SON DAKİKA
Hava Durumu

Salgın ve OPEC toplantısı ön planda

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2020 13:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2020 13:43

Dünya genelinde, koronavirüs salgınına yönelik endişeler ve fiyatlamalardaki volatilite devam ediyor. Bu volatiliteye en son talepteki daralma ile birlikte OPEC ile Rusya’nın anlaşamaması sonucunda petrol arzının artırılmasının sebep olduğu fiyat düşüşü ve devamında yapılan açıklamalara bağlı olarak petrol fiyatlarında görülen volatilite eklendi. Burada yaşanan volatilite başta hisse senetleri olmak üzere diğer piyasalarda da dalgalanmaya neden oluyor. Geçen hafta ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları ile OPEC üyesi ülkelerle Rusya arasında bir anlaşma olabileceği ve 6 Nisan’da OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerin arasındaki toplantı gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Hafta sonu gelen bilgiler ise petrol fiyatları konusundaki anlaşmazlığı sonlandırmayı hedefleyen toplantının Moskova - Riyad hattındaki gerilim nedeniyle 9 Nisan'a ertelendiği yönündeydi. Bu hafta koronavirüs konusundaki gelişmeler ile birlikte bu toplantının akıbeti de önemli olacak.

 

Petrol fiyatlarında neler oluyor?

 

Çin’de başlayan ve devamında tüm dünyaya yayılan koronavirüs virüs salgını küresel risk iştahını baskılarken, özellikle şubat ayından bu yana riskli varlıkların değer kaybettiği görülüyor. Özellikle Avrupa ve ABD’deki vaka sayılarındaki hızlı artışlar dikkat çekiyor. Mart ayı içerisinde Çin’deki salgın belirli ölçüde kontrol altına alınmasına karşın salgının yeni merkezi Avrupa ve ABD olarak karşımıza çıkıyor. Koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel salgın (pandemi) olarak ilan edilirken, dünya çapında salgının yayılmasını önlemek, yayılma hızını kontrol altına alabilmek adına sert önlemler alınıyor. Bu süreçte yılın ilk yarısında küresel çapta resesyon görüleceğine ilişkin beklentiler de ön plana çıkıyor. Ekonomilerdeki yavaşlama birçok emtia grubunda olduğu gibi petrol fiyatları üzerinde de baskı oluşturuyor. Talep kaynaklı endişelerle 2020 Ocak’tan bu yana petrol fiyatlarında aşağı yönlü bir seyir etkili oluyor. Bu süreç içerisinde petrol fiyatlarındaki düşüşü yavaşlatabilmek ve petrol fiyatlarını desteklemek adına OPEC üyesi ülkelerin arz kısıntısına gideceğine dair beklentiler güç kazanmıştı. OPEC toplantısı kapsamında 1,5 milyon varillik arz kısıntısına gidilebileceğine dair haber akışları piyasalarda yer aldı. Ancak OPEC ile Rusya arz kısıntısı konusunda anlaşamadı. Bu gelişme sonrasında Suudi Arabistan petrol fiyatlarını düşürürken, üretimi artıracağını açıkladı. OPEC + koalisyonundaki anlaşmazlığın ardından S. Arabistan ile Rusya arasında pazar ve fiyat savaşı başladı. Talep kaynaklı endişelerle baskı altında olan petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki Pazar ve fiyat savaşı nedeniyle çöktü. 9 Mart Pazartesi gününe petrol fiyatları %30’un üzerinde düşüşlerle başladı. Bu zamana kadar Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki anlaşmazlık ve fiyat savaşı konusunda geçtiğimiz haftaya kadar herhangi bir geri adım gelmedi. Geçen hafta Trump’tan gelen açıklamalarla birlikte Suudi Arabistan ile Rusya’nın anlaşabileceğine yönelik beklentiler düşüşte olduğu gibi yükselişte de marjinalleşen fiyat hareketlerini beraberinde getirdi. Bu hafta gerçekleşmesi beklenen OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerin arasındaki toplantı buradaki hareketliliğin bir süre daha yüksek seyretmesine neden olabilir.

 

Ekonomik veriler ikincil planda

 

Bu hafta ekonomik veriler bakımından görece olarak daha sakin. Önceki haftalarda açıklanan veriler ekonomilerde koronavirüsün yıpratıcı etkilerini göstermeye başladı. Özellikle ABD’de açıklanan istihdam verileri durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu hafta gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında açıklanacak verilerin önem derecesi biraz daha düşük düzeyde. Bu nedenle OPEC ve OPEC dışı bazı ilkelerin katılımıyla gerçekleşmesi beklenen toplantıya yönelik haber akışı ve ülkelerden koronavirüs salgınına yönelik alınacak tedbirler ön planda olacak. Bununla birlikte geçtiğimiz haftalarda bazı gelişmekte olan ülkelerin notlarını indiren kredi derecelendirme kuruluşlarının diğer ülkeler ve şirketler tarafında yapabilecekleri kredi notu değerlendirmeleri de ön plana çıkabilir. Haftaya başlarken ABD Başkanı Trump ve Yardımcısı Pence tarafından yapılan açıklamada, ABD'deki salgının dengelenmeye başladığına dair işaretler olduğunun dile getirilmesi olumlu bir atmosfer oluşturdu. Diğer taraftan hafta sonu yapılan açıklamada da en zor kısmın bu hafta başlayacağı ve çok sayıda ölüm olacağı ifade edilmişti. Ayrıca dün gece saatlerinde hastaneye kaldırılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un sağlık durumu da bu hafta izlenecek önemli bir başlık konumunda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.