SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD ile ilişkiler ön planda

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2019 18:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2019 18:37

Yurt içinde ABD – Türkiye ilişkilerine dair gelişmeler ön plandaydı. Önceki hafta cuma günü S-400 sevkiyatının başladığına ilişkin haber akışı sonrasında ABD – Türkiye ilişkilerine dair endişeler artış kaydetmiş ve TL varlıklar negatif ayrışmıştı. Geçen hafta da ABD tarafından gelen haber akışları TL varlıkların seyri üzerinde etkili oldu. Pentagon, Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılması için sürecin başlatıldığını açıkladı. F-35 bağlamında eğitim gören Türk pilotların ise ay sonuna kadar ABD'yi terk edecekleri belirtildi. Ancak bu tarafta F-35 programına yönelik adım piyasalar için sürpriz olmazken devamındaki ABD’nin Türkiye'nin stratejik ortaklığına halen çok değer verdiğine ve NATO müttefikleri olarak ilişkilerin çok katmanlı olduğuna dair söylemler bu tarafta piyasalar üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadı. ABD Başkanı Trump’ın da "ABD, Rusya'dan füze sistemi satın aldığı için NATO müttefiki Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarını satmayacak. Çok zor bir durum fakat üzerinde çalışıyoruz. Neler olacağını göreceğiz fakat bu gerçekten adil değil." İfadelerini kullanırken Haziran sonundaki G-20 Zirvesi’nde verdiği mesajlarla uyumlu açıklamalarda bulundu. Yine Perşembe günü Trump’ın "Türkiye'ye S-400 alımıyla ilgili şu an için yaptırım uygulamayı düşünmüyorum" açıklaması ön plana çıktı. Genel olarak geçen haftaki gelişmeler ABD – Türkiye ilişkilerine dair endişeler azalış kaydederken TL varlıklarda değer kazanımı ve pozitif ayrışma gözlendi. Bununla birlikte önümüzdeki süreçte ABD Kongre’sinden gelebilecek olası adımlar ve ABD – Türkiye ilişkilerinin seyri fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. ABD – Türkiye ilişkilerine dair gelişme ve haber akışlarının TL varlıkları desteklediği geçen hafta da yurt içinde açıklanan ekonomik veriler ikinci planda kaldı. Salı günü yurt içinde işsizlik oranı ile bütçe dengesi rakamları açıklandı. Cuma günü ise TCMB Beklenti Anketi yayımlandı. TCMB Temmuz ayı beklenti anketinde yılsonu TÜFE beklentisi %15,85'den %15,01'e geriledi, yılsonu dolar beklentisi de 6,30'dan 6,14'e geriledi. GSYH 2019 yılı büyüme beklentisi, bir önceki anket dönemine göre azalarak yüzde 0,04'ten yüzde eksi 0,02'ye geriledi. 2020 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 2,7'den yüzde 2,6'ya düştü.

Fed beklentileri dalgalı seyir izliyor

Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tutan "Bej Kitap" raporunun Haziran 2019 sayısını yayımladı. Ekonomik faaliyetlerin, daha önceki raporlama dönemlerine göre küçük değişikliklerle Mayıs ayının ortasından Temmuz ayının başlarına kadar ılımlı hızda artmaya devam ettiği, ekonomideki genel görünümün beklenen ılımlı büyümeyle birlikte olumlu olduğu belirtildi. Geçtiğimiz haftanın son günlerine kadar çok büyük bir ağırlıkla Fed’in 31 Temmuz’da sonlanacak toplantısında 25 baz puan indirime gitmesi beklenirken, hafta içinde Fed’in üst yönetiminden gelen açıklamalarda ABD ekonomisinin sendelemesi durumunda, Fed'in hızlı harekete geçmesi gerektiğini vurgulandı. Bu açıklamalar Fed’den bu toplantıda 50 baz puanlık faiz indirimi beklentileri artırsa da hala 25 baz puanlık indirim ana senaryo olmaya devam ediyor. Bununla birlikte geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz ay Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüşmesinin ardından vergilerin artırılmamasını taahhüt etmesine rağmen, eğer isterse Çin’e uygulanan vergileri yükseltebileceği tehdidini yinelemesi ticaret savaşlarına ilişkin endişeleri artırırken küresel risk iştahını bir miktar baskıladı. Hafta içinde bu açıklamaların ABD endekslerini tarihi zirvelerinden çevirdiğini gördük. Ticaret müzakerelerinin akıbeti Fed faiz indirimi beklentisi öncesinde küresel piyasalar üzerindeki en büyük risk olmaya devam ediyor.

Para Politikası Kurulu Bekleniyor

Geçen yıl ağustos ayında yaşanan kur şokunun ardından eylül ayında gerçekleşen 625 puanlık şok faiz artırımı sonrası sıkı duruşunu koruyan TCMB’de, gözler aybaşında Başkanı’nın görevden alınmasının ardından daha kritik hale gelen yeni Başkan Murat Uysal başkanlığında toplanacak 25 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısına çevrilmiş durumda. Başkanlık değişiminin ardından yapılan açıklamalar yeni yönetimin faiz indirimi konusunda daha agresif bir tutum sergileyeceği beklentilerini de artırmış ve yapılan anketlerde faiz indirimi beklentisi 100 puan ile 500 puan arasına yayılmış durumda. Beklentilerin ortalaması ise 250 puan civarında şekilleniyor. Seçimlerin geride kalmış olması ile siyasi belirsizliklerin azalması ve S400 sürecinin ABD ile ilişkilerde korkulan kırılmayı yaratmaması kurda stabil bir görünüm ortaya çıkmasını sağladı. Düşen enflasyonu da göz önünde bulundurduğumuzda TCMB’nin faiz indirimi konusunda elinin rahatladığını düşünüyoruz. TCMB’de gerçekleşen başkan değişimi ve bu süreçte değişimin gerekçesi ile ilgili yapılan açıklamaları göz önünde bulundurduğumuzda yüksek oranlı bir faiz indirimi piyasa için sürpriz olmaktan çıkmış durumda. Mesele bu yüksekliğin sınırının ne olacağı. Bu belirsizlik hafta içinde TL’yi bir miktar zayıflatabilir. Devamında ise TCMB’nin alacağı faiz indirimi kararının piyasa beklentilerini aşıp aşmayacağı ve yapılacak açıklamalardaki değişimler izlenecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.