SON DAKİKA
Hava Durumu

Euro Bölgesi büyüme tahmini aşağı yönlü revize edildi

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2019 12:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2019 12:53

Son dönemde Avrupa genelinde açıklanan veriler ekonomik görünümde yavaşlamaya işaret etmekteydi. Geçen hafta Euro Bölgesi’nde açıklanan veriler de ekonomik görünümdeki zayıflamayı teyit eder nitelikteydi. Euro Bölgesi'nde hizmet PMI göstergesi bir önceki aya göre değişmeyerek 51,2'de kaldı. Veri, bir önceki yılın aynı döneminde 58 olmuştu. Yeni siparişler 50,7'den 49,5 ile Haziran 2013'ten beri en düşüğüne geriledi. Perşembe günü Almanya’da açıklanan fabrika siparişleri aralıkta bir önceki aya göre %1,6 düşüş kaydetti. Beklenti aylık %0,2 artış olması yönündeydi. Yine Almanya’da açıklanan sanayi üretimi de artış beklentisine karşılık %0,2’lik daralma kaydetti. Euro Bölgesi genelinde zayıf gelen ekonomik veriler genel olarak Avrupa varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Perşembe günü Avrupa Komisyonu 2019 yılına ilişkin Euro Bölgesi büyüme tahminini %1,9'dan %1,3'e düşürdü. Büyümedeki yavaşlamanın küresel ticaret gerilimleri ve artan kamu borcundan kaynaklandığı belirtildi. Büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi küresel büyümeye dair endişeleri tekrar gündeme taşıdı. Küresel büyüme endişeleri ve aşağı yönlü büyüme revizyonu geçen haftanın ikinci yarısında Avrupa varlıkları baskı altında kaldı.

Ticaret görüşmelerine dair haber akışları piyasalar üzerinde etkili oluyor

Ocak ayı başında ABD’li heyetin Çin’e giderek ticaret görüşmeleri gerçekleştirmeleri ve devamında gelen olumlu açıklamalar küresel risk iştahını destekleyen gelişmeler olmuştu. Ocak ayı sonunda bu kez Çin’li heyetin ABD’de gerçekleştirdikleri ticaret görüşmeleri takip edildi. Görüşmelerin ardından gelen açıklamalar görüşmelerin iyimser bir havada geçtiğine işaret ederken piyasalar üzerinde ek bir fiyatlamaya neden olmadı. ABD Başkanı Trump, son görüşmelerin olumlu olduğunu ifade ederken nihai çözüm için Çin Devlet Başkanı ile görüşmesi gerektiğini ifade etti. Trump’tan gelen açıklamalar sonrasında iki liderin şubat ayı içerisinde görüşmesi yönünde piyasalarda beklentiler güç kazandı. Ancak geçen haftanın son işlem gününde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ürünlerine gümrük vergilerinin artırılacağı 1 Mart tarihinden önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmeyeceğini söyleyerek ticaret müzakerelerinde anlaşmaya varılamamasına yönelik korkularını derinleştirdi. Küresel büyümeye yönelik artan endişelere ek olarak ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin kaybolması ve ticaret savaşlarının sürebileceğine yönelik kaygılar risk iştahı üzerinde baskı oluşturan bir gelişme oldu.

Bununla birlikte yeni haftada ticaret görüşmelerine dair gelen yeni haber akışları yakından takip edildi. Beyaz Saray üst düzey danışmanlarından Conway, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in yakın zamanda bir araya gelebileceğini açıkladı. Conway, Trump’ın Xi ile görüşmek istediğini söylerken, iki ülkenin ticaret anlaşmasına yaklaştıklarını ifade etti. Salı günü ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları da oldukça önemliydi. ABD Başkanı Donald Trump, "İki tarafın anlaşmaya yakın olması durumunda Çin ürünlerine yönelik tarifeleri artırmak için 1 Mart'ı uzatabiliriz" açıklamasını yaptı. Hafta içerisinde gelen açıklamalar ticaret görüşmelerine yönelik iyimser beklentileri desteklerken küresel risk iştahı artış kaydetti. Risk iştahındaki toparlanmaya bağlı olarak hisse piyasalarında yukarı yönlü hareketler etkili oldu.

ABD’de federal hükümetin kapanmaması için prensipte anlaşma sağlandı

ABD’de federal hükümetin yeniden kapanmaması için yeni haftada prensipte anlaşma sağlandığı açıklandı. İç güvenlik ve sınır güvenliği dahil 6 yasa tasarısı üzerinde anlaşılırken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına örmek istediği duvar için Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar’ın hala onay vermediği ifade ediliyor. Ancak, varılan anlaşmaya göre sınır güvenliğini artırmak için 1,37 milyar USD’lik bir kaynak sağlanacağı ifade ediliyor. Anlaşmanın kabul edilmesi için Başkan Trump’ın onay vermesi gerekiyor. ABD Başkanı Trump’ın anlaşmayı onaylayıp onaylamayacağı yakından takip edilecek.

S&P’nin Türkiye değerlendirmesi takip edilecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin kendi takvimine göre cuma günü Türkiye’nin notunu ve görünümü gözden geçirecek. Kuruluş son olarak geçen Ağustos ayında Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-'den B+'ya düşürmüş, görünümü durağan olarak teyit etmişti. Piyasadaki beklentiler değerlendirmede bir değişiklik olmayacağı yönünde şekillenirken görünümde yukarı yönlü bir güncelleme olabileceğine dair beklentilerin bulunduğunu da not etmekte fayda var. Cuma günü yurt içi piyasaların kapanışının ardından ilerleyen saatlerde kararın açıklanması beklenirken TL varlıklardaki fiyatlaması önümüzdeki hafta pazartesi günü gerçekleşecek.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.