SON DAKİKA
Hava Durumu

Salgın konusu önemini koruyor

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2020 12:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2020 12:26

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de salgına ilişkin rakamlar yakından takip ediliyor. Son haftalarda vaka sayısı iyileşen hafta sayısının altında kalarak dengelenmeyi işaret ediyor. Bununla birlikte yeni vaka sayısı ve yoğun bakım hasta sayısında da azalma olması oldukça pozitif gelişmeler olarak kayda geçiyor. Bu rakamlarla birlikte AVM’lerin yeniden açılması, bazı sektörlerdeki sınırlamaların hafifletilmesi gibi gelişmeler görmeye başladık. Önceleri önlemlerin hafifletilmesi yönünde adımlar ekonominin yeniden işlerlik kazanması adına piyasa tarafından pozitif algılanırken, son zamanlarda küresel ölçüde önlemlerdeki gevşemelerin salgında ikinci bir dalga oluşturabileceğine yönelik endişeleri besliyor. Bu endişe de mart ayının sonlarından başlayarak nisan ayı sonuna kadar devam eden iyimser havanın devamını engelliyor. Nisan ayından itibaren gözlenen ve risk iştahını destekleyen bir durum olan vaka artışındaki yavaşlama, bozulma gösterir ve tekrar artış ivmesi hız kazanacak olursa, bu durum piyasalardaki satış baskısını artırabilecektir. Avrupa ve ABD’de salgının artış hızında yavaşlama görülürken, Rusya ve Latin Amerika ülkelerinde son günlerde vaka sayılarındaki artışlar dikkat çekiyor. Her ne kadar piyasalar ABD ve Avrupa’daki gelişmelere odaklanmış olsalar da küresel bir salgınla karşı karşıya olduğumuz gerçeği unutulmamalıdır.

ABD – Çin ilişkileri endişeye neden oluyor

Son haftalarda Trump’ın salgın nedeniyle Çin’i suçlaması ve Çin’den yapılan ithalata yeni gümrük vergileri getirebileceği yönünde açıklamalar yapması, ABD ile Çin ilişkileri konusunda endişeleri gündeme taşıdı. Mayıs ayının ikinci haftasında ABD ile Çin arasında bir dizi telefon görüşmesi gerçekleşmesi ve ticaret görüşmelerinin olumlu seyrettiğine ilişkin mesajlar bu endişeleri belirli ölçüde yatıştırdı. Ancak yine son dönemde ABD Başkanı Trump’ın hükümet emeklilik fonlarının Çin hisselerine yatırım yapmasını engellemeye yönelik adım atması ve Çin teknoloji şirketi Huawei'nin ABD pazarında ticaretini engelleyen yasayı bir yıl uzatması iki ülke ilişkilerine dair endişeleri gündemde tutuyor. Son haftalarda Çin hükümetine yakın yayın organlarında ABD hükümetinin virüsten dolayı Çin’i suçlamasına yönelik tepkiler dile getirilirken, Çin yönetiminin ticaret anlaşmasının birinci fazının iptal ya da yeniden müzakere seçeneklerinin değerlendirildiği görüşlerine yer verildi. Buna karşın ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in ABD'den ek ithalat taahhütlerini yerini getirmemesine rağmen iki ülke arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının yeniden müzakere edilmeyeceğini söyledi. İlerleyen günlerde de ticaret anlaşmasının seyri ve Kasım 2020’deki seçimler öncesinde ABD Başkanı Trump’ın Çin konusunda nasıl bir tutum sergileyeceği piyasalar açısından kritik bir önemde olacak. Salgına ilişkin belirsizliklerin ve ikinci dalga endişelerinin artış kaydettiği konjonktürde, ABD – Çin geriliminin tekrar gündeme gelmesi piyasalar açısından oldukça yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

TCMB kararı ve açıklamaları beklenecek

21 Mayıs Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplanacak ve faiz kararını açıklayacak. Petrol fiyatlarındaki sert düşüş ile birlikte düşük talep koşullarının da enflasyon beklentilerini aşağı yönlü şekillendirdiğini gördük. Bununla birlikte geçen haftalarda kur tarafında yukarı yönlü hareketler ile tarihi zirvelerin test edilmesi de ithalat kaynaklı fiyat artışlarını destekler nitelikte. Enflasyon tarafındaki bu iki büyük etkiye karşın bu ay TCMB’nin alacağı kararda enflasyondan ziyade finansal istikrara odaklanarak bir karar alacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de karar günü kurların hangi seviyede olduğu, finansal piyasalardaki genel atmosferin ne yönde olacağı karar üzerinde doğrudan etkili olacaktır. Her ne kadar nisan ayı enflasyon rakamı beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşse de talep kaynaklı gelişmeler nedeniyle risklerin hala aşağı yönlü olduğu görülüyor.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.