonomik veriler yakından takip edilecektir. İlerleyen süreçte merkez bankalarının sözlü yönlendirmeleri ve getiri eğrisi kontrolünü gündeme alarak tahvil piyasasına yönelik olası müdahaleleri küresel piyasaların yakından takip edeceği gelişmeler arasında yer alacaktır.

Ekonomi reform paketi

Cuma günü açıklanan ekonomi reform paketinde reform alanı ikiye ayrıldı. Makroekonomik politikalar alanında kamu maliyesi, enflasyon, finansal sektör, cari açık ve istihdam başlıklarına yer verilirken, yapısal politikalar başlığı altında; kurumsal yapının güçlendirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, iç ticaretin kolaylaştırılması, rekabet politikaları, piyasa gözetimi ve denetimi yer aldı. Ekonomi reform paketinde, küçük esnafa gelir vergisi muafiyeti getirilmesi, kamuda tasarruf ve ihale sistemleri, kesintisiz hizmet verecek dijital vergi dairesi, şirketlerin halka arzında kolaylık, yeşil tahvil piyasasına yönelik alt yapı, tahvil garanti fonu ön plana çıktı. Bunlarla birlikte “Ekonomi Koordinasyon Kurulu” ve “Finansal İstikrar Komitesi” adında iki yapının kurularak, TÜİK’in “ilişkili” kuruluş olması kararlaştırıldı. Sununda dikkat çeken bir diğer başlık da bütçe sonuçlarının, politika gelişmelerinin ve hedeflerin üç ayda bir Kamu Maliyesi Raporuyla paylaşılacağı oldu. Piyasalardaki fiyatlamalar açısından baktığımızda paketin etkisinin oldukça sınırlı kaldığını gördük. İlerleyen günler içinse uluslararası kurumların açıklanan pakete yönelik yorumları ve bunun ülke notu üzerinde yapabileceği etki takip edilecek.

Avrupa Merkez Bankası genişlemeci söylemlerini koruyor

Avrupa Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta faiz oranlarında beklendiği gibi bir değişikliğe gitmedi. ECB, 1,85 trilyon euro büyüklüğündeki PEPP ile varlık alımlarını 2022 yılı Mart ayı sonuna kadar ya da koronavirüs krizi sona erene kadar devam ettireceğini belirtti. Banka, gelecek çeyrek PEPP çerçevesinde varlık alımlarının yılın ilk ayına göre ciddi şekilde daha yüksek hızla gerçekleşmesini bekliyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde, Euro Bölgesi’nde ekonomik durumun, aşılama programları ile ilgili kısa vadeli belirsizliklere rağmen, iyileşmesinin beklendiğini söyledi. Lagarde, küresel talepte görülen toparlanma ve alınan finansal tedbirlerin ekonomik faaliyetleri destekleyeceğini ancak tedbirlerin ekonomi üzerinde varlığını hissettireceğini ifade etti. Orta vadeli enflasyon görünümünün genel anlamda değişmediğini ve fiyat baskılarında kademeli bir yükseliş öngördüklerini söyledi. Ayrıca Lagarde getiri eğrisi kontrolü yapmadıklarını ve enflasyonu artıracak sebeplerin teknik ve geçici olduğunu belirtti. ABD tarafında artan faizler ve ekonomik toparlanma beklentilerine karşın AB tarafında genişlemeci söylemlerin devamı euro/dolar paritesinde de aşağı yönlü hareketleri destekliyor.

Bu hafta Fed ve TCMB takip edilecek

Son dönemde ABD’de artan faizler Fed’in söyleyeceklerini daha önemli hale getirmiş durumda. Fed son dönemde enflasyon beklentileri konusunda piyasadan ayrışmış durumda. Piyasada artan enflasyon beklentileri nedeniyle tahvil faizlerinde hızlı yükselişler yaşanırken, Fed bu yıl başta emtialar olmak üzere yaşanan fiyat artışlarının süreklilik arz etmeyeceği görüşünde. Bu nedenle de erken olarak algılanabilecek bir sıkılaştırma söyleminden şu ana kadar uzak durdu. Çarşamba günü gerçekleşecek toplantıda ve yapılacak basın toplantısından gelecek mesajlar oldukça önemli olacak. Buradan gelecek açıklamalar volatilitenin hızlı bir şekilde artmasına neden olabilir. Perşembe günü ise içeride TCMB Para Politikası Kurulu toplantısını takip edeceğiz. Son aylarda açıklanan enflasyonun beklentileri aşma geleneği şubat ayında da tekrarladı. Üstelik son dönemde artan kurların etkisi de bu rakamlar içinde yok. Bu nedenle piyasada PPK’dan bir faiz artışı gelme beklentisi yükselmiş durumda. Çarşamba günü Fed, perşembe günü TCMB önemli bir hareketlilik getirebilir. Piyasanın önünde kısa vade için başka bir beklentinin kalmamış olması bu kararlara yönelik tepkilerin normal zamanların üzerinde olmasına neden

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.