SON DAKİKA
Hava Durumu

Yerli ve milli yazılımcılarımız ne yapıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2021 14:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2021 14:29

Dijitalleşemeyen ekonomimizin, dijitalleşmesinin yolu şüphesiz bilgi teknolojilerinden, yazılım ve bilişim sektörümüzün üretim kabiliyetinden geçiyor.. Her şeyde olduğu gibi yurtdışından ithal etme kolaycılığımızın ülke sanayisini getirdiği durum ortada, fakat otomobil, bulaşık makinesi, CNC tezgahını getirip kullanmak ile yazılımı getirip kullanmak arasında ciddi fark var.. Gerçi tüm cihazlarda üreticisi artık koyduğu yazılımla makinenin performansını ölçebiliyor. Ve gene gerçi Mercedes’in araçlarına koyduğu yazılımdan haber almasını engellediğimiz için servise çağırıp uzaktan müdahale edebildiği cihazları sökmek zorunda kaldığı da vakıa..

Demem o ki, yazılımın ithali, o yazılım ile yaptığınız hiçbir şeyin özel kalmasına imkan tanımıyor.. O bilgilerin rakiplerinize satılmasından kopyalanmasına kadar pek çok riski de satın alıyorsunuz..

Uzaya çıkan iki dünya devi şirketi farklı kılan yazılım.. Tesla binlerce otomobil markasının içinde çok sade bir otomobil ama onu farklı kılan elektrik ve yazılım harikası olması. Elon Mask’a kazandırdığı para ile devletlerin bütçesi kadar yatırımla uzay çalışmaları yapabiliyor..

Ya Amazon? Bir kitap satıcısının tamamen yazılım marifetiyle kurduğu satış ağı, dünya piyasasına hükmediyor, tıpkı alibaba gibi.. Amazon’un kurucusu Jef Bezos da uzaya yatırım yapan ikinci özel sektör patronu ünvanını ekledi, dünyanın en zengin insanı ünvanına..

Devlet baba bu riskleri görerek kendi kullandığı yazılımları kime yaptırıyor? Yerli yazılımcılarımızı destekliyor mu? Gelişen, yurtdışına açılan yazılım şirketlerimize neler oluyor? Ya özel sektör, tehlikenin farkında mı? Hele hele siber güvenlik konusuna kapıdaki güvenlik kadar önem veriyor mu? Ülkemizde en büyük kurumları / en zengin insanları arasında yazılımcılar kaçıncı sırada?

 

Yazılımcılar ve Bilişimcilerin içinden

 

İşte bu sorulara sektörün içinden kulak misafiri oldum, görev icabı. Hayır gazetecilik şapkam ile değil.. Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğüm Bursa Ticaret ve Sanayi Odası BTSO 50. Komite’nin ve 48. Komite Bilişim Sektörü üyelerinin, Kocaeli Sanayi Odası’nın benzer komite üyeleriyle yaptıkları online istişare toplantısına katıldım. Türkiye’nin önemli yazılım şirketlerinin bu işe yuıllarını vermiş patronlarını dinledim, sorular sordum. Aldığım notları kısa kısa paylaşayım.

Logo Yazılım, Bilişim Sektörü içerisinde halka açılan ilk şirket ki bu çok önemli.. Patronu Turgut Tekbulut işte bu noktaya dikkat çekiyor ve “yazılımda büyüyen şirketlerimiz yurtdışına satılmak yerine halka açılmalı!” Sektörü daha da büyütecek harika bir tespit, geçtiğimiz yıl Türk oyun yazılımı firması Peak Games 1,8 milyar dolara ABD li oyun devi Zynga Games’e satılmasının ardından gene Türk Rollic Games de 168 milyon dolara Zynga Games’in oldu. Satılacağına halka açılarak finanmanlarını genişletip onlar da dünya devi olma yolunu seçselerdi keşke..

Gene Türkiye’nin önemli yazılım şirketlerinden Teracity’nin Başkan Yardımcısı Osman Akın’ın tespiti ise sektörün tavrını belirliyor “satıldıkları zaman değil, satın aldıkları zaman mutlu olmalıyız!”

Sektörün önemli oyuncularından 200 kişilik yazılım ekibiyle önemli devlet projelerine imza atan Bimser’in Başkanı Sedat Babalık da satılmayı önermiyor “illa satılmak yerine ortak alınmalı”

Sacit Ertuğ ise yaklaşan bir tehlikeye dikkat çekiyor “İpek Yolu tren seferleri Türkiye’ye gelecek teknoloji ürünleri tersine satışlar olmaz ise tehlike olabilir”

Logo Yazılım Başkanı Tekbulut’un ise Bursalı sanayicilere sitemi var “2000 li yıllarda bizi kapının önüne koymayıp milyon dolarlık yazılım yatırımlarını bize verselerdi, bugün sektör çok daha ileride olurdu..”

Toplantıda BİSİAD Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği’nin yeni seçilen Başkanı İdris Doğrul’un anlattığı “devletin yazılım sektörüne destek yerine rakip olması” meselesi gerçekten akla ziyan bir sorun.. “Devlet ya kendi yazılım yapıyor ya da ihalelerde gene kendi yazılım firmalarına öncelik veriyor” Peki Yazılım Sektörü en büyük müşterisini ilk adımda kaybedince, özel sektörün yurtdışından yazılım satın almasına diyecek söz kalmıyor. Başkan Doğrul gene de iyimser “Devlet yazılım yaparken bizi de partner alsın bari” Ve gelinen noktanın fotoğrafını ortaya net koyuyor “Herkesin patron olmak istediği yerde 20 yıllık kaç bilişim firması var?”

Unutmayalım, dünyada yazılım konusunda en gelişmiş ülke olan ABD de sektörü bugüne getiren Savunma Bakanlığı’nın özel sektöre verdiği yazılım siparişleridir.

Bu arada başkanlık dönemine hızlı başlayan Doğrul’un Körfez illerindeki sektör üyelerini bir araya getirerek birlikte yatırım çabasının meyve vermesini ümit ediyorum. BİSİAD ın açılımındaki “adamları” ibaresini ise kadın üyelerinin neden halen değiştirmeyi başaramadıklarını da merak ediyorum doğrusu.. Umarım Doğrul Başkan bu yanlışı da doğrultur.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.