SON DAKİKA
Hava Durumu

Yıldızların altındaki dünyadan bildiriyorum

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2017 00:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2017 00:36

Bursa’da sessiz sedasız uluslararası ölçekte işler başaran bir Bursa Markası var; Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi.

Hele hele düzenledikleri bir etkinlik geçen sene de yazdığım gibi bencileyin kocaman adamlara ecdadın yeryüzünü bırakıp gökyüzünde yaptığı keşifleri, astronomi alanındaki başarıları, Bursalı Kadızade Rumî’yi öğretiyor.

Yabancı akademisyenlerden İslam alimlerini dinliyorsunuz, NASA’da çalışan Türk profesörden Mars ile ilgili projedeki çalışmalarını..

Her şey bir yana elinizle tutacakmışçasına yakın hissettiğiniz gezenleri, yıldızları son teknoloji teleskoplarla izleyebilmek tarifi imkansız bir haz veriyor..

Astrofest’ten bahsediyorum. İki bine yakın müracaatın ancak beş yüz kadarının katılabildiği Uludağ Astrofest’in bu yıl üçüncüsü yapıldı. Işık kirliliğinin en az olduğu Uludağ’da yapılan bu etkinlik Bursa’yı ülkemizin en önemli gözlem merkezi haline getiriyor.

Kıyamet ne zaman kopacak?

Bir milyon iki yüz bin yıl sonra dünyamıza çarpacak olan Andromeda ‘yı da gördüm bu sefer, komşu galaksiyi.. Hızla bize doğru geliyor. “Dünya o zaman mu yok olacak?” diye sordum hocalara “kıyamet mi yani?”

Ya güneşin o 17 bin derecelik sıcaklığıyla bize yaklaşması? Astronomlar güneşin 900 milyon yıl ömrü kaldığını ve patlamalarla dünyaya yaklaşacağını söylüyor. Peki bu mu kıyamet? Ayette anlatılan hemen dünyanın üstünde olması, her şeyin yanıp kavrulması? Uzayın kapkaranlık olması ama gezegenimizin güneşle aydınlanmasının nedeni?

Astronomi aslında din ile iç içe bir bilim. Soruların cevaplarını yazmayacağım, hem araştırmanız hem de uzmanı olmadığım konularda bir hata yaparak kafanızı karıştırmaktan korktuğum için..

Satürn’ü görmek isteyenlere

Dünya gözüyle Satürn’ü, Jüpiter’i, Ay’ı teleskopla yakından göreyim diyenlerdenseniz sözüm sizlere.. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, en gelişmiş teleskopların Kültürpark ve Hüdavendigar Parkına koyulmasını ve dileyenin teleskopla gözlem yapabilmesini BTM yetkililerinden istedi.

Hayatta kalmak

Belki de bir gün bu bilgi size dünyada sahip olabileceğiniz en pahalı şey olabilir, karşılığında hayatınız söz konusu çünkü. İşte bu paha biçilmez bilgileri Karapapak Türkü Serdar Kılıç’tan dinlemek, Türk’ün kaybettiğini sandığı değerleri onun sayesinde hatırlamak da Astrofest klasiği haline geldi.

Tarihi değerlere Uğurluel gözlüğü ile bakabilmek

Talha Uğurluel de Bursa’nın bir markası, biliyor musunuz? Astronomi bilginlerini onun gözlüğünden görmek, ondan dinlemek bambaşka bir keyif. Aslında Bursa’yı Talha Hoca’dan dinlemek gerek, bu konuda bir projesi var, destekliyor ve bekliyoruz.

BTM yöneticilerine

Astrofest’te katılmak isteyenlerin dörtte birinin kabul edilmesine bir formül bulunması gerekiyor. Uludağ’daki birkaç otelin programa dahil edilmesi ve sürekli servis seferleriyle  etkinliklere katılımın sağlanmasıyla sorun çözülebilir, tek otel yeterli olmuyor. Çocuklar yetişkinlerden çok bilim adına hak sahipleri, fakat çok ciddiyetle takip edilmesi gereken oturumlarda koşup oynamaları, konuşmacıların ve katılımcıların konsantrasyonunu son derece olumsuz etkiliyor.

Çıkardığınız iş ve performansınız için tebriği hak ediyorsunuz. Milli eğitim sisteminin güneş ve ayı bile anlatamadığı insanlara astronomiyi sevdiriyorsunuz ya bu size yeter demiyeceğim, daha fazla misyon yüklüyor..

Son söz şirketlere

Şirket toplantılarını Bilim Teknoloji Merkezi’nde yapan Bursagaz gibi vizyonu geniş şirketler arasına katılın. Katılımcıların ayrılamadığını göreceksiniz. İnovatif bir ekip için katkısı olacağına inanıyorum.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.