SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurum kültürünüz hakkında düşünmek ister misiniz?

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2021 13:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2021 13:20
Kültür konusu kişisel olarak ilgi alanıma giren şirketin gelecekteki konumu hakkında bugünden bilgi verebilecek nadir parametrelerden bir tanesidir. Nice danışmanlık raporları okudum şayet kurum kültüründen bahsedilmiyorsa, kültürel gözlem müşteriye iletilmediyse bu tarz raporları eksik kabul ederim. Çünkü kültür yeri geldiğinde tertemiz bir bilançodan çok daha bilgi veren bir parametredir.

Madem bu kadar değerli, biraz kavramı detaylandıralım. Kurum kültürü şirketin üzerine giydiği kıyafetidir. Kendine özgü kimliğidir. Kurum kültürü en sade ifadesiyle; kuruma özgü davranış, tutum, alışkanlıkların hepsini kapsayan kavrama verilen isimdir. Bu kültür, kurumun tüm paydaşları tarafından istenilse de istenilmese de paylaşılır, benimsenir. Çoğunlukla yazısız olan bu “gizli” inançlar bütünü kurumu kimse fark etmeden regule eder. Bir dönem sonra kurumun ritmini belirler, vizyonunu, misyonunu etkiler. Kurum kültürü ile paydaş kültürü arasında da çok net bir korelasyon vardır; kurumun var olan kültürü ile çalışanların (paydaşların) kişisel değerleri kültürü örtüştüğü zamanlarda beklenti başarının geleceği yönündedir. Tam aksi durumunda ortak bir başarıdan söz edebilmek çok zordur. Çelişkiler kültürü denilen, her şirketin kâbusu olan bir çalışma ortamı oluşur.

Kurum kültürünün temel yapı taşlarını şirketin kuruluşu, tarihi, kurulduğu yer, benimsediği değerler, yöneticileri, yazılı yazısız etik davranış kuralları, kurumun dış dünya ile ilişkisi, bulunduğu dış dünyadaki gelenek, görenek, örf adetler oluşturur diyebiliriz. Ancak yönetilebilir, geliştirilip değiştirilebilir. Yani kurumunuzun kültürü kaderiniz olacak değildir.

Bu ayın üstüne düşünülmesi gereken konusu kurumumuzun kültürü olsun. Kurumumda nasıl bir kültür hâkim? Güç kültürü mü var, korku kültürü mü var, demokratik bir kültürde mi çalışıyoruz? Kurum kültürü ile başarının ortaklığı nasıl olacaktır? Peki, sizce kurum kültürünüz ile sizin kültürünüz uyumlu mu? Tecrübelerinizi hislerinizi bir yere not almanızı öneririm. Gelecek ay kültür çeşitlerini değerlendirelim başarılı köklü şirketlerin kültürlerindeki ortaklığı ortaya koyalım. Yönetilmesi gereken bir kültür probleminde denetimin aktif rolünü konuşalım.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.