SON DAKİKA
Hava Durumu

İhracatta rekor var ama düşüşte!

Yazının Giriş Tarihi: 05.01.2021 22:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.01.2021 22:05

Aslında Ekonomi Gazetecileri Derneğimiz (EGD) nin yılbaşı buluşmasındaki konuşmasında TİM Başkanı İsmail Gülle ilk sinyali vermişti “yılı ihracat rekoruyla kapatacağız” diye. Ben de yıllık bir rekor sevinci ve umuduyla ihracat rakamlarının açıklanmasını bekledim. Ticaret Bakanı Pekcan, sadece Aralık ayı ihracatını önceki yılla kıyaslayarak “yüzde 16 artış olduğunu ve tüm zamanların rekoru olduğunu” söyledi. Yıllık ihracat? “dış talep daralmalarına rağmen geçen yıl 169,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik.”

Oysa burada önemli olan yıllık ihracatımızdaki düşüş! 2019 ihracatı 180,4 milyar dolardı, yani 11 milyar dolarlık bir gerileme var, yüzde 6 düşmüş..

Bakan Pekcan, daha önce de pandemi aylarındaki ihracat açıklamasında bir önceki yılın aynı ayını değil, bir önceki dip yapan ayı baz alarak artış açıklamış ve ben de yazımda bunu eleştirmiştim.. http://ekometre.com/yazarlar/kenan-sertalp/ne-gerek-var-sayin-bakan/516/

Peki ya ithalat, ondan bahseden yok..TUİK verilerini inceledim, 2019 da 210 milyar dolar ithalatımız var. 2020 de aralık verisi yok henüz, geçen aralık ayı ithalatımızı aynen ekleyerek 220 milyar doları bulacağını söyleyebilirim..

Bence pandemide hasta sayısıyla, ölüm verileriyle, ihracatı patlatarak, ithalatı görmezden gelerek başarı öyküsü yazmaya hiç mi hiç gerek yok.. Pandemi dünya ile birlikte gelen bir felaket kılıfa ihtiyaç yok!

Dünya ticareti ne alemde?

Benim önemli bir veri olarak hep izlediğim Dünya Ticaret Örgütü (WTO) nun “Dünya ticaret barometresi” ne bakalım.. İbre  kırmızıda, ortalamanın altında..

 

 

 

 

 

 

 

Hadi bir de, gene WTO nun yıllar boyu dünya ticareti ne imiş, 2020 de ne olmuş grafiğini inceleyelim.. 1990 dan beri bir 2009 da kesin düşüş var ama 2020 baş aşağı.. Elle gelen düğün bayram yahu!

Grafikte mavi çizgi Dünya dış ticaret hacmi büyümesini, Kırmızı çizgi dünya GSYİH büyümesini gösteriyor. Türkuaz kupa kare ise dünya ticaret büyümesinin GSYİH büyümesine oranını..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.