SON DAKİKA
Hava Durumu

Enflasyon verileri ve TCMB’nin adımları takip edildi

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2019 12:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2019 12:24

TÜFE, şubat ayında %0,16 ile piyasadaki beklentilerden daha olumlu gerçekleşerek yıllık bazda %20,35’ten %19,67’ye geriledi. Aylık TÜFE rakamındaki yavaşlamanın büyük ölçüde zayıf talep koşullarından kaynaklandığını, enflasyon görünümü üzerindeki birçok önemli yukarı yönlü riskin devam ettiği görülmekte. TCMB, yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 hafta vadeli repo ihale faizi) beklentilerle uyumlu olarak %24,00 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde, fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği ve bu çerçevede Kurul’un enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdiği belirtildi. Faiz indirimi için ilk sinyalin şubat ayı PPK toplantı karar metninde verilmesi bekleniyordu. Ancak TCMB’nin mevcut iletişiminde herhangi bir değişikliğe gitmediği ve sıkı para politikası duruşunu korumayı sürdürdüğü görüldü. Daha önce verilen mesajlarda TCMB sıklıkla enflasyonda tek seferlik veya dışsal maliyet unsurları kaynaklı gerilemelerden ziyade kalıcı bir iyileşme trendi görülmedikçe sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etmekteydi. Şubat ayı manşet TÜFE rakamlarında gözlenen düşüşün büyük ölçüde talep kaynaklı olduğu görülürken enflasyon tarafında önemli yukarı yönlü risklerin devam etmesine bağlı olarak TCMB’nin sıkı duruşunu korumaya devam ettiğini düşünüyoruz. Ancak yılın ikinci yarısında enflasyonda aşağı yönlü seyrin hız kazanması beklenirken TCMB’nin politika faizinde kademeli bir şekilde başlayabileceği tahmini piyasalarda korunuyor. TCMB’nin bu yönde henüz bir sinyal vermemiş olması nedeniyle olası ilk indirim için nisan toplantısından ziyade haziran (12 Haziran) toplantısına yönelik olasılığı arttığı söylenebilir.

ECB yeni bir TLTRO programı açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. ECB yeni Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri (TLTRO) programı açıkladı. 2 yıllık yeni TLTRO serisinin eylül ayında başlayacağı, Mart 2021'de sona ereceği belirtildi. Söz konusu programla bankalara uzun vadeli kredi sağlamak ve enflasyonu orta vadede hedefe yaklaştırmak amaçlanıyor. Para politikası metninde daha önce en az yaza kadar faiz değişikliği öngörülmezken şimdi, en azından 2019 boyunca faiz değişikliği olmayacağı öngörüldü. Toplantı sonrasında ECB Başkanı Draghi’nin söylemleri piyasalar üzerinde etkili oldu. Draghi toplantı sonrası yaptığı konuşmada kısa vadeli büyüme görünümünün beklenenden zayıf olduğunu vurguladı ve enflasyonun yılsonuna doğru gerilemeyi sürdüreceğini ifade etti. Euro Bölgesi için 2019 büyüme tahminini %1,7'den %1,1'e düşürdü. Ekonomik görünüme ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunun altı çizildi. 2020 yılı için büyüme tahminini %1,7'den %1,6'ya indirdi. ECB tüm vadelerde enflasyon tahminlerini düşürerek 2019 enflasyon tahmini % 1,6'dan % 1,2'ye revize etti. Draghi’den gelen söylemler ve hem büyüme hem de enflasyon oranlarında aşağı yönlü revizeler küresel büyümeye ilişkin endişeleri artırırken küresel risk iştahını ve dolayısıyla hisse piyasalarını baskılayan bir gelişme oldu.

Yurt içinde büyüme rakamı açıklandı

Türkiye ekonomisi 2018'in dördüncü çeyreğinde %3 küçülürken yılın tamamında %2,6 büyüme kaydetti. Beklenti dördüncü çeyrekte %2,6 küçülme ve yılın tamamında %2,5 büyüme yönündeydi.  Geçen yıl hizmetler sektörünün katma değeri %5,6, tarımın %1,3 ve sanayinin %1,1 artarken, inşaat sektörünün ise %1,9 azaldı. 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %0,5, sanayi sektörü %6,4 ve inşaat sektörü %8,7 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri  %0,3 azaldı. 4Ç18’de yatırımlar geçen seneye göre %13 daralırken, hane halkı tüketimi %9 daraldı. Net ihracatın ekonomik büyümeye yıllık bazda 8,5 puan civarında katkı yaptı. İç talepteki yavaşlamanın büyüme rakamları üzerindeki etkisi hissedilirken ilerleyen süreçte iç talebin seyri 2019 büyüme rakamları üzerine etkili olacaktır. Büyüme verisinin gecikmeli açıklanıyor olması ve daha önce büyümeye öncü göstergelerin yılın son çeyreğinde küçülmeye işaret ediyor olması ile açıklanan rakamın beklentiler dahilinde gerçekleşmesi TL varlıklar üzerinde önemli bir fiyatlamaya neden olmadı.

Brexit için kritik hafta

İngiliz parlamentosu, Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasını 15 Ocak'ta yapılan oylamada ezici çoğunlukla reddetmiş, İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına Brexit'in ardından fiziki sınır girmemesi için anlaşmada değişiklik talep etmişti. May, İngiliz parlamentosunun bu talebini yerine getirebilecek şekilde anlaşma üzerinde bazı değişiklikler için çaba sarf etse de Avrupa Birliği bu konunun müzakeresine çok sıcak bakmıyor. Anlaşmada ihtilafa neden olan “Tedbir Maddesi” İngiltere'nin AB ile kapsamlı ticaret anlaşması imzalayana kadar gümrük birliği içinde kalmasını, Kuzey İrlanda'nın bu anlaşmadan bir dizi fark barındıracak AB kuralına tabi olmasını öngörüyor. Geçen hafta AB tarafından yapılan açıklamada Brexit’te karşılaşılan bu çıkmaz için bugüne kadar bir sonuç bulunamadığı ifade edildi. Gelinen noktada 12 Mart’ta Başbakan May’in ufak çaplı revizeler yaptığı Brexit anlaşması parlamentonun onayına sunulacak. Önceki oylamadan çok farklı içerik sunulmamış olması bu metnin de parlamentodan onay alma ihtimalini azaltıyor. Bu oylamadan hayır oyu çıkması durumunda 13 Mart’ta anlaşmasız ayrılık için yeni bir oylama yapılması bekleniyor. Parlamento buna da hayır diyecek olursa 14 Mart’ta Brexit’in ertelenmesi" seçeneğini oylanacak. Tüm bu süreç belirsizlik oluşturuyor olsa da en yakın senaryo Brexit’in ertelenmesi gibi görünüyor. Bu süreç ilk anda risk oluştursa da sürecin ertelenmesi kısa süreli rahatlama getirebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.