SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD – Çin gerilimi ve TikTok

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2020 17:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2020 17:46

Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, güvenlik uzmanlarının şirketlerin tekliflerini değerlendirmelerinin ardından, Oracle Corp'ın Çin merkezli TikTok ile kuracağı iş birliğini onaylayıp onaylamayacağına karar vereceğini ifade etti. Trump yaptığı açıklamada, Oracle Başkanı Larry Ellison'ın sözlerini destekler nitelikte, yetkililerin bir anlaşmaya varmaya çok yakın olduklarını bildirdi. Trump, "Larry Ellison'a çok saygı duyuyorum. Kendisi uzun süredir tanıdığım inanılmaz bir insan" dedi. Bu açıklamalar Trump’ın TikTok ile Oracle arasındaki anlaşmaya sıcak baktığını işaret etse de Cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı, ABD’de Çin'de geliştirilen bir mesajlaşma uygulaması olan WeChat’in ve video paylaşma uygulaması TikTok'un 20 Eylül'den itibaren indirmesinin engelleneceğini açıkladı. Bununla birlikte bir anlaşma sağlanırsa da bu yasağın ABD Başkanı Donald Trump tarafından pazar günü geç saatlerde iptal edilebileceğini belirtildi. Hafta sonunda ise Trump'ın, TikTok'un ABD'deki kolunun Oracle-Walmart ortaklığında satın alınmasına ilişkin yapılması muhtemel anlaşmayı imzalayacağını duyurmasının ardından, Ticaret Bakanlığı 20 Eylül 'de yürürlüğe girmesi planlanan TikTok uygulamasına ilişkin yasağı, 27 Eylül'e ertelendiğini açıkladı. Böylece ABD – Çin gerilimi şimdilik biraz yatışma yoluna girdi. ABD’deki seçimler öncesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin seyri piyasaların yakın takibinde yer alacak olup, bu konudaki endişelerin artış kaydetmesi risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilecektir.

Fed beklentilere paralel bir karar açıkladı

Fed, geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda piyasalarda oluşan beklentiye paralel bir şekilde politika faizinde değişikliğe gitmedi. Politika yapıcıların projeksiyonlarına göre; 2023 yılına kadar faiz oranlarında değişikliğe gidilmesi beklenmezken, ABD ekonomisinin bu yıl %6,5 daralacağı öngörüsü %3,7 olarak revize edildi. Son dönemdeki ekonomik toparlanmanın yanında ileriye yönelik endişelerin sıklıkla dile getirilmesi piyasalarda kısa vadeli satışlara neden oldu. Piyasaların bu reaksiyonuna karşın Fed’in uzun süre düşük faiz ve bol likidite ortamını devam ettireceğinin ifade edilmiş olması sermayeye erişimde uygun ortamın devam edeceğinin bir işareti. Bu nedenle ettiğimiz hafta Fed kaynaklı oluşan olumsuz havanın başka bir olumsuzluk oluşmazsa ilerleyen günlerde dağılabileceğini düşünüyoruz.

Yeni haftanın gündemi…

Ekonomilerde mayıs ayından bu yanan gözlenen toparlanma ve son aylarda güç kazanan aşı kaynaklı iyimser beklentiler genel olarak risk iştahı ve piyasaları destekleyen temel katalizörler olarak karşımıza çıkarken, ekonomilerde yaşanan toparlanmanın devamlılığı risk iştahının gücünü koruması açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca salgın kaynaklı gelişmeler, vaka sayılarındaki seyir ve ABD – Çin arasındaki gerilim de piyasalar açısından aşağı yönlü risk unsurları olarak takip ediliyor. Yeni haftada yurt içinde tüketici güveni, kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi ve TCMB PPK toplantısı; Euro Bölgesi’nde tüketici güveni ve öncü imalat/hizmet PMI rakamları; ABD tarafında ise mevcut konut satışları, öncü PMI rakamları, işsizlik başvuruları, yeni konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. 23 Eylül Çarşamba günü küresel çapta açıklanacak eylül ayına ait öncü PMI rakamları önemli olacaktır. 24 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül ayı PPK toplantısı yurt içi piyasaların yakın takibinde olacaktır. Piyasadaki genel beklentiler faiz oranlarında bir değişim yapılmayacağı yönünde şekilleniyor. Temmuz sonundan itibaren kur tarafında yaşanan yükselişler nedeniyle TCMB’nin piyasalara verdiği likidite miktarını azalttı ve fonlama yapısını değiştirerek ortalama fonlama maliyetini yükselttiği görülüyor. Mevcut durumda haftalık repo ihalesi kullanılmazken, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) 18 Eylül itibariyle %10,39 oranında bulunuyor. Geç likidite penceresi faiz oranı %11,25 seviyelerinde bulunurken, hafta içerisinde toplantı öncesinde kur cephesindeki fiyatlamalar TCMB’nin faiz kararı üzerinde etkili olacaktır. İlerleyen süreç için kur tarafındaki hareketlere bağlı olarak atılabilecek adımlar ve faiz tarafında kendine yer açabilmek için TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında bir miktar faiz artışı yapma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca salı, çarşamba ve perşembe günleri gerçekleşecek Fed Başkanı Powell’ın konuşmaları oldukça yakından izlenecektir. Powell, çarşamba günü Temsilciler Meclisi Alt Komitesi ile perşembe günü ABD Senatosu Bankacılık Komite toplantısı öncesinde sunum gerçekleştirecek. Geçen hafta Powell’ın mesajlarının risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde yarattığı etki dikkate alındığında hafta içerisinde Powell’ın söylemleri oldukça önemli olacaktır.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.