SON DAKİKA
Hava Durumu

Moody’s kararı sürpriz oldu

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2020 17:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2020 17:00

Cuma günü Türkiye’ye ilişkin not kararını takviminden önce açıklayan Moody’s Türkiye’nin kredi notunu bir basamak düşüşle B2 seviyesine indirdi, görünümü de negatifte bıraktı. Notun indirilmesine gerekçe olarak, dış borcun ve azalan döviz rezervler, kurumların etkin politika geliştirip uygulayamaması, güçlü mali dengenin yerini giderek artan bütçe açığına bırakıyor olması, enflasyonun hedefin oldukça üzerinde olmasına rağmen reel olarak negatif bir politika faizi uygulanması gibi gerekçeler gösterildi. Moody’s’in rutin değerlendirme tarihini beklenmeden ve yakın dönemde açıklanması beklenen yeni ekonomi programı görmeden acil olarak bu kararı alması şaşırtıcı oldu.

ABD’nin Çinli Tiktok’a verdiği süre doluyor

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz hafta ABD'nin Çin ile ekonomik ilişkilerini durdurma niyetinde olduğunu kaydetti ve denizaşırı istihdam yaratan Amerikan şirketlerini cezalandıracağı ve Çin ile iş yapan firmaların federal ihaleleri kazanmalarını yasaklayacağı tehdidini dile getirerek, başkanlık yarışındaki rakibi Joe Biden'ı tersi bir tutum sergilemekle suçladı. ABD, Pekin'in Uygur Müslümanlarına yönelik baskısı gerekçesi ile üç Çinli şirketin ithalatına kısıtlama getirdi ve altı şirkete daha kısıtlama uygulamayı planladığını belirtti. ABD’deki seçim öncesi iki ülke arasında gerilim artış kaydetmeye devam ediyor. Trump son olarak gazetecilerle yaptığı sohbette, Çinli ByteDance şirketine ait TikTok uygulamasına ABD'li bir şirkete satılması için verilen süreyi uzatıp uzatmayacağının sorulması üzerine, "Ya Tiktok'u güvenlik sebepleriyle bu ülkede kapatacağız, ya da bu uygulama başka ABD'li bir şirkete satılacak. Şirkete 15 Eylül'e kadar verilen mühleti de uzatmayacağım." dedi. Bu hafta izleyeceğimiz önemli başlıklardan biri de bu konudaki gelişmeler olacak. Çin ile gerilim devam ederken Trump’tan aşı ile ilgili açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Trump aşı ile ilgili son olarak, “Görebileceğiniz en kısa zamanda aşıya sahip olacağız, bu süre ekim ayı bile olabilir.” İfadelerini kullandı. ABD-Çin gerilimi ve aşı haberleri son zamanlarda doğrudan fiyatlama üzerinde etkili olmasa da yaklaşan seçim öncesi bu konularda fiyatlamaları etkileyebilecek hamleler gelme ihtimali artıyor. İlk olarak bu hafta Tiktok kararı üzerinden fiyatlamalardaki etkiler görülmeye başlanabilir.

Salgın kaynaklı gelişmeler önemini koruyor

Küresel risk iştahını genel olarak korunmakla birlikte salgın kaynaklı gelişmeler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Mevsimler etkiler nedeniyle önümüzdeki süreçte vaka sayılarında yeniden bir ivmelenme yaşanacak olursa, belirli tedbirlerin tekrar gündeme gelebileceği dikkate alınmalıdır. Tedbirlerin yeniden devreye girmesi durumunda, tedbirlerin (kısıtlamaların) boyutunu bağlı olarak ekonomilerdeki toparlanmanın hız kestiği veya terse döndüğü ve buna bağlı olarak piyasalarda satış baskısının artış kaydettiği görülebilir. Piyasalar açısından en büyük risk unsuru tedbirlerin yeniden gündeme gelmesi ve ekonomilerde yavaşlamanın gözlenmesi olacaktır. 

Yeni haftanın gündemi…

Yeni haftaya yurt içinde temmuz ayı sanayi üretim verisi ile başladık. Nisan ve mayıs aylarında açıklanan zayıf rakamların ardından haziran ayında yıllık %17,3 artışa işaret etmişti. Temmuz ayında ise sanayi üretimi aylık %8,4 oranında; yıllık bazda ise %4,4 oranında artış kaydetti. Haftanın kalanında yurt içinde bütçe dengesi, TCMB beklenti anketi; Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, ZEW güven endeksleri, ticaret dengesi, TÜFE, cari işlemler dengesi; ABD tarafında ise ihracat / ithalat fiyat endeksi, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut başlangıçları, haftalık işsizlik başvuruları, Michigan tüketici güveni açıklanacaktır. Ayrıca 16 Eylül Çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısı, 17 Eylül Perşembe günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) ile İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısı piyasaların yakın takibinde yer alacak. Küresel merkez bankaları piyasaları destekleyici yöndeki söylemlerini korurken, toplantıların ardından verilecek mesajlar fiyatlamalar açısından önemli olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.