SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul yolunda T2 hattından vazgeçilebilir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 13.11.2017 12:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2017 12:30

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda yaşanan değişim tam da beklentilerin olduğu yönde gerçekleşti. Kamuoyunda İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayını alarak aday gösterilmesi ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayıyla seçilmesi Bursa’da büyük bir değişim beklentisini de beraberinde getirdi.

Tamamlanmamış olması, İstanbul Yolu’nu daralttığı, yavaş olduğu, sadece Terminal yolcusuna planlanmış olması gibi eleştiriler T’ tramvay projesini tartışılmalı hale getirdi. Bursalı’nın Başkan Aktaş’tan beklentisi projeye revizyon ama nasıl? İşte bu sorunun cevabını bulmak için facebook sayfamda konuyu tartışmaya açtım. Sayfamda yaptığım bu paylaşıma kent için fikir üretenlerden yorumlar geldi. Belki de T2 projesinin kaderini etkileyecek bu paylaşımlardan siyasi veya geçmişteki tartışmaları yeniden gündeme getirenler haricindekilerini birkaç satırla paylaşmak isterim. Kısaltarak aldığım yorumların tümüne facebook sayfamdan ulaşabilirsiniz.

Görüşümü de yazımın sonuna sakladım, buyurun paylaşımım ve yorumlar:

“Proje yetkilileri ile görüştüm. İnşaatın yüzde 70 i tamamlanmış. 60 milyon lira harcanmış. Yeraltına alınması bir karar, olabilir. Fakat mühendislik olarak iki derenin altından geçilmesi büyük maliyet oluşturuyor. Yolun bittiğinde 3 er şerit gidiş - geliş olacağını, hiçbir noktada şerit daralmayacağını proje üzerinde anlattılar. Tramvaylar alınmış, hazır. Şehir İçindeki gibi değil 70 kilometre kadar hıza ulaşan bir şekilde çalışacak.

Benim teklifim bu hatta sadece Terminal yolcusu değil mutlaka DOSAB ve Tofaş'ın çalışanlarını sisteme dahil edecek bir yöntem geliştirilmeli ancak o zaman T2 hattı bursa trafiğinin önemli bir yükünü üstlenmiş olacak.

Karar Başkan Aktaş'ın, Bursalılar'ın.”

Cengiz Duman “Sizin de katılımınız ile gerçekleştirilen (TMMOB Bursa Kent İçi Ulaşım) sempozyumda da dile getirildiği üzere en mantıklı karar HRS ye çevirilmesidir. Yer altına almak bu saatten sonra projeyi sıfırdan yapmak demektir.”

Özcan Yazıcı “Bu projeyi Bursa'da savunan ve destekleyen ben kurum ve kişileri anımsamıyorum. Aksine meslek odalarının ve birçok kurum ve kişinin itirazına rağmen bu proje hayata geçirildi. Dünyanın en gereksiz, en komik ulaşım yatırımlarından birisi.”

Ziya Güney “Kenan bey, ilk günden itibaren her zeminde ifade etmeye çalışıyoruz yanlış yapıyorsunuz diye.. Bizim dönemimizde Alman Obermayer firmasına yaptırdığımız fizibilite etüdünde bu hat gerek Otobüs terminaline gerekse daha ileriye Ovaakça , DOSAB ve Demrtaş yerleşim birimi fizibil çıkmıştı. Aradan geçen sürede buralardaki yoğunluk büyük ölçüde artmışken hangi akla hizmet bu hatta Tramvay konuluyor anlamak mümkün değil..” “Çözüm ilk projeye sadık kalarak yüksek kapasiteli HRS”

Mehmet Tüzün Bingöl “Çok değil birkaç yıl sonra tramvayın yetersiz olduğu tıpkı İzmir-Ankara yol aksına yapılan batçık modeli kavşaklar gibi anlaşılacaktır. % 70 lik bir fiziki gerçekleşmeden sonra yeraltına alınması uygulanabilir değil ama T2 Tramvay Hattının, HRS olarak uygulanması Bursa'mızın geleceği için ciddi şekilde tartışılmalıdır.”

Ahmet Dede “60 değil 160 milyon zarar olsada derhal yol eski haline getirilip, şu durumda 3+3 ise 4+4 şerit yapılmalı ve maliyet ne olursa olsun tünel modeli ile üstte trafik aksatılmadan yer altına alınmalıdır.”

Selim Yedikardeş “Sayın Sertalp. Terminal kaldırılıp, Doğu ve Batı olarak Tren güzergahındaki terminallere taşınabilir”.

Kaşif Fere “Metro olması gereken yere tramvay inadı niye ? Proje HRS olarak revize edilmeli. Kent Meydanı bölgesi HRS ulaşımlarının entegrasyon merkezi olarak planlanmalı.”

D Fevzi Ergül “Maliyeti ne olursa olsun Bursa'nın gelecek 100 yılı düşünülerek tüm akslarda gerçek bir yeraltı metro sistemine geçilmelidir.”

Erdal Aktuğ “Ülke ekonomisine en çok katkı; merkezi hükümetten en az destek alan il Bursa maalesef. Çözüm kısaca yeraltı ve HRS”

 

Anlaşılan daha hızlı ve daha büyük yolcu kapasitesi olan HRS ile sistemi revize etmek, TOFAŞ daki 7 bin ve DOSAB da çalışan 35 bin kişinin raylı sisteme aktarılmasıyla trafiğe çıkan yüzlerce servis otobüs ve minibüsünün trafikten çekilmesi ancak sistemi rantabl hale getirir kanaatindeyim. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.