SON DAKİKA
Hava Durumu

Salgın kaynaklı gelişmeler gündemdeki yerini koruyor

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2020 19:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2020 19:32

Çin'de 2019'un sonlarında ortaya çıkmasının ardından dünya geneline yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ardından yaşanan gelişmeler, mayıs ayında da en önemli gündem maddesi olmayı sürdürecektir. Salgına yönelik endişeler ve resesyon korkuları nedeniyle küresel risk iştahı ve piyasalar, şubat ayından mart ayının son haftasına kadar baskı altında kaldı. Bununla birlikte hem merkez bankaları hem de hükümetlerden ekonomileri desteklemeye yönelik atılan güçlü adımlar, salgının yayılma hızında görülen yavaşlamaya bağlı olarak artan iyimser beklentiler ve salgın nedeniyle alınan tedbirlerin gevşetileceği açıklamaları mart ayının son bölümünden itibaren risk iştahı ve piyasalarda toparlanmayı beraberinde getirdi. Mayıs ayı itibariyle salgın nedeniyle alınan tedbirler gevşetilmeye başlanırken, ekonomilerin kısmi de olsa yeniden açılmasına yönelik süreç takip ediliyor. Tedbirlerin gevşetilmesi ilk olarak piyasalarda pozitif bir fiyatlamayı beraberinde getirse de son dönemde gevşemeye bağlı olarak salgında ikinci bir dalga görülebileceğine ilişkin korkular da gündeme geliyor. Önümüzdeki süreçte salgının yayılma hızındaki değişimler ve ikinci bir dalga yaşanıp yaşanmayacağı izlenecek en önemli gelişme olacaktır. Son haftalarda gözlenen ve risk iştahını destekleyen bir durum olan vaka artışındaki yavaşlama, bozulma gösterir ve tekrar artış ivmesi hız kazanacak olursa bu durum piyasalardaki satış baskısını artırabilecektir. Ayrıca salgının küresel çapta ekonomiler üzerindeki etkisinin anlaşılabilmesi açısından mayıs ayı içerisinde açıklanacak ekonomik veriler de piyasalar açısından kritik önemde olacaktır. Son yılların en zor dönemlerini geçirdiğimiz bu süreçte küresel ekonomilerin ciddi bir daralma kaydetmesi beklenirken, salgın ile ilgili gelişmeler ekonomilerdeki toparlanmanın hızı ve şekli konusunda belirleyici olacaktır.

 

Türkiye’de koronavirüs vakalarında dengelenme var

 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de salgına ilişkin rakamlar yakından takip ediliyor. Son haftalarda vaka sayısı iyileşen hafta sayısının altında kalarak dengelenmeyi işaret ediyor. Bununla birlikte yeni vaka sayısı ve yoğun bakım hasta sayısında da azalma olması oldukça pozitif gelişmeler olarak kayda geçiyor. Bu rakamlarla birlikte AVM’lerin yeniden açılması, bazı sektörlerdeki sınırlamaların hafifletilmesi gündeme geldi. Ekonominin yeniden açılmasına yönelik yapılan açıklamalarda tarım, tekstil ve sanayi rahatlamanın başlaması için öncelikli sektörler olarak öne çıkarken, bunu turizmin takip etmesi bekleniyor. Salgının seyri ve tedbirlerin gevşetilmesi Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri üzerinde belirleyici olacaktır.

 

ABD – Çin ilişkileri önemini koruyor

 

Son haftalarda  Trump’ın salgın nedeniyle Çin’i suçlaması ve Çin’den yapılan ithalata yeni gümrük vergileri getirebileceği yönünde açıklamalar yapması, ABD ile Çin ilişkileri konusunda endişeleri gündeme taşıdı. Mayıs ayının ikinci haftasında ABD ile Çin arasında bir dizi telefon görüşmesi gerçekleşmesi ve ticaret görüşmelerinin olumlu seyrettiğine ilişkin mesajlar bu endişeleri belirli ölçüde yatıştırdı. Ancak yine son dönemde ABD Başkanı Trump’ın hükümet emeklilik fonlarının Çin hisselerine yatırım yapmasını engellemeye yönelik adım atması ve Çin teknoloji şirketi Huawei'nin ABD pazarında ticaretini engelleyen yasayı bir yıl uzatması iki ülke ilişkilerine dair endişeleri gündemde tutuyor. Ticaret anlaşmasının seyri ve Kasım 2020’deki seçimler öncesinde ABD Başkanı Trump’ın Çin konusunda nasıl bir tutum sergileyeceği piyasalar açısından kritik bir önemde olacak. Salgına ilişkin belirsizliklerin ve endişelerin artış kaydettiği mevcut konjonktürde, ABD – Çin geriliminin tekrar gündeme gelmesi piyasalar açısından en olumsuz ve yıpratıcı bir durum olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.