SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Varank’a iki soru sordum, dört cevap aldım

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2023 17:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2023 17:25

Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Ak Parti Bursa Milletvekili Adayı Mustafa Varank’a biri ekonomi, biri siyasi içerikli iki soru sordum, dört cevap aldım. Peki neden?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı bulmuşken “Eğer seçim sonrası aynı görevi üstlenecek olursanız” diyerek “yaptığınız toplantılarda sanayicileri ve OSB'leri dinlediniz. Seçim sonrasında ajandanızda yer alan Bursa sanayisiyle ilgili en önemli üç başlık ne olacak?’’ diye üç cevaplı bir soru sordum.

Ardından da seçimde Ak Parti olarak kaç milletvekili çıkarmayı hedefliyorsunuz diye ikinci sorumu yönelttim.

Bakan Varank, tahmin edeceğiniz gibi cevaba son sorudan başladı ve iddialı bir hedef koydu: “Bursa’dan çıkacak 20 milletvekilini de kazanmayı hedefliyoruz”

Bursa sanayisi ile ilgili ilk sorumu ise önce üç başlıkta topladı, sonra tek tek açıkladı; ‘’Bursa sanayisi için ajandamda yer alacak en önemli üç maddeden ilki katma değerli üretimi hızlandırmak olacak. İkincisi Arge ve inovasyona verilmesi gereken önemi artırarak hem yeşil hem de sürdürülebilir sanayiyi devreye alabilmek. Üçüncüsü ise kalifiye çalışan personel sayısını daha yukarıya çekmek olacak‘’ diye cevapladı.

AR-GE projelerine daha fazla destek ve tasarım merkezlerini artırmak

Bakan Mustafa Varank ‘’Bursa’da katma değerli üretimin mutlaka hızlandırılması gerekiyor. Katma değer üretimini hızlandırırsak sanayiyi bir adım daha öteye taşıyabiliriz. Katma değerli üretimde en önemli örneklerden biri olan yerli otomobil projesini hayata geçirerek otomotiv endüstrisinde Türkiye'nin iddiasını ortaya koyuyoruz. Ayrıca ilk otomotiv batarya fabrikasının da temellerini atıyoruz. Bu çalışmalar katma değerli düşüncenin mahsulü. Biz Bursa’ya nasıl daha fazla katma değer üretiriz onun düşüncesi içerisindeyiz. Bursa’da sanayi alanında yüksek teknolojiye katma değer katacak çalışmalar üzerinde durulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüksek değerli katma değer içeren yolun da AR-GE ve inovasyondan geçtiğini düşünüyoruz. Amacımız öncelikle AR-GE projelerine daha fazla destek vermek ve tasarım merkezlerinin sayısını artırmak olacak‘’

Yeşile, sürdürülebilirliğe, çevreye önem

Bursa sanayisinin en önemli ikinci başlığı yeşil ve sürdürülebilir bir sanayiye hızlı geçiş yapmanın sağlanması olduğunu ifade eden Varank ‘’Zaten dünyada artık rekabetçi olmak istiyorsanız mutlaka yeşile, sürdürülebilirliğe, çevreye önem vermeniz gerekiyor. Mevcut yatırımları ve gelecek yatırımları yeşil ve sürdürülebilir ölçüde dönüştürmek ve geliştirmek için her türlü çalışamaya ortak olacağız. Bu duruma özel önem vereceğiz ve uluslararası iş birlikleri yapacağız‘’ dedi.

‘’Kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor’’

Varank, seçim sonrası Bursa sanayi ajandasının üçüncü maddesi olarak yer alacak notunun kalifiye eleman sıkıntısına ait olduğunu belirtti ‘’Bursa’da sanayideki ana gündemin üçüncü adımı ise çalışanların kabiliyetlerinin arttırılması olacaktır. Bursa sanayisi şu anda eleman arayan, nitelikli ve kalifiye eleman sıkıntısı çeken sanayilerin başında geliyor. Bu manada da sanayide üretimde çalışan insan kaynağımızı çok daha kabiliyetli hale getirmek için gereken adımları atacağız’’

Kendisi her ne kadar ithal aday tanımlamasından rahatsızlık duysa da, Bakan Varank Bursa’nın ithal adaylar konusundaki çekincelerini anlamaya çalışıyor ama kendisini ithal aday olarak kesinlikle görmüyor. Gene de, bendeniz de ithal adayların Bursa’ya katkılarının olamadığı kanaatimi saklı tutuyorum. Sadece tahanlı yiyerek, Uludağ gazozu içerek, “Heykel’e çıkarak” Bursa’nın kronik sorunlarına çözüm bulunamayacağını ve kamu bütçesinden pay fukarası olmasına derman olunamayacağını düşünenlerdenim.

Seçim ola, hayrola..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.