SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO Zirvesi geride kalırken değişen bir şey yok

Yazının Giriş Tarihi: 09.12.2019 16:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.12.2019 16:37

Geçen hafta en önemli başlıklardan biri NATO Zirvesi idi. Türkiye açısından Suriye, S400 ve F35’ler gündemde önemli ölçüde yer tutarken, konuya taraf olan ülkelerin tutumlarında zirve öncesine göre önemli bir değişiklik olmadığı görüldü. Özellikle ABD ile ilişkilerde kilit noktaya gelen S400 ve F35 gündeminde önemli bir değişiklik olmaması, bu konunun yakın gelecekte yeniden ısıtılarak Türkiye’de piyasaların gündemine yeniden oturma riski yüksek seyrediyor. Bu konuların bir süreliğine de olsa ötelenmiş olmasının TL varlıklarda sağladığı pozitif etkiyi izledik. Ancak zamanını şuan tahmin etmek zor olsa da bu konuların yeniden gündeme geleceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor olması da iyimserliği sınırlıyor.

Büyüme, enflasyon ve TCMB

Geçen hafta yurt içinde üçüncü çeyrek büyümesi ve kasım ayı enflasyon rakamı açıklandı. Büyüme beklentilerle uyumlu olarak üçüncü çeyrekte %0,9 ile üççeyrek devam eden daralmanın ardından yeniden pozitif tarafa geçti. Büyüme rakamının beklentilerle büyük oranda uyumlu olması ve geriden gelen bir veri olması piyasa üzerindeki etkisini sınırlarken, enflasyonda beklentilerden daha düşük gelen rakam, TCMB’nin bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısından faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirdi. 12 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek PPK toplantısında beklentiler ağırlıklı olarak 100 ile 200 puan arasına yayılmış durumda. Daha önceki denemde 10 puanlık indirimin kurlar tarafında etkisini oldukça sınırlı hissederken, 200 baz puana yaklaşacak bir faiz indiriminin, reel faiz tarafındaki daralma nedeniyle, bir süredir volatilitesi oldukça düşük seviyelere gerileyen kurlarda kısa vadeli de olsa bir hareketlenmeye neden olabilir. Son haftalardaki borsa tarafındaki iyimserliğe katılmakta zorlanan kurlarda, oluşacak volatilitenin yönünün yukarı yönlü olma ihtimalinin artığını düşünüyoruz. Buna karşın, önceki haftalara göre volatilite artsa bile buradaki olası hareketin çok fazla şiddetleneceğini de düşünmüyoruz.

Moody’s kararı takip edildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapılmadığını duyurdu. Moody's, halihazırda Türkiye'nin kredi notunu "B1", kredi notu görünümünü ise "negatif" olarak değerlendiriyor. Piyasadaki beklenti negatif olan görünümün yapılan değerlendirmede durağana revize edilmesi yönündeydi. Ancak Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, takvimde hakkında değerlendirilme yapılması için 6 Aralık olarak tarih verilen ülkelerden sadece Namibya için güncellemenin yapıldığı belirtildi. Açıklamada, Moody's'in, Beyaz Rusya, Faroe Adaları, Gabon ve Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin güncelleme yapmadığı bildirildi.

Fed ve İngiltere seçimleri

Bu hafta veri takvimi oldukça yoğun. Bu yoğunluk içinde dışarıda izleyeceğimiz en önemli başlıklar Fed faiz kararı ve İngiltere seçimleri olacak. Fed’in bu toplantıda herhangi bir faiz kararı alması beklenmiyor. Buna karşın 2020 için çizeceği projeksiyon oldukça önemli olacak. Ticaret görüşmelerinde geçtiğimiz hafta da görüldüğü üzere hala belirsizlik yüksek olsa da Fed’in faiz indirimlerini devam ettirmesini gerekeli kılacak bir ekonomik konjonktürden de uzak olduğumuzu düşünüyoruz. Özellikle Cuma günü gelen tarım dışı istihdam rakamları da işlerin yolunda olduğuna dair güzel bir işaret oldu. Fed’in beklediğimiz minvalde yapacağı açıklamalar, Fed’in yeterince genişlemeci olmadığı şeklinde algılanabilir ve bu da dolarda değerlenmeye, hisse senetlerinde bir kar realizasyonuna neden olabilir. Bu nedenle bu ayki Fed toplantısını piyasalar için bir fırsattan ziyade bir tehdit olarak değerlendiriyoruz. İngiltere seçimleri ise kördüğüm haline gelen Brexit için bir çıkış kapısı olarak görülüyor. Seçimler sonrası Brexit konusunda inisiyatif alacak bir hükümet kurulup kurulamayacağı izlenecek. Bu süreç euroda ve sterlinde volatilitede ciddi artış getirebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.