SON DAKİKA
Hava Durumu

Gastroemekçiler biraz fazlasını hak ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2020 23:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2020 23:54

Özlemiştik, haziran ile birlikte kavuştuk.. Restoranlar, kafelerden bahsediyorum.. 2,5 ay boyunca kapalı kaldılar, çok azı paket ve gel-al servisi verdiler. İstisnasız tamamı büyük zararlar ettiler, gastroekonomi büyük kayıplar yaşadı..

Lezzetseverlerin damak zevklerine göre beğendikleri restoranlardan, çalışanların bütçesine göre hesaplı menülerle karnını doyuracağı fast foodlara, hem keyif hem sohbet hem de karın doyurduğu, yiyip içtiği kafelere kadar her işletmede siparişinizi alan, önünüze getiren gastroemekçiler, garsonlar da çok zor günler geçirdiler..

İşsiz kaldılar, ailelerine, eşlerine, çocuklarına ekmek götüremediler. Yüzbinlerce işletmede milyonlarca lezzet emekçisi garsonlar, sizin asık suratınıza, sinirli halinize, belki eşinize, çocuğunuza yapamayacağınız davranışlara muhatap oluyor ama görevini sabırla yerine getirmeye çalışıyor yıllardır.. Tabii istisnaları vardır, olacaktır.

Avrupa’da, Amerika’da hiçbir hizmet elemanına, garsona kaba davranamaz, işletme sahibine ya da konuğunuza göstereceğinizden farklı bir muameleye tabi tutamazsınız.. Ama ülkemizde?..

Neyse, biz kendimizi biliriz, birbirimize söylemeye gerek yok, önce kendimizi tartalım bakalım davranışlarınız bugüne kadar nasıldı, bugünden sonra nasıl olmalı..

İkinci ricam da size o hizmet eden gastronomi emekçilerine şu kriz günleri bitene kadar biraz daha bonkör davranın. Bahşiş verirken ödediğiniz hesaba göre yüzde 10 un altına düşmeyin.. Bilirsiniz o görünen garsonlardan, mutfakta görünmeyen bulaşıkçıdan şefe kadar tüm gastroemekçiler o bahşişleri paylaşırlar, hepsi zor günlerden çıktılar..

Haa unutmadan.. Buz gibi suratlı, robot gibi garsonların denendiği restoran ve kafelerin haberlerini sanırım okumuşsunuzdur. O robot gibi garsonlar gerçekten robot oldukları için müşterilerin tepkisini çekmiş ve patronları servisten çekme kararı almış.. Biz hele devamlı gittiğimiz kafe ve restoranlarda güleryüzle karşılanmak, hatır sorulmak, “her zamanki gibi mi” sorusuna muhatap olmaktan hoşlanan sıcakkanlı insanlarız.. Soğuk suratlı robotlar bizi bozar!

Bir bardak çaydan, bir tabak çorbaya, saatler süren yemeklere kadar bulunduğum her ortamda en ufak hizmeti geçenden hazırlayana kadar hepsinin ellerine sağlık, tüm gastronomi emekçileri haklarını helâl etsinler..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.