SON DAKİKA
Hava Durumu

2020 Koronavirüs salgını

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2021 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2021 08:57

2019 yılının son bölümünde tespit edilen ve Kovid-19 diye isimlendirilen koronavirüs, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına aldı. Ne yazık ki 2020, ilerleyen yıllarda geriye dönüp bakıldığında ciddi bir salgının etkili olduğu bir yıl olarak hatırlanacak. 2020 yılında tüm dünyanın ve insanlığın ciddi sınavlar verdiği ve maalesef kayıpların yaşandığı görülürken, 2021 yılının ilerleyen bölümünde bu salgının hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasını ve aşılamalarla birlikte bağışıklığın hızlı bir şekilde sağlanmasını temenni ediyoruz…

Koronavirüsün toplumlar ve insanlık üzerinde yarattığı sıkıntılar ne yazık ki çok büyük olurken, bu sürecin ekonomik boyutunu ele aldığımızda küresel ekonomiler üzerinde de ciddi zorluklara yol açtı. Koronavirüsün dünya çapında yayılmaya başladığı 2020 yılının ilk aylarında ve devamında gelen küresel çaptaki tedbirler ile kapanmalar ciddi bir paniği ve riskli varlıklarda sert satışları beraberinde getirdi. Şubat ve mart aylarında risk iştahı önemli ölçüde güç kaybederken, riskli varlıklarda değer kayıpları ön plana çıktı. Daha önce dünya genelinde bu tarz kapanmalar yaşanmamışken, alınan tedbirler, üretime ara vermeler ve işten çıkarmalar ekonomik verilerde ciddi zayıflamayı beraberinde getirdi. 2020 yılının ikinci çeyreği dünya ekonomilerinde çok sert daralmaların yaşandığı bir dönem oldu. Bununla birlikte küresel çapta merkez bankaları ve hükümetlerden bu zor dönemde ekonomileri desteklemek adına önemli adımlar atıldı. Merkez bankaları hızlı bir şekilde faiz oranlarını düşürürken, daha önce benzeri görülmemiş büyüklüklerde varlık alım programları açıkladılar. Böylece merkez bankaları piyasaların ihtiyaç duyduğu nakit enjeksiyonlarını hızlı bir şekilde devreye almış oldu. Merkez bankalarının para politikalarına ilaveten hükümetlerden de ekonomileri desteklemeye yönelik önemli hamleler geldi. Hem para hem de maliye politikaları eşgüdümlü olarak devreye alındı. Etkili olan panik havasının ve riskli varlıklarda sert satışların ardından mart sonundan itibaren atılan güçlü destek adımlarının da katkısıyla risk iştahında toparlanma görüldü. Ayrıca mayıs ayından itibaren tedbirlerdeki kademeli gevşemelerin ekonomik verilerde toparlanmayı beraberinde getirmesi de risk iştahı ve piyasaları destekledi. Mart sonundan itibaren küresel risk iştahı ve piyasalarda toparlanma görülürken, bu taraftaki toparlanma ve iyimser hava korunmaya devam ediyor. Ekim ayından itibaren kademeli olarak tedbirler yeniden gündeme gelirken, kış ayları itibariyle vaka sayılarındaki artış tedbirlerin sıkılaşmasına yol açtı. Ancak yakın dönemde kasım ayı içerisinde aşı cephesindeki olumlu gelişmeler risk iştahını desteklemeye devam etti. Aralık ayı içerisinde ise koronavirüste mutasyon endişeleri gündeme gelirken, salgın kaynaklı gelişmeler önemini koruyor.

2021 aşı beklentileri ve salgından çıkış umudu

Dünya çapında devam eden aşı çalışmalarıyla ilgili kasım ayı içerisinde olumlu gelişmeler salgından çıkış için umutları artırırken, küresel risk iştahı ve piyasaları destekledi. Aralık ayı içerisinde izin başvuruları yapılırken, İngiltere ve ABD’de ilk aşılamaların başladığı görüldü. Avrupa’da da yıl bitmeden aşılamanın başlayacağı duyuruldu. Türkiye’de de Çin’den gelen aşının ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacağını ifade edildi. 2021 yılı aşı cephesindeki gelişmelerin yakından izleneceği ancak aynı zamanda salgın kaynaklı endişelerin gündemdeki yerini korumaya devam edeceği bir yıl olacaktır. Özellikle İngiltere’den gelen açıklamalar ile birlikte mutasyona uğramış koronavirüsün daha hızlı yayıldığına yönelik ifadeler 2021 yılında da zorlukların tam olarak geride kalmayacağı ancak özellikle bahar ve yaz ayları ile birlikte salgının kontrol altına alınmaya başlamasıyla birlikte umutların güç kazandığı bir yıl olabilir. 2020 yılının ilk çeyreğinde devam eden tedbirler, vaka sayılarındaki süregelen artış ve ekonomik toparlanmada görülebilecek güç kaybı riskli varlıklarda olası bir düzeltme hareketini gündeme getirebilir. Ancak bahar ve yaz ayları itibariyle salgın kaynaklı endişelerin arka planda kalmasıyla risk iştahındaki güç kazanımının devam edebileceğini değerlendiriyoruz. 2021 yılı genelinde doların güç kaybedebileceğini buna paralel 2020 yılındaki kadar sert hareketler yaşanmasa da ons altında yukarı yönlü seyrin görülebileceği kanısındayız. Bununla birlikte düşük faiz ve bol likidite ortamını dikkate aldığımızda 2021 yılında gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımının pozitife döneceğini ve küresel hisse piyasalarında yukarı yönlü trendin korunacağını değerlendiriyoruz. 2021 yılının ilk çeyreğinde temkinli olmamıza karşın yıl geneli için hisse piyasaları tarafında olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2021 yılında aşı kaynaklı gelişmeler, salgın endişeleri, ekonomik veri akışları ve merkez bankaları ile hükümetlerin atacağı adımlar yakından izlenecek olup, küresel çapta fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Yurt içinde ise küresel çaptaki gelişmelere ek olarak atılabilecek reform adımları ile Türkiye’nin AB ve ABD ile ikili ilişkilerinin seyri yakından izlenecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.