SON DAKİKA
Hava Durumu

Piyasalardaki iyimserlik devam eder mi?

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2020 16:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2020 16:03

Virüs salgınına ilişkin endişeler ve küresel resesyon korkuları şubat ayından itibaren risk iştahı üzerinde baskı oluştururken, küresel hisse senedi piyasalarında sert satışların yaşandığı görüldü. Bununla birlikte son haftalarda gerek ekonomiyi desteklemeye yönelik atılan adımlar gerekse salgında en kötünün geride kalabileceğine ve ekonomilerin yakın zamanda tekrar açılabileceğine yönelik iyimser beklentiler neticesinde piyasalarda toparlanma çabası etkili oluyor. Son zamanlardaki iyimserliğe rağmen halen salgına yönelik gelişmeler gündemdeki yerini ve önemini koruduğunu, gelişmelere bağlı olarak piyasalarda tekrar satış baskısının artış kaydedebileceğini göz ardı etmiyoruz. Bununla birlikte şubattan itibaren yaşanan sert satışlar neticesinde temel yönden güçlü olan birçok şirket oldukça iskontolu hale geldi. Bu ıskonto orta ve uzun vadeli düşünen bireysel ve kurumsal yatırımcıların iştahını kabartmış durumda. Bu nedenle tepkiler kuvvetlenmeye başlarken, bundan sonra olacak düzeltmelerde eski diplerin ve daha aşağısının görülebilmesi için bugün gündemimizde olmayan daha büyük belirsizliklerin oluşması gerekiyor.

 

Kısa vadede volatilite yüksek seyrediyor

 

 Küresel ölçüde neredeyse her üründe volatilitenin oldukça yüksek seyrettiği bir dönemden geçiyoruz. Dünyanın en önde gelen borsalarındaki volatilite, normal zamanlarda küçük ölçekli spekülatif hisse senetlerinde görülen volatiliteyi aşmış durumda. Bu durum kısa vadeli öngörüde bulunmayı oldukça zorlaştırıyor. Gün içinde bile her iki yönde bazen bir haber akışı ile bazen de haber akışına ihtiyaç duymadan sert dalgalanmalar yaşanıyor. Ürün bazlı volatilitenin oldukça yüksek seyrettiği günümüz koşullarında risk yönetimi ve portföy çeşitlendirmesi her şeyden önemli hale gelmiş durumda. Koronavirüs krizi ile oluşan fiyatlamalar en sert finansal ve ekonomik krizlerin dahi önüne geçmiş, başta emtialar ve hisse senetleri olmak üzere volatilite tarihin en yüksek seviyelerinden birine ulaşmış durumda. Bu nedenle yatırımcıların da her iki yönde gerçekleşen bu fiyat hareketlerinden mümkün olduğunca korunabilmek ve aynı zamanda da faydalanabilmek adına portföylerinde bu çeşitlenmeyi kendi risk ve getiri beklentilerine göre şekillendirmesi gerekiyor.

 

Genişlemeci önlemler hız kesmiyor

 

 Kısa vadedeki tüm belirsizliklere rağmen düşük maliyetli bol likidite koşullarının uzun süre devam edeceği görülüyor. Likidite koşullarının genişlemesinin hisse senetleri üzerindeki etkileri 2008 sonrasındaki süreçte test edildi. Merkez bankaları ile hükümetlerin piyasaya moral verme adına atacağı genişlemeci her adım, ilerleyen aylar için özellikle hisse senetleri tarafında potansiyelin birikmesine neden olacak. En son geçen hafta Fed’den 2,3 trilyonluk yeni bir paket geldi. Böylece küresel ölçüde salgınla mücadele için alınan önlem ve teşvik paketlerinin toplamı küresel ölçüde 10 trilyon dolar gibi rakamlarla ifade dilmeye başlandı. Virüs salgınına yönelik endişeler ilaç ya da aşı bulunması gibi gelişmelerle ortadan kalkmaya başladığında hisse senetleri endeksleri muhtemelen önceki zirve seviyelerinin üzerinde yeni zirve arayışına başlamış olacak. Bu nedenle riskler tamamen ortadan kalkınca yatırım yapmayı düşünenler bu fırsatın çok büyük bir bölümünü de kaçırmış olacak.

 

Dolar/TL’de yabancıların spekülatif işlemleri sınırlandırılmaya çalışılıyor

 

Dün gece BDDK’dan yapılan açıklamada yurtdışı yerleşiklerle gerçekleştirilen swap işlemlerine yeni bir sınırlama getirildi. Düzenleme ile bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %10’u olan limit %1’e düşürüldü. Yapılan düzenleme ile yabancıların TL borçlanarak döviz almalarının önü neredeyse kapatılmış oldu. Geçen yıl yerel seçimler sürecinde getirilen ilk uygulamalar ve devamında zaman zaman limitlerde yapılan düzenlemeler TL’deki volatilitenin azalmasında etkili olurken, Borsa İstanbul ve DİBS piyasasındaki yabancı ilgisini olumsuz etkilemişti. Bu karar öncesinde geçen hafta 6,80 civarını test eden Dolar/TL’de Türkiye’nin G-20 üyesi ülkelerle swap limitleri konusunda görüşmeler yürüttüğü yönündeki haberlerle düşüş hızlanmış ve 6,64’ün altı test edildikten sonra hafta 6,70’e yakın tamamlanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.