SON DAKİKA
Hava Durumu

Enflasyon Verileri Açıklandı

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2019 12:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2019 12:45

Pazartesi günü yeni yılın ilk enflasyon verileri açıklandı. TÜFE, ocak ayında bir önceki aya göre % 1,06, yıllık bazda ise % 20,35 artış gösterdi. Piyasadaki genel beklentiler TÜFE’nin aylık bazda %1 dolaylarında bir artış yaşanması şeklindeydi. Piyasadaki genel beklentilerle uyumlu gelen enflasyon verisi piyasada önemli bir fiyatlamaya neden olmadı. Çekirdek enflasyon %19,53'ten %19,02'ye geriledi. Gıda fiyatları Ocak ayında %30,97 arttı, önceki ay fiyatlar %25,11 artmıştı. Aylık en yüksek artış yüzde 6,43 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 3,62, sağlıkta yüzde 3,56, eğlence ve kültürde yüzde 3,18 ve lokanta ve otellerde yüzde 1,07 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 7,95 ile giyim ve ayakkabı oldu. Düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 3,10 ile konut oldu. Yurt içi ÜFE aylık %0,45 artarken yıllık artış %32,93 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, 2019 yılı TÜFE hesaplamalarında, 2018 yılı Aralık ayı temel alındı. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen Amaca Yönelik Bireysel Tüketim Sınıflamasına (COICOP) göre TÜFE sepeti ve madde ağırlıkları güncellendi. Bu kapsamda 2019'da TÜFE'de 418 madde, 895 madde çeşidi kapsanacak olup, 28 bin 711 iş yeri ve 4 bin 274 konuttan her ay 544 bin 256 fiyat derlenecek.

Fed yumuşamaya devam ediyor

Fed 30 Ocak Çarşamba günü sonlanan toplantısında piyasadaki beklentilerle uyumlu olarak politika faizinde değişikliğe gitmedi. Federal fonlama faizi 2,25 – 2,50 aralığında kaldı. Karar oy birliğiyle alındı. ABD Merkez Bankası bilanço daraltma miktarını aylık 50 milyar dolarda tuttu. Fed açıklamasından ek kademeli faiz artırımı ifadesi kaldırıldı. ABD Merkez Bankası ileri dönemdeki hareketlere ilişkin "sabırlı" olmayı taahhüt etti. Fed'in bilanço normalleştirmesinde ayarlamaya gitmeye hazırlandığı belirtildi. Karar metninden "risk dengesi" ibaresi kaldırıldı. Fed'e göre harcamalar güçlü artış kaydederek yatırımlar ılımlaştı. Açıklamada çekirdek ve manşet enflasyonun yüzde 2'ye yakın kaldığı belirtilirken anket bazlı enflasyon beklentilerinin çok az değiştiğinin altı çizildi. Karar sonrası düzenlenen basın konferansında Fed Başkanı Powell, "Ekonomiyi en iyi şekilde desteklemenin yolu faiz konusunda sabırlı olmak" açıklamasında bulundu. Çin ve Avrupa'da büyümenin yavaşladığını söyleyen Fed Başkanı, Fed politikalarının veriye bağlı olduğunun altını çizdi. Powell, bilanço daraltma süreciyle ilgili olarak "Bilanço daraltma planının piyasada türbülansa yol açmasını istemiyoruz. Bilançoyla ilgili tartışmalarda kaydedilen ilerlemeden memnunum." dedi. Karar metninde ek kademeli faiz artırımı ifadesinin kaldırılması ile faiz artırımı konusunda veri odaklı ve sabırlı bir yaklaşım izleneceğinin vurgulanması Fed’in güvercin duruşunu koruduğunu gösterirken, Powell’ın açıklamalarının da güvercin tonda gerçekleşmesi doları küresel piyasalarda baskıladı. Fed sonrasında hisse piyasalarında yukarı yönlü hareketler izlense de özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kazanımları dikkat çekti. Aralık ayı ve ocak ayı içerisinde Powell’ın söylemlerindeki güvercin tonun ocak ayı FOMC toplantısında da korunması gelişmekte olan ülke varlıklarını destekleyen bir unsur oldu. Fed’in veri odaklı bir yaklaşımla piyasadaki gelişmeleri izleyerek sabırlı bir faiz artırım politikası izleyeceğini vurgulaması ile bilanço küçültme sürecinin de piyasa koşullarına bağlı olarak ele alınabileceğinin ifade edilmesi gelişmekte olan ülke varlıkları üzerindeki baskıyı hafifleten gelişmeler oldu. Yılın ilk yarısında Fed’in veri odaklı ve sabırlı duruşunu koruyacağını ve piyasa koşullarına bağlı olarak ilk faiz artırımını 2019 yılının ilk yarısında gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz. Bu süreçte Fed’in ve Fed Başkanı Powell’ın söylemleri yönlendirici olmaya devam edecektir. Bununla birlikte bilanço küçültme sürecinin piyasadaki beklentilerden daha erken bitirilmesi gelişen ülke varlıklarına olan ilgiyi artırabilecek yeni bir hikaye olacaktır. Piyasa koşullarına bağlı olarak ilerleyen süreçte bilanço küçültme sürecine dair oluşacak beklentilerin de iyi okunması portföy akımları üzerinde etkili olacaktır.

Ticaret savaşlarında çözüm beklentisi devam ediyor

ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmazlıklarına yönelik ABD’li yetkililer Çin’de bir araya gelmeden önce Amerika'dan Çin'in teknoloji şirketi Huawei'e yönelik hamle geldi. Şirket hakkında iki iddianame açıklayan ABD Adalet Bakanlığı Huawei'yi banka dolandırıcılığı ve Amerikan şirketine ait ticari sırları çalmakla ve İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçladı. Bu suçlamalar ABD anayasasına göre en ağır suçlar arasında yer alıyor. Çin ile ABD arasındaki "ticaret savaşı" nedeniyle ilan edilen 90 günlük "ateşkes" sona yaklaşırken Trump, yeni ticaret anlaşması için Çin'e daha fazla zaman verebileceğini açıkladı ve söz konusu sürenin 1 Mart’a kadar olabileceğini belirtti. Ocak sonunda görüşmeler devam ederken, ABD Çin’i sıkıştırmayı sürdürüyor. Şayet Trump, Çin ile yapacakları anlaşmadan tatmin olmazsa tarifeleri yukarı çekeceğini açıkladı.  Çin, ABD ile ticaret görüşmelerde 5 milyon ton soya fasulyesi almak istediğini bildirdi. Çin ABD'den önemli ölçüde enerji ve tarım ürünü almayı taahhüt etse de Trump, anlaşmanın sağlanabilmesi için Çin'in, piyasalarını finansal servislere, üreticilere, çiftçilere ve diğer Amerikan şirketlerine açması gerektiğini, aksi halde anlaşmanın "kabul edilemez" olacağını ifade etti. Trump son görüşmelerin olumlu olduğunu ifade ederken nihai çözüm için Çin Devlet Başkanı ile görüşmesi gerektiğini ifade etti. İki liderin şubat ayı içerisinde görüşmesi yönünde beklenti mevcut.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.