SON DAKİKA
Hava Durumu

Ekonomi Bilim Kurulu, neden olmasın?

Yazının Giriş Tarihi: 14.04.2020 16:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.04.2020 16:25

 

Covid-19 pandemisinin iş dünyasına etkilerini anlamaya ve anlatmaya çalıştığımız şu günlerde BUSİAD ve MARSİFED den gelen davetle online basın toplantısına katıldım.

BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay “ekonominin öncelikle psikolojik bir olay” olduğunu, “TOBB ve TİM gibi kasasında parası olan kuruluşların kaynaklarının üyelerine %2 gibi bir faiz oranıyla sunulması gerektiğini” vurguladı. Dünya finans piyasasının faizlerinin IMF nin üç katı olduğunu belirterek “IMF’den para almayı mantıklı gördüğünü” söyledi.

Türkay, “İşletmelerin kriz sonrasında el değiştirme sonucuyla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğunu, önlem olarak Almanya’nın yeni uygulamaya koyduğu şirket satınalmalarında alan tarafın Alman olması şartı”nı anlattı, ki bu tedbiri Türkiye için önemli buluyorum.

Başkan Türkay’a Bursa’da oluşturulan Kriz Masası’nda yer alıp almadıklarını sordum, “böyle bir davet almadıklarını” söyledi. Kriz Masası’nda iş dünyasını temsilen BTSO var, biliyorum ama önemli SİAD ve STK ların da yer alması gerektiğini düşünüyorum.

Aslında beklentim, BUSİAD üyelerinin sektörel bazda da olsa KGF destekli kredilere, kısa çalışma ödeneğine ulaşma, Eximbank ihracat desteklerinden yararlanma gibi verileri paylaşmaları idi, olmadı.

 

MARSİFED’den çok önemli bir öneri

 

10 SİAD ın oluşturduğu MARSİFED Marmara ve İç Anadolu Sanayici İşadamları Federasyonu'ndan da benzer verileri beklerken çok önemsediğim bir öneri geldi, Başkan Ramazan Kaya’dan: Ekonomik Bilim Kurulu. Kriz dönemi ve sonrası ekonomi çarklarını harekete geçirebilmesi için muvafık / muhalif demeden ekonomistlerden oluşturulacak bu kurulun ortak aklı bulması, öncelikleri belirlemesi, kısa, orta ve uzun vadede önerilerini sunmasını çok önemli buluyorum.

 

Başkan Kaya “ayın 15 i maaş günü yarın olmasına rağmen, 3-4 hafta önce baş vuran firmaların, kısa çalışma ödeneği ile ilgili bir dönüş almadıklarını” söyledi. “Eğitim, makine ve kendi sektörü Oluklu Mukavva ve Ambalaj sektörü (ki gıda sektörüne çalışıyorlar) nün mücbir sebep kapsamına alınmasını” istedi.

 

İGİAD da kısmi çalışmaya dikkat çekti

 

İGİAD İnegöl Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Özdemir’den ise İnegöl’deki gelişmeleri dinledik. Başkan Özdemir, “KGF destekli krediler için şubelere gönderilen paranın yetersiz olduğunu” belirtti, “bir kamu bankasına İnegöl için 4 milyon lira gönderildiğini” anımsattı. Kısmi çalışma ödeneğine ise İnegöl’de bir firmanın onay geldiğini söyleyen Özdemir, “kısmi çalışma ödeneğinin bir işçi için ödenen SGK primi kadar olduğuna” dikkat çekti.

 

İşinsanları da gazeteciler de aslında online toplantılarda bir araya daha sık gelmeli, ekonomi yönetiminin kararlarına ışık tutacak notlar ortaya çıkmalı.. Tabii, SİAD lar anlık verileri pratik olarak medya ile paylaşılabilirse sahanın fotoğrafını daha net ortaya çıkacaktır..

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.