SON DAKİKA
Hava Durumu

Riskler büyük ölçüde 2019 yılına devrediliyor

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2018 13:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.12.2018 13:41

2018 yılında küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturan birçok gelişme yaşandı. Yılın ikinci yarısından sonra ABD – Çin arasında hız kazanan ticaret savaşları, İtalya ve Avrupa Birliği arasındaki bütçe sorunu, Brexit ile ilgili gelişmeler ve son dönemde ön plana çıkan küresel büyümeye ilişkin endişeler risk iştahını baskılayan temel gelişmeler oldu. 2008 krizinden sonra küresel hisse piyasalarında güçlü yükselişlerin yaşandığı ve özellikle 2008’den 2018 yılına kadar ABD borsalarının aralıksız bir yükseliş trendi ortaya koyduğu görülmekteydi. Ancak 2018 yılının ikinci yarısından sonra hız kazanan satış baskısı ile ABD borsalarının 2018 yılındaki kazançlarını geri verdiği görülüyor. 2018 yılının ikinci yarısında ön plana çıkan bu riskler büyük ölçüde 2019 yılına devrediyor.

Ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler ön planda kalmaya devam edecek

Kasım ayı sonundaki G-20 Zirvesi’nde, ABD Başkanı Trump ve Çin devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki görüşme sonrasında ticaret savaşları ile ilgili 90 günlük bir ateşkese varmışlardı. Bu gelişme sonrasında risk iştahı toparlanma kaydetse de Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin CFO’su ve aynı zamanda Huawei'nin sahibinin kızı Wanzhou'nun ABD’nin talebi üzerinde Kanada’da gözaltını alınması ticaret savaşlarına dair endişeleri tekrar gündeme taşıdı ve küresel piyasalarda sert satışlara neden oldu. Ancak ABD ve Çin’den ticaret görüşmelerinin olumlu seyrettiğine dair verilen mesajlar ve Çin’in ABD’den ithal ettiği otomotivlere ilişkin gümrük vergisini düşüreceğine dair gelişme ticaret savaşlarına yönelik endişeleri azalttı. İlerleyen süreçte ticaret görüşmeleri ile ilgili gelişmeler yakından takip edilecek. Ticaret savaşlarına dair endişelerin tekrar arış kaydetmesi risk iştahını baskılamaya ve satış baskısının artış kaydetmesine neden olacaktır.

Brexit’te haber akışları yoğun seyrediyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke liderleri ile İngiltere birlikten ayrılık (Brexit) anlaşmasını ve gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyonu 25 Kasım Pazar günü Brexit Zirvesi’nde imzaladı. Yaşanan bu gelişme anlaşmalı Brexit’e yönelik beklentileri ve risk iştahını destekledi. Brexit Zirvesi’nde imzalanan anlaşmanın 11 Aralık Salı günü İngiltere Parlamentosu’na sunulmasını bekleniyordu. Ancak İngiltere Başbakanı May, mevcut anlaşmaya yönelik itirazlar nedeniyle 11 Aralık’ta Brexit anlaşmasını parlamentoya sunmaktan vazgeçti. May, anlaşmada eleştirilen kısımları tekrar Avrupa Birliği ile müzakere etmek isterken Avrupa Birliği’nin bu tarafta katı tutumunu koruduğu görülüyor. Anlaşmasız Brexit’in söylemlerde gündeme gelmesi piyasalardaki endişeye artıran bir gelişme oluyor. Özellikle son günlerde Brexit ile alakalı haber akışları oldukça yoğun seyrediyor. İlerleyen günlerde Brexit ile ilgili gelişmeler yakından takip edilmeye devam edilecek. Anlaşmalı Brexit’e yönelik gelişmeler risk iştahını desteklerken aksi durumda İngiltere ve Avrupa varlıkları başta olmak üzere riskli varlıkların baskı altında kaldığı görülebilir.

2019 yılında fiyatlamalar üzerinde mevcut risklerin yanında büyüme kaygıları ve Fed belirleyici olacak

2018 yılındaki riskler büyük ölçüde 2019 yılına devredilirken 2019 yılında takip edilecek önemli konu başlıkları arasında Fed’in aksiyonları ve küresel büyümeye ilişkin kaygılar yer alacak. Son dönemde Fed Başkanı Powell’ın mesajları ve nötr faiz seviyelerine yakın olduklarına ilişkin değerlendirmeleri 2019 yılında Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatacağına ilişkin beklentileri güçlendirmişti. Bu kapsamda piyasadaki beklentilerle uyumlu olarak Fed’in faiz artırım temposunu yavaşlatıp yavaşlatmayacağı ile bu süreçte ABD ekonomisindeki gelişmeler fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Ticaret savaşlarının da etkisiyle küresel ticaret hacminin baskılandığı ve 2019 yılında küresel büyümenin yavaşlama kaydedeceğine yönelik değerlendirmelerin son günlerde ağırlık kazandığı görülüyor. Bu tarafta özellikle ABD ve Çin ekonomilerini yakından takip etmek ve bu ekonomilerde görülecek yavaşlamanın küresel risk iştahını baskılayabileceğini göz önünde bulundurmak yararlı olacaktır.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.