SON DAKİKA
Hava Durumu

Risk iştahı henüz bitmedi

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2020 18:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2020 18:57

Geçen hafta da yeni zirveler oluşturmaya devam eden ABD endeksleri başta olmak üzere küresel risk iştahında önemli bir bozulma görmedik. Zaman zaman Çin’den gelen virüs haberlerinin dalgalanmaya sebep olduğunu görsek de, şuana kadar hastalığın Çin ana karası dışında sınırlı denilebilecek sayıda görülmesi ve Çin dışında ölümlerin yok denecek kadar az olması, piyasalarda rahatlamaya neden olan ana etkenlerden. Bununla birlikte resmi olarak ortada somut bir ürün olmasa da aşı ve ilaç geliştirme çabalarına yönelik gelen haberler de zaman zaman pozitif algıyı destekliyor. Buna karşın Çin içinde hasta sayısı ile birlikte virüs kaynaklı ölüm sayısındaki artış devam ediyor. Cuma günü akşam saatlerinde virüs kapan hasta sayısı 31 bin 500 civarında değerlendirilirken, hastalık kaynaklı ölüm sayısı ise 640 civarına yaklaşmış durumdaydı. Başta da ifade ettiğimiz gibi kayda geçen ölümler içinde biri Hong Kong biri Filipinler olmak üzere Çin dışında sadece 2 ölüm gerçekleşti. Bu da küresel risk iştahındaki bozulmayı sınırlıyor.

Türkiye için jeopolitik risk önemli başlıklardan

Türkiye ekonomisinde en kötünün geride kaldığı ve 2020 yılında ekonomide tekrar güç kazanımının etkili olacağına ilişkin olumlu beklentiler ile içsel risklerin belirli ölçüde sindirilmesi yurt içi piyasalarda alım iştahını artıran temel gelişmeler olarak sıralanabilir. Küresel risk iştahındaki güç kazanımının da katkısıyla 2019 Ekim’den bu yana yurt içi piyasalarda olumlu bir seyir izlenirken, 2020 yılının geride bıraktığımız zaman diliminde de birçok olumsuz haber akışına rağmen genel olarak olumlu havanın korunduğunu gördük. Ancak küresel çapta yaşanan gelişmeler (ABD – İran gerilimi, Çin’deki virüs salgını vb.) zaman zaman global risk iştahı ve TL varlıklar üzerinde dalgalanmalara da neden olmuyor değil. Ayrıca TL varlıklar için uluslararası ilişkiler ve jeopolitik gelişmelerin de yakından takip edilmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Özellikle İdlib ekseninde gerçekleşen olaylar, son zamanlarda Türkiye – Rusya ilişkileri açısından belirsizlik oluştururken, Türkiye’nin Suriye sınırları içinde yeni bir operasyon başlatma riskini de artırıyor. Bununla birlikte son günlerde gündemdeki yeri azalmış olsa da İdlib’te olduğu gibi Libya’daki gelişmeler de önemini koruyor. Rusya ile ilişkilerde olası bir bozulmanın Libya politikası üzerinde de etkileri söz konusu olabilir. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaret takviminin belli olması ve devamında gerçekleşen ziyaret ve iki liderin buradaki temasları ABD ile ilişkilerin normalleşmesi olarak algılanmış ve başta Borsa İstanbul’da olmak üzere TL varlıklarda oldukça pozitif bir atmosfer oluşturmuştu. Oluşan bu hava devam etmekle birlikte bu süreçte Rusya ile ilişkilerin bozulması ve buna bağlı jeopolitik risklerde olası artışa fiyatlamalarda yer verilmediğini düşünüyoruz. Bu nedenle İdlib ve Libya ekseninde Türkiye – Rusya ilişkilerinin yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

ABD’den gelen güçlü veriler doları destekledi

Haftanın son günü Asya’da para birimleri ve borsalar coronavirüs etkisi ile değer kaybetti. Virüs nedeniyle ekonomik aktivitelerdeki yavaşlama Asya’da merkez bankalarını daha gevşek para politikası uygulamaya itiyor. Bu durum Asya para birimlerini zayıflatırken, bu zayıflık diğer gelişmekte olan ülke paralarını da olumsuz ekiliyor. Asya kaynaklı bu zayıflık devam ederken Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamının beklentilerin oldukça üzerine çıkması gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybını hızlandırdı. ABD'de tarım dışı istihdam Ocak'ta 225 bin arttı, işsizlik oranı ise işgücüne katılımın etkisi ile 50 yılın en düşük seviyesi olan % 3.5'ten %3.6'ya yükseldi. Beklenti istihdamın 165 bin artması, işsizliğin % 3.5 olmasıydı. İşgücüne katılım oranı ise beklenti olan %63,2’yi aşarak Ocak'ta % 63.4 oldu. Yılın geri kalanı için istihdam artışında daha mütevazi artışlar beklense de seçim yılında olan ABD’de sürpriz rakamlar görmeye devam edebiliriz. Bu nedenle Cuma günü olduğu gibi yılın geri kalanında da istihdam rakamları kaynaklı volatilite artışları görülebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.