SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD-Çin ticaret görüşmeleri yeniden başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2019 15:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2019 15:33

Türkiye’nin en eski sürekli ekonomi yayınlarından olan ve başta ekonomi olmak üzere birçok konuda habercilik faaliyetlerini başarıyla sürdüren Ekometre’nin 19. yayın yılını kutluyorum.  Basında kendine önemli bir yer edinen, ekonomi haberciliğine önemli katkılar sağlayan ve ekonomik sorunlar ile ekonomik yaklaşımların anlaşılmasına önemli hizmetleri bulunan Ekometre’nin başarılarının daim olmasını diliyorum.

 

2019 yılında 12 kez gerçekleşen ABD-Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde 13. görüşmenin 10 Ekim’de ABD’de gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı zamanda ticaret müzakereleri, öncesinde taraflardan ticaret gerilimini düşürmeye yönelik gelen hamleler eylül ayı içerisinde küresel risk iştahını belirli ölçüde desteklerken ilerleyen süreçte ticaret müzakerelerinin seyri ve haber akışları önemli olacak. Piyasalar 10 Ekim’de başlayacak olan ticaret görüşmelerinde somut bir gelişme görmeyi beklerken, eylül ayında oluşan iyimser havanın müzakere sürecinde gelebilecek haber akışları sonrasında da korunması önem taşımaktadır. Bu nedenle taraflar arasındaki görüşmeler, kaydedilen ilerlemeler ve yapılacak açıklamalar önümüzdeki süreçte küresel piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde etkili olacak. Eğer taraflar arasında ticaret savaşlarına yönelik endişeler tekrar artış kaydedecek olursa risk iştahının tekrar baskı altında kaldığını görülebilir.

Küresel ekonomilerdeki yavaşlama eğilimi dikkat çekiyor

2018 yılının ikinci yarısından itibaren piyasaların gündeminde yer alan ticaret savaşları piyasalarda belirsizliğe neden olurken, yatırım ve harcama eğilimleri üzerinde de etkili oluyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerginlik küresel çapta etkili olurken, küresel ticaret hacminin baskı altında kalması, yatırımların azalması küresel büyüme üzerinde baskı oluşturan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. 2019 yılında küresel ekonomilerde yavaşlama eğilimi dikkat çekerken Çin ve Euro Bölgesi’ndeki yavaşlama özellikle ön plana çıkıyor. Soın dönemde ABD’de de ekonomik veriler ekonomideki zayıflamaya işaret ediyor. Küresel çapta yaşanan yavaşlama merkez bankalarına yönelik güvercin beklentileri destekliyor. Geçtiğimiz aylarda gerek Fed gerekse ECB’den faiz indirimlerinin ve ekonomileri desteklemeye yönelik hamlelerin geldiği görüldü. Son dönemde de zayıf gelen ekonomik veriler merkez bankalarının faiz indirimi ve ekonomiyi desteklemeye yönelik hamlelerin devam edebileceği beklentisini güçlendiriyor. İlerleyen süreçte küresel çapta açıklanan ekonomik veriler ve merkez bankalarına yönelik beklentiler de küresel risk iştahı üzerinde etkili olacaktır.

Brexit belirsizliği sürüyor

Eski Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı anlaşma, 3 kez oylanmasına karşın parlamentoda kabul görmemiş ve Brexit, olası bir anlaşmasız ayrılığı engellemek için önce 22 Mayıs'a daha sonra da 31 Ekim'e ertelenmişti. 31 Ekim tarihine yaklaşırken anlaşmalı bir ayrılığı mümkün kılacak bir anlaşma bulunmazken bu taraftaki gelişmeler piyasaların yakın takibinde yer alıyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 31 Ekim’de anlaşmalı ya da anlaşmasız bir şekilde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılacağını ifade ederken, İngiliz Parlamentosu, anlaşmasız bir ayrılığın önüne geçmek için Johnson'ı AB'den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakan bir yasayı kabul etmişti.  Şu ana kadar bu yasaya uyacağına dair bir açıklama yapmayan Johnson, anlaşmasız da olsa 31 Ekim'de Brexit’i gerçekleştireceğini söylüyor. Ancak bazı kaynaklara dayandırılan haber akışlarında İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, ülkesinin Avrupa Birliği’nden çıkışıyla (Brexit) ilgili bir anlaşmanın 19 Ekim tarihine kadar sağlanamaması halinde uzatma istemek için AB’ye bir mektup göndereceği bildiriliyor. İngiltere’de gündeme gelen erken seçim tartışmaları ve Brexit konusundaki belirsizlik başta İngiltere varlıkları olmak üzere risk iştahı üzerinde de belirleyici oluyor. 31 Ekim tarihi yaklaştıkça olası bir anlaşmanın gerçekleşip gerçekleşmediği veya yeni bir uzatmanın gündeme gelip gelmeyeceği piyasaların izleyeceği önemli konu başlıkları olacak. Anlaşmasız Brexit riskinin artış kaydetmesi küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturacaktır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.