SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakanlar Kurulu açıklandı

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2018 14:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2018 14:52

Seçimden sonra yeni kabineyi kimlerin oluşturacağı merak edilen konuların başında yer alıyordu. Yeni kabineye yönelik beklentilerin yurt içi piyasaların gündemini oluşturduğu ve fiyatlamalar üzerinde de etkili olduğu izleniyordu. Piyasaların odaklandığı taraf ise ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı ve ekonomi politikalarını nasıl şekilleneceğiydi. Dün piyasa kapanışı sonrasında akşam saatlerinde yeni yönetim kadrosu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Yeni dönemin ilk kabinesinde ekonomi yönetimi değişim gösterdi. Ekonomi ile ilgili bakanlıklara Mustafa Varank, Berat Albayrak ve Ruhsar Pekcan getirildi. Hazine ve Maliye Bakanı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu.  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank olurken, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi. Yeni kabinede eski ekonomi yönetiminden Mehmet Şimşek, Naci Ağbal, Nihat Zeybekci ve Lütfi Elvan yer almadı. Yeni kabineye yönelik iyimser beklentiler ile bir süredir pozitif ayrışan TL varlıklardaki fiyatlamanın kabinenin açıklanmasının ardından terse döndüğü görüldü. İlerleyen süreçte atılacak olan ekonomi politikalara yönelik belirsizlikler ilk fiyatlamalarda TL varlıkları baskılarken, Türk Lirası sert bir değer kaybı yaşadı. Borsa İstanbul tarafında da satış baskının ön plana çıktı.

Ekonomi yönetimi piyasaların seyri üzerinde etkili olacak

TL varlıklar üzerinde satış baskının artış kaydetmesinde ekonomi yönetiminin yenilenmesi ve yeni yönetimin uygulayacağı politikalara yönelik belirsizliklerin etkili olduğu söylenebilir. Yeni ekonomi yönetiminden piyasalara verilecek ilk mesajlar oldukça önemli olacak. İlerleyen süreçte ekonomi politikalara ilişkin yol haritasının ortaya konulması da piyasadaki fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Ayrıca yeni kabinenin açıklanmasının ardından yeni modelde kurulacak olan kurulların ve ofislerin atamalarını da en kısa sürede yapılacağı açıklanırken, ilgili alanlara atanacak isimler yine yurt içi piyasaların seyri üzerinde etkili olabilecektir. Buradaki atamaların piyasaların tanıdığı isimlerden gerçekleşmesi TL varlıklar üzerindeki satış baskısını hafifletebilecektir. Ancak uygulamaya alınacak ekonomi politikaları ve enflasyon ile mücadele gibi piyasaların önem verdiği konular netlik kazanmadan TL varlıklardaki satış baskısının devam ettiği izlenebilir. Bu süreçte yurt içi piyasalarda volatilitenin artış kaydettiği ve sert fiyatlamaların yaşandığı görülebilecektir.

Merkez Bankası ile ilgili düzenlemeler gerçekleşti

Dün gün içerisinde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile "(TCMB) Başkanı Bakanlar Kurulu kararıyla 5 yıllık bir dönem için atanır. Bu sürenin sonunda yeniden atanabilir" fıkrası yürürlükten kaldırıldı. KHK ile TCMB başkan yardımcıları için aranan "meslekleriyle ilgili en az 10 yıl çalışma ve başkanın önerisi ile müşterek kararla 5 yıl süreyle atanma" ibaresi de kaldırıldı. TCMB Başkanı ile ilgili düzenlemelerin yeni bir KHK ile yapılacağını açıklandı. Yapılan değişiklikler piyasalarda kafa karışıklığına neden olurken, gün içerisinde yurt içi piyasalarda volatilite artış kaydetti. Salı günü yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ve başkan yardımcıları Cumhurbaşkanı tarafından atanması kararlaştırıldı. TCMB başkan, başkan yardımcıları ve para politikası kurulu üyelerinin görev süresi 4 yıl olarak belirlendi. Daha önce başkan ve başkan yardımcılarının görev süresi 5 yıldı.

Fitch’in değerlendirmesi kritik

13 Temmuz Cuma günü Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu’nun Türkiye ile ilgili değerlendirmesini 13 Temmuz Cuma günü açıklaması bekleniyor. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB+" ile yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında tutuyor, görünüm ise durağan. Piyasadaki genel beklentiler kredi notu ile not görünümünde bir değişikliğe gidilmemesi yönünde şekillense de, geçmiş dönemde Fitch’in yapmış olduğu olumsuz değerlendirme ve görüşler bu tarafta risk unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından bu konudaki Fitch’in değerlendirmesi ve ilerleyen süreçte uygulamaya alınacak ekonomi politikalarına ilişkin görüşleri yakından takip edilecek. Olası bir not indirimi veya görünümün negatife çekilmesi piyasalar üzerindeki satış baskısının artış kaydetmesine neden olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.