SON DAKİKA
Hava Durumu

Miami kimi bekliyor?

Yazının Giriş Tarihi: 20.12.2020 06:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2020 06:25

Türkiyemizin Miami Başkonsolosu Burç Ceylan’ı makamında ziyaret ederek görev bölgesi olan Florida, Kuzey ve Güney Carolina, Georgia eyaletleri ile Porto Rico'nun ekonomisi ve bölgedeki Türkiye algısını konuştuk.

Zaman zaman gerginleşen Türkiye ABD ilişkilerinin verdiği elektrikten olsa gerek Washington ve New York’taki kadar diplomatik gerginlik Miami’de yaşanmıyor.. Başkonsolos Ceylan’ın başarılı iletişimi, yerel yöneticiler ile ilişkileri daha sıcak bir ortamda sürdürmeyi başarmış..

Miami başta olmak üzere, Atlanta, Orlando, Jacksonville, Charlotte gibi ekonomik hareket açısından çok önemli kentleri bünyesinde barındıran Miami Başkonsolosluğu görev bölgesinin Türkiye ihracatında önemli bir yeri var. ABD ye toplam ihracatımızın yüzde 20 si bu bölgeye yapılıyor.

Miami’nin farklı bir özelliği de Güney Amerika ülkelerinden çok fazla göç alması. Öyle ki, sokakta konuşulan dil İspanyolca.. Çünkü Latin Amerikalı ülkelerin tamamı İspanyolca konuşuyor sadece Brezilya Portekizce dilini kullanıyor.Tabelalarda İngilizcenin yanısıra mutlaka İspanyolca yer alıyor. Beni de oldukça zorlayan bu oldu, tipimden Amerikalı olmadığım belli oluyor ama güney Amerikalı olduğuma hükmeden Miamililer İspanyolca konuşmalarını anlamadığım için cevap vermeyince kızıyorlar.

 

Latin Amerika ülkeleri Venezuela, Küba, Kolombiya, Şili, Peru, Arjantin, Uruguay, Paraguay, Brezilya, Bolivya.. lıların Miami’de ticaret ve sanayi işletmelerinin sahibi olmaları o ülkelerin alışveriş başkentini Miami yapıyor.

 

Bölgedeki Türk iş insanlarının ticari faaliyetlerini ve ihracat potansiyelimizin geleceğini Başkonsolosluk Ticari Ateşesi ile görüşmeyi umarken görev süresi dolan ateşenin yerine atama yapılmadığını öğrenmek beni şaşırtıyor! Dünyanın böylesine önemli bir ekonomi merkezinde ticari ateşemizin olmayışı şüphesiz büyük bir eksiklik. Umarım Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yazımız vesilesiyle bu atamayı yapacak ve ülkemiz ihracatının bu önemli kapısını tahkim edecektir.

Gerçi sayın Başkonsolos ticari ateşeyi hiç de aratmayacak bir düzeyde ekonomik ilişkilere hakim. Rakamlar ve sektörlerdeki gelişmeler ile ilgili verdiği detayları linkteki EKOMETRE deki haberde paylaştık, pek çok haber sitesinde de yer aldı, okumadıysanız öneririm. http://ekometre.com/baskonsolos-ceylan-insaat-malzemesi-ve-mobilya-sektoru-icin-miami-firsat-dolu/235253/

Haberde yer almayan bir özel bilgiyi de buradan paylaşayım. 70 milyon turistin geldiği Miami ve Orlando sayısız oteli barındırıyor. Dünyanın en fazla cruise gemisinin geldiği liman da Miami Limanı. Başkonsolos Ceylan “Pandemi sonrası olacak turist akını için oteller ve gemilerin yenileneceğini, pazarın ev tekstili sektörümüz için büyük fırsat olduğunu” anlattı.

Miami Türk yatırımcıları bekliyor..

Ha.. Bir de ticari ateşeyi..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.