SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD – Türkiye ilişkilerine dair gelişmeler ön planda

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2018 15:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2018 15:31

Geçen hafta perşembe günü akşam saatlerinde Amerikan NBC televizyonu, Beyaz Saray'ın federal kurumlardan Fethullah Gülen'in iadesinin nasıl mümkün olacağının araştırılmasını istediğini iddia etti. Ancak bu iddiaya ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. ABD’den yalanlama gelse de ortaya atılan bu iddia TL varlıklarda değer kazanımlarını beraberinde getirdi. İlerleyen süreçte ABD – Türkiye ilişkilerindeki gelişmeler ve haber akışları TL varlıkların seyri üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir. ABD – Türkiye ilişkilerindeki normalleşmeye bağlı olarak ekim ayından bu yana TL varlıklardaki değer kazanımı dikkat çekmektedir. İlerleyen süreçte Türkiye’nin ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini güçlendirmesi TL varlıklardaki değer kazanımlarının korunması açısından önem taşımaktadır.

Sanayi üretiminde yavaşlama devam ediyor

Eylülde sanayi üretimi (mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış) hem aylık hem de yıllık bazda %2,7 oranında daraldı. Konsensüs beklentiler yıllık bazda %0,8 oranında daralmayı işaret etmekteydi. İmalat sektöründe aylık bazda gözlenen %2,8 oranındaki daralmanın verdiği -2,4 puanlık negatif katkı manşetteki aylık düşüşün ana belirleyicisi oldu. Ekonomik büyümenin en önemli öncü göstergelerinden olan sanayi üretimine ait 3. çeyrek dönemdeki veriler bugün açıklanan rakamlarla tamamlanmış oldu. Böylelikle, sanayi üretimi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre % 0,2 azalış, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise % 1,5 artış göstermiş oldu. Sanayi üretimi gerçekleşmeleri ile mevcut eğilimleri dikkate aldığımızda üçüncü çeyrekte korkulduğu gibi ekonomide bir daralma yaşanmayacağını hatta düşük oranda da olsa pozitif rakamlar görülebileceğini düşünüyoruz. Üçüncü çeyrek bu açıdan korkutucu bir tablo sunmasa da dördüncü çeyrek için öncü veriler daha keskin bir yavaşlama ve daralma işaret ediyor.

Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ön plana çıktı

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta çarşamba günü katıldığı bir toplantıda ABD ekonomisinin güçlü olduğunu, ancak politika yapıcıların dikkatlerini faiz oranlarını ne kadar yukarıya ve ne hızda yükselteceklerine çevirmeleri ile birlikte zorluklarla karşılaşabileceğini söyledi. Powell, ABD ekonomisi hakkında genelde olumlu konuşurken, yurt dışında büyümenin yavaşlaması, azalan mali teşvikler ve 2015 yılının sonundan bu yana Fed'in gerçekleştirdiği sekiz faiz artırımının ekonomi üzerindeki gecikmeli etkisi gibi potansiyel zorlukları da dile getirdi. Powell, 2019 yılında karşılaşılabilecek zorlukları dile getirirken faiz artırımı temposuna gelecek yılın bir kısmında ara verilebileceği bir senaryo ortaya koydu. Ayrıca Fed üyelerinin konuşmalarında verdikleri mesajlarda nötr faiz seviyelerine yakın olduklarına dair değerlendirmeler ve faiz artırımı konusunda temkinli olmaları da dikkat çekti. Powell’ın açıklamaları ve Fed üyelerinden gelen mesajlar neticesinde doların küresel piyasalarda bir miktar baskılandığı görüldü.

İtalya bütçe planını sundu

İtalya, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na yeniden düzenlenmiş 2019 taslak bütçe planını sundu. İtalya, sunduğu yeni taslak bütçede, büyüme ve bütçe açığı oranlarında değişiklik yapmadı. AB Komisyonu, İtalya da dahil olmak üzere bütün Euro Bölgesi ülkelerinin bütçe planlarını değerlendirecek ve 21 Kasım'da taslaklara ilişkin resmi görüşünü açıklayacak. Bu kapsamda AB Komisyonu’nun İtalya’nın bütçe planına ilişkin değerlendirmeleri önem taşıyor. Aynı zamanda mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içerdiği gerekçesiyle reddedilen İtalya bütçesinin herhangi bir değişiklik yapılmadan tekrar sunulması sonrasında AB Komisyonu’nun İtalya'ya disiplin yaptırımı uygulamaya hazırlandığına ilişkin haber akışları ön planda kalmaya devam ediyor.

Brexit sürecindeki gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) konusunda Londra ile Brüksel arasında devam eden müzakere sürecinde taraflar, 29 Mart’ta anlaşmalı Brexit’i olanaklı kılacak bir metin üzerinde geçen hafta teknik düzeyli uzlaşmaya vardı. İngiltere'de Başbakan Theresa May önderliğinde toplanan bakanlar kurulu, Avrupa Birliği ile yapılan taslak Brexit anlaşmasını onayladı. Anlaşma önümüzdeki günlerde parlamentoya sunulacak. Brexit konusunda teknik olarak anlaşmaya varıldığına ilişkin haberler sert Brexit’e yönelik endişeleri hafifletirken ilerleyen süreçteki gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. Brexit tarafında yaşanan olumlu gelişmelerin ardından İngiltere’de bakanlar düzeyinde yaşanan istifalar ön plana çıkarken küresel risk iştahı ve sterlin üzerinde baskı oluşturdu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.