SON DAKİKA
Hava Durumu

Suriye operasyonu ön planda

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2019 12:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2019 12:12

Hafta sonu ABD ile yapılan görüşmeler ve bu görüşmeler sonrası yapılan açıklamalar Suriye operasyonunun her an başlayabileceğini işaret etti. ABD’den yapılan açıklamada “Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” görüşüne yer verildi. ABD’nin operasyon olasılığı olan bölgelerden askerlerini çekecek olması tansiyonun yükselmeyeceğini işaret etti. Hafta içinde olası bir operasyon başlangıcı piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.

Veriler en kötünün geride kaldığı algısını destekliyor

Perşembe günü ise yurt içinde enflasyon rakamları ön plana çıktı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül'de % 0,99 artarken yıllık bazda % 9,26 oldu. Çekirdek enflasyon yıllık % 7,54'e geriledi, önceki ay % 13,6'ydı. ÜFE aylık % 0,13 artarken yıllık bazda % 2,45 arttı. Piyasadaki beklentiler TÜFE’nin aylık bazda %1,38 artış göstermesi ve yıllık TÜFE’nin %9,60 oranına gerilemesi yönündeydi. Geçen yıl eylül ayında enflasyonda görülen sert yükselişin etkisiyle 2019 yılındaki en güçlü baz etkisinin eylül ayına aitken, ekim ayı rakamlarında eylül ayına göre sınırlı da olsa baz etkisini hissediyor olacağız. Bu da yıllık TÜFE rakamının %9’un da altına inmesini sağlayabilir. Kasım ve aralıkta ise baz etkisini yükseltici yönde görerek yılı yeni ekonomi programında bahsedilen %12’lik hedefe yakın tamamlayabiliriz. Enflasyonda son aylarda görülen ve beklentileri aşan düşüş, her ne kadar önden yüklemeli bir faiz indirimi gerçekleştirdiğini söylemiş olsa da TCMB’nin bu ay ve aralık ayındaki toplantılarda faiz indirimlerine daha ölçülü şekilde devam etmesi muhtemel görünüyor. Bu nedenle küresel piyasalarda bir bozulma yaşanmaz ise olası faiz indirimleri Borsa İstanbul tarafındaki pozitif havayı destekleyebilir.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri yeniden başlıyor

Önceki hafta cuma günü ABD'de Trump yönetiminin, Çinli şirketleri ABD Borsalarından çıkarmayı düşündüğü öne sürülmesiyle ABD endeksleri geriledi. Söz konusu adımın ABD yönetiminin Çinli firmalara yatırımları kısıtlama çabalarının bir parçası olduğunu belirten kaynaklar, Trump yönetiminin Çinli şirketlerin bazı eylemlerinden dolayı güvenlik endişesi duyduğunu belirtti. Haber 10 Ekim’de başlayacak müzakereler öncesi endişelerin tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Trump yönetimi, Çinli şirketlere ve finans piyasalarına yönelik ABD yatırımlarına sınırlamalar getirilmesinin tartışıldığına ilişkin haberi yalanladı. Yalanlama sonrasında ticaret savaşlarına dair endişeler azalış kaydederken 10 Ekim’de ABD – Çin arasında başlayacak ticaret görüşmeleri önemini korumayı sürdürüyor. Ticaret müzakereleri, öncesinde taraflardan ticaret gerilimini düşürmeye yönelik gelen hamleler eylül ayı içerisinde küresel risk iştahını belirli ölçüde desteklerken ilerleyen süreçte ticaret müzakerelerinin seyri ve haber akışları önemli olacak.

ABD’de ve Avrupa’da veriler son yılların diplerinde

Geçen hafta ABD tarafındaki ekonomik veri akışları da ön plana çıktı. Salı günü ABD’de açıklanan ISM imalat PMI verisi eylül ayında 50 olan beklentilerin altında 47,8'e geriledi. Endeks böylece Haziran 2009'dan beri en düşük seviyeye indi. İmalat PMI verisi sonrasında büyüme ve resesyon endişeleri artış kaydederken risk iştahı baskı altında kaldı. Çarşamba günü küresel piyasalarda satıcılı bir seyir izlendi. Perşembe günü de ABD’de hizmet sektörü endeksi imalat sektöründe olduğu gibi gerileyerek ekonomiye dair endişeleri artırdı. ISM verilerine göre hizmet endeksi 3,8 puan düşüşle Eylül'de 52,6 oldu. Bu rakam 2016 Ağustos ayından beri en düşük seviye olarak kayda geçti. İmalat ve hizmet PMI verilerinin zayıf bir görünüm sunması sonrasında Fed’e yönelik faiz indirim beklentileri güç kazandı. Euro Bölgesi ekonomisinde görünüm, ticaret gerilimi ve Brexit kaynaklı belirsizliğin sinyalini veren güven endeksinin dört yılın düşüğüne gerilemesi dikkat çekti. Sanayi yöneticilerinin müşteri talebine ilişkin endişeleri giderek artarken istihdam görünümünü de düşürdü. Toplam güveni gösteren ekonomik güven endeksi 101,7 ile Şubat 2015'ten bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. ECB Başkanı Draghi, ECB'nin enflasyonu desteklemek için ihtiyaç duyulursa daha fazlasını yapabileceğini söyledi ve Euro Bölgesi hükümetlerine bu çabayı mali harcamalarla destekleme çağrısını yineledi. Salı günü açıklanan Euro Bölgesi imalat PMI göstergesi eylül ayında 45,7 ile sektörde daralmanın sürdüğüne işaret ederken, Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya'da imalat PMI, eylülde 41,7 puana gerileyerek son 10 yılın en düşük seviyesini gördü. Euro Bölgesi’nde yeni siparişler art arda 12. ayda da daralarak ağustos ayındaki 45,9’luk seviyeden 43,4’e düştü. Euro Bölgesi'nde ekonomi azalan küresel talebin etkisiyle üçüncü çeyrekte durma noktasına geldi. Euro Bölgesi'nde bileşik PMI Eylül'de 50,4'ten 50,1 ile altı yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilerken, hizmet PMI 51,6 seviyesinde açıklandı. PMI verisinde 50 ve üzeri sektörde büyümeyi işaret ederken bu seviyesinin altı küçülme sinyali veriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.