SON DAKİKA
Hava Durumu

Enflasyon verileri açıklandı

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2018 12:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2018 12:08

Çarşamba günü yurt içinde enflasyon rakamları açıklandı. Yurt içindeki en önemli veri akışını oluşturan enflasyon verileri piyasaların yakın takibinde yer aldı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylül ayında bir önceki aya göre %6,30 oranında bir artış kaydetti. Yıllık TÜFE %17,90'dan %24,52 seviyesine yükseldi. Yıllık TÜFE Haziran 2003'ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Piyasadaki beklentiler TÜFE’nin aylık bazda %3,40 - %3,60 aralığında bir artış kaydetmesi ve yıllık TÜFE’nin %21,30 seviyesine ulaşması yönündeydi. Çekirdek enflasyon %19,3 beklentisine karşılık %24,05'e yükseldi. Çekirdek göstergelerindeki yukarı yönlü seyir devam etti. Gıda enflasyonu yıllık % 27,70, aylık % 6,40 yükseliş kaydetti. TÜFE verisinin detaylarının bakıldığında ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada %9,15, çeşitli mal ve hizmetlerde %7,42, eğlence ve kültürde %6,62 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde %6,40 artış gerçekleşti. Aylık en yüksek artış %11,41 ile ev eşyası grubunda oldu. Eylül ayında üretici fiyat endeksi aylık %10,88, yıllık ÜFE %46,15 arttı. ÜFE’deki yüksek seyrin devam ettiği gözlendi.

Piyasa beklentilerinden önemli ölçüde sapma göstererek aylık bazda sert bir yükseliş kaydeden enflasyon verileri sonrasında ilk fiyatlamalarda TL varlıklar üzerindeki satış baskısının artış kaydetse de bu taraftaki kayıpların büyük ölçüde geri alındığı görüldü. Enflasyonun piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış kaydetmesinde ağustos ayında Türk Lirası’nda yaşanan sert değer kayıplarının gecikmeli etkisinin eylül ayı enflasyonuna yansıması olduğunu değerlendiriyoruz. Bu tarafta üretici fiyatlarındaki yüksek seyrin devam etmesi (ÜFE yıllık %46,15) ilerleyen süreçte tüketici fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskının devam etmesine neden olabilecektir. ÜFE’deki yüksek seyrin TÜFE’ye kademeli geçişkenliği ile çekirdek enflasyon göstergelerindeki bozulmanın devam etmesi önümüzdeki aylarda da tüketici fiyatlarında yukarı yönlü seyrin devam etmesine neden olabilecektir. Bununla birlikte 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere elektriğe konutlarda yüzde 8, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 18, doğalgaza da konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18,5 zam yapılması ekim ayı enflasyon verisi içerisinde yer alacaktır.

Küresel risk iştahı dalgalı bir seyir izliyor

ABD ve Kanada, 24 yıllık Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yerini alacak şekilde Meksika’nın da dahil olduğu bir ticaret anlaşması üzerinde uzlaşıya vardı. Uzlaşı sayesinde 1,2 trilyon dolar büyüklüğündeki serbest ticaret bölgesi eskisi gibi üç ülke ile devam edecek. ABD ve Kanada tarafından yapılan ortak açıklamada uzlaşının "daha serbest piyasalar, adil ticaret ve bölgede güçlü ekonomik büyüme" sağlayacağı ifade edildi. Hafta başında ABD – Kanada’nın ticaret anlaşmasına varması küresel piyasalardaki risk iştahını destekleyen bir gelişme oldu. Bununla birlikte İtalya’daki bütçe gelişmelerinin Avrupa varlıkları üzerindeki satış baskısını artırdığı ve küresel risk iştahı üzerinde bir miktar baskı oluşturduğu da izlendi. Bu hafta içerisinde salı günü İtalya'da Parlamento Alt Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Claudio Borghi’nin ülkesinin mali sorunlarının kendi para birimleri olsaydı çözülebileceğini kaydetmesi ve Avrupa Komisyonu başkanının Yunanistan benzeri bir kriz uyarısında bulunması da risk iştahını baskılayan gelişmeler oldu. Yaşanan gelişmelerin ardından İtalya'nın gelecek yıllarda bütçe açığını azaltma planı yaptığına ilişkin yer alan haberler Avrupa varlıkları üzerindeki satış baskısını hafifletse de İtalya ile ilgili gelişmeler yakından takip edilmeye devam edilecek.

Geçen hafta 24 Eylül itibariyle ABD’nin 5 bin farklı ürünün yer aldığı ve toplam değeri 200 milyar dolar olan Çin menşeli ürünlere 24 Eylül'den itibaren yüzde 10 gümrük vergisi uygulanmaya başlaması, Çin’in de 60 milyar dolarlık ABD ürününe %5 ile %10 aralığında gümrük tarifesi uygulamaya başlaması küresel piyasalarda ticaret savaşlarına yönelik endişeleri gündemde tutmaya devam ediyor. Her ne kadar ABD – Kanada – Meksika arasında ticaret anlaşmasına varılsa da ABD – Çin arasında devam eden gerilim risk iştahı üzerinde önemli bir baskı unsuru olarak yerini koruyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.