SON DAKİKA
Hava Durumu

Aydın “durup duru” mu?

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2018 13:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2018 14:10

EGD Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin il ekonomilerini masaya yatırdığı Anadolu Buluşmaları sürüyor. Sonuncusu Aydın Valiliği’nin ortaklığı ile düzenlenen Anadolu Buluşması’nda Aydın’ın Valisi, Milletvekilleri, Belediye ve TSO Başkanlarının yanısıra turizmle ilgili dernekleri, yatırımcılarına kadar geniş bir katılım ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi. Toplantıda Aydın’ın ihracatı, turizmi, termal kaynakları, madenleri, inciri, kruvaziyer turizmine kadar tüm ekonomik verileri değerlendirildi.

EGD Bursa Temsilcisi olarak katıldığım Anadolu Buluşmaları Aydın toplantılarında bir kez daha gördüm ki; bu ziyaret hem kentin dinamiklerinin bir masa etrafında sorun ve fırsatlarını tartışabilmesine vesile oluyor, hem de hepsi birbirinden değerli ve tecrübeli ekonomi gazetecileri çözüm yollarının şekillenmesine öneriler getirerek danışmanlık yapıyor.

Buluşmanın Aydın tarafında geniş bir katılım vardı, yazamadıklarımdan kırılmamalarını rica ederek; Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, EGD Başkanı Celal Toprak, AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, AK Parti Aydın milletvekilleri Metin Yavuz, Bekir Kuvvet Erim ve Rıza Posacı, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin ve Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Özden ve Aydın Rehberler Odası Başkanı Ozan Sayın’ı notlarımdan sayabilirim.

Öncelikle zihnimdeki Aydın’ı sizinle paylaşayım; kent merkezine 3-5 kez gitmeme karşın Didim, Efes ve Kuşadası’na 40 yıldır defaatle gitmiş birisi olarak Aydın denilince gözümün önüne gelen turizm fotoğrafı oluyor. Özellikle Kuşadası, 70 li 80 li ve hatta 90 lı yılların en favori turizm destinasyonu (o yıllarda bu fiyakalı lafı da kullanmıyorduk tabii) tartışmasız Kuşadası idi.

Mevsimine denk geldiyseniz yol kenarında inciri, Selçuk ve Ortaklar’ın çöp şişi, Kuyucak’ta kuyu kebabı, Nazilli’de pide ve Aydın merkezde dostlarımın davetiyle yemeklerini tattığım Şehir kulübü lezzet haritamda yerini koruyor.

Bugün bizimle paylaşılan Aydın fotoğrafında ise benim zihnimdeki fotoğrafa göre ‘in’ler ve ‘out’lar var.. Önemli ihraç kalemlerinin başında gelen incir kent ekonomisinin ana aktörlerinden birisi olmuş. Gezdiğimiz Avrupa’nın ikinci, Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali Maren’de gördüm ki elektrik enerjisi üretiminde bile 160 derecedeki termal su kullanılırken turizmde henüz fırsatı değerlendirmiyorlar. Vali Yavuz Selim Köşger’in dediği gibi aydın şivesi ile termal su “durup duru” ama Aydınlılar da bu konuda “bakıp duru” sanki..

Kestane üretiminde incirin hemen arkasında önemli bir potansiyele sahip Aydın.. Bursalı üreticiler Çin’den ithal ettikleri kestane ile kestane şekeri yapadursun..

KİT Komisyonu ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş 700 milyon dolara ulaşan ihracatı önce 1 milyar, sonraları da orta vadede 3, uzun vadede 5 milyara çıkarma hedefi için planlarından bahsetti.. Sanayi bölgeleri 7 ye ulaşmış, sırada Serbest Bölge var. Kendilerine toplantıda da ifade ettim; “ihracat rakamlarına çok takılmamalılar, ürettikleri incirin kilosu 5-7 dolar arasında pazar buluyor.. Katma değeri yüksek ihracat kalemleri, büyük tutarlı ama az kârlı ihracat kalemlerinden daha tercih edilebilir olmalı” Sanayileşmenin faturasını ağır ödeyen kentlerden biri olan Bursa’dan bakınca Aydınlılar’a tarıma dayalı sanayi ile çevreye saygılı üretimi önermek en doğrusu diye düşünüyorum.

 

 

Kruvaziyer turizminde Türkiye’nin 1 numaralı limanı olan Kuşadası’nı dünyada bilmeyen yok. 150 milyon dolar yıllık hacmi olan Kuşadası Limanı’nı yılda 700 bin turist, 300 bin mürettebat ziyaret ediyor. Ama son yıllarda gelen gemi sayısında oldukça daralma yaşanıyor. Kuşadası çarşısında limana yakın pasajlar ve mağazalar kapalı idi, gemi gelince açılıyorlarmış. Bu konuda Turizm Bakanlığı’nın yanısıra tüm bakanlıkların, büyükelçiliklerin daha aktif olarak dünya kruvaziyer turizmi pastasından Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için çaba sarfetmesi gerekiyor..

Son önerim gezginlere, gurmelere.. Kuşadası 505 tesis 65 bin yatak ile sakinlik, sessizlik, geniş kumsallar ve yılların servis anlayışıyla sizi bekliyor.. Yerel lezzetlerle, otellerin zengin mönüleriyle gurmelerin yeni tatları keşfetmesi için hazır.. Bodrum, Alaçatı, Çeşme’nin kalabalığı ve insanı yoran telaşesinden bıkanlardansanız rotanızı tarih soslu bir tatil için Kuşadası’na çevirin..

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.