SON DAKİKA
Hava Durumu

Rahip Brunson serbest bırakıldı

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2018 12:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2018 12:46

Yaklaşık 2,5 aydır ev hapsinde tutulan ve Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan rahip Andrew Craig Brunson davası 12 Ekim Cuma günü karara bağlandı. Davanın seyri ve ABD ile ilişkiler arasında sıkı bir bağ olması nedeniyle dava sonucu yurt içi piyasaların yakın takibinde yer aldı. Mahkeme, Rahip Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Brunson'un ev hapsi cezası ve yurt dışı yasağı kaldırıldı. Brunson'a verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük ceza, ABD'li rahibin cezaevinde kaldığı süreye sayıldı. Mahkeme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Brunson'un avukatı, "Bu mahkumiyeti de kabul etmiyoruz, temyize gideceğiz. Brunson büyük ihtimalle ABD'ye dönecek" dedi. Böylece piyasalar üzerinde önemli bir stres yaratan Rahip Brunson sorunu büyük ölçüde geride kalmış oldu. Piyasalarda haber akışları ve yaşanan gelişmelere bağlı olarak ABD – Türkiye ilişkilerinin düzeleceğine ilişkin olumlu beklentilerle davanın karara bağlanması öncesinde TL varlıkların değer kazandığı görülmüştü. Beklentinin gerçekleşmesine paralel olarak TL varlıklarda bir miktar kâr satışı etkili oldu. ABD Başkanı Trump, serbest bırakılan Amerikalı Papaz Brunson'ı Oval Ofis'te kabul etti. Brunson konusunda özellikle son dönemde çok çalıştıklarını belirten Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. İlişkilerde eskiye dönmek için büyük bir adım." ifadesini kullandı. Trump, Brunson'ın serbest kalmasının ardından Türkiye'ye yaklaşımlarının düne göre farklı olduğunu vurgulayarak, "Şu anda Türkiye ile harika bir ilişkiye sahip olma şansımız var." diye konuştu. Brunson konusundaki gelişmeler ABD – Türkiye arasındaki gerilimi düşürebilecek bir gelişme olarak yorumlanırken ilerleyen süreçte bu gelişmenin ilişkilere yansıması piyasaların odağında kalmaya devam edecektir.

Trump’ın Fed’e yönelik eleştirileri doların seyri üzerinde etkili oldu

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta salı günü Fed'in faiz artırımı konusunda çok hızlı gittiğini ve enflasyon endişelerini göz ardı ettiğini belirtti. ABD Başkanı Trump yine çarşamba günü açıklamada yine Fed’i hedef aldı. Trump, New York Borsasındaki sert kayıplardan ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımlarını sorumlu tutarak, "Fed'in yanlış yaptığını düşünüyorum. Piyasalar çok sıkı. Fed kafayı yedi." dedi. Trump’ın Fed’e yönelik eleştirileri doların küresel piyasalarda bir miktar değer kaybetmesine neden oldu. Fed’e yönelik bu eleştirilerin ardından Trump’tan perşembe günü bir açıklama daha geldi.  ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Merkez Bankası Başkanı Powell'ı kendisini hayal kırıklığına uğratmasına karşın görevden almayacağını söyledi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise CNBC Televizyonu ile gerçekleştirdiği mülakatta Fed Başkanı Jerome Powell'ın iyi bir iş çıkardığını söyledi.

Yeni haftada izlenecekler…

Rahip Brunson davasının sonuçlanmasının ardından bu hafta gözler mecliste başlayacak bütçe görüşmelerinde olacak. Bütçe görüşmelerinin bütçe dışı siyasi tansiyonu da artırabileceği göz önünde bulundurulmalı. Küresel piyasalarda da bu hafta ekonomik veri akışı yoğun seyrediyor. Bu hafta Avrupa’nın en önemli gündemi 17 Ekim Çarşamba günü açıklanacak Euro Bölgesi TÜFE verileri ile 17-18 Ekim’de başlayacak ve iki gün sürecek olan AB Zirvesi olacak. AB üyesi 28 ülke liderinin katılımıyla 17 ve 18 Ekim 2018 tarihlerinde Brüksel'de düzenlenecek AB liderler zirvesinin ana gündem maddesi Brexit müzakereleri olacak. Müzakerelerle ilgili haber akışları küresel piyasaların yakın takibinde yer alacak. ABD tarafında ise pazartesiden başlamak üzere haftanın son işlem gününe kadar yoğun bir ekonomik takvim yer alıyor. Açıklanacak ekonomik verilerin yanında FOMC toplantı tutanakları, Fed üyelerinden gelen mesajlar ve Trump’ın Fed ile ilgili olası açıklamaları piyasaların izlediği diğer konu başlıkları olacak.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.