SON DAKİKA
Hava Durumu

Makine alanındaki en hızlı eğitim metodu Bursa’da

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 23:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 23:26

Ülkemizin endüstri alanındaki örnek kenti olan Bursa’da, (kitlesel pazarlarda yer edinebilmiş şirketlerimizle) otomotiv ve makine üretim satışları itibariyle en olgun dönemi yaşanmaktadır. Ancak; daha hızlı bir yükselmeyi nasıl sağlamamız gerektiği konusunda teknik eğitim tabanlı kritik aşamalarımızın olduğunu belirtmek isterim. Bir önceki yazımda Taiwan’dan bahsetmiştim.. Yüzölçümü Bursa kadar, nüfusu 26.5milyon düzeyinde!! Güney Asya denizindeki bir ada ülkesinin sadece yıllık makine ihracatı 250 milyar dolar düzeyindedir. Hiçbir yeraltı ve yerüstü zenginliği olmayan bu ada ülkesinin 1958 yılında kıta Çin’i ile yaptığı savaşlar sonunda birkaç milyon insan kaybı vermesine rağmen teslim olmadığını biliyoruz.. Bu acıklı yaşanmışlığa rağmen böylesi radikal bir kalkınma nasıl olmuş? Günün teknolojik üretimlerine en uygun eğitim sistemi ve metotlarını hızla kavrayıp uygulamakla…!

Bu örnek, çok şaşırtıcı ve hayranlık yaratan önemli bir uluslararası ders niteliğindedir! Ülkemizin birçok şehrinde makinecilik alanında seri üretime dayalı makine imalatçıları elbette vardır. Ancak; dünya ölçeğindeki cirosal yeterlilikten henüz uzaklarda kaldığımızı da bilmeliyiz! EML-MYO-FAKÜLTE düzeyinde ki teknik okullarımızın müfredatlarında; yakın geleceğin iyi makine üreticilerini yetiştirmeye yetecek bir eğitim şeklinin olmadığını üzülerek izlemekteyiz. Dünyada devletlerin işleyiş mekanizması daima ağır adımlar şeklindedir. Bizde ise bu ağırlık oldukça fazlalaşmış ve çözümünü beklemektedirler..! Bu şartlarda sanayici, iş ve meslek adamları kendi imkânları ve projeleriyle, yüreklice adımlar atarak söz konusu eğitimin yerine geçecek çözümleri ortaya koyabilirler…?

Endüstri kenti Bursa’nın bu anlamda hizmet veren ün kazanmış VAKIF Statüsündeki (…..) eğitim merkezinde 33 meslek dalında çok sayıdaki EML mezunları ile fakülte mezunu gençlerimizin mezuniyet sonrası tamamlayıcı eğitimi 35 yıldan beri verilmektedir.  960 saatlik 4 ay süreli bu eğitim sonucunda her kursiyer istisnasız olarak işbaşı yapabiliyor. Yılda 3000 gencimizin bu eğitim sonrasında mutlak işbaşı yapabildiği bu özel eğitim düzeni yıllar içerisinde ideal konumunu almış örnek bir iş ve meslek adamları girişimidir… Endüstri kenti Bursa’mızın çok sayıda güçlü deneyimlere sahip iş ve meslek insanları vardır. Her kişi kendi konumunda engin tecrübelere sahip olup, bazıları hayat hikayelerini kitap haline getirir. Bazıları ise; zaman içinde kazandığı (ülke çapında işe yarar) deneyimlerini metotlaştıracak kadar yol katetmiştir. Gelecek nesillere bırakılacak en hayırlı işlerin başında gelen bu faaliyetlerin kıymeti her gün biraz daha anlaşılıp değerlendirilmelidir..

Sonuç olarak, bir müjdeyi vermek isterim..! Bursa’nın yukarıda yazdığım kendine has özel eğitim örneklerinin en yenisi yine bir eğitim vakfında metotlaştırılmış haldedir. Çok özetle belirtmek gerekirse; makine alanı eğitim atölyesindeki bir öğretmen ve 10 öğrenci, atölyenin iş masası üzerine 24 kg ağırlığında ve içerisinde 170 detay parçası bulunan bir sandığı düzenli bir şekilde boşaltıyorlar… (Örnek teknik resimler) ve şematik montaj talimatını izleyerek ikinci günün akşamında bir talaşlı üretim tezgahını (freze veya tornayı) bütünüyle montaj etmiş oluyorlar. Bu ekip, söz konusu makinenin karşısına geçip montajını yaptıkları eğitim tezgahının yeni sahipleri olarak büyük bir içsel onur duymaktadırlar. O andan itibaren gelişen özgüven, haklı bir yükselişi desteklemeye hazırdır!

İkinci adımda, bu makinede eğitim amaçlı olan işlenmemiş ham iş parçasını montajını yaptığı freze veya torna tezgahına bağlayıp, X-Y-Z eksenlerinde manuel şartlarda talaş kaldırarak şekillendirmenin sevinç ve zevkine varmaktadırlar. Üçüncü eğitim maddesine göre, bu makineleri nasıl monte etmişlerse; yine sıralı olarak söküp detay parçalarını iş masasına düzenli bir şekilde yayıyorlar. Tekrar ve tekrar ederek; iyi bir montaj operatörü edasıyla aynı makineyi çalışır hale getiriyorlar. Yani; bakım, onarım operatörlüğü mesleğini ediniyorlar…

Dördüncü fazda ise; EML-MYO- FAKÜLTE makine alanı üretim ve tasarımcıları (makine ressamları) bu makineyi sıfırdan başlayarak söküyor ve her parçasının bireysel teknik resmini kumpas ile ölçerek, işe yarar bir mesleki belge olarak yeni bir teknik/makine resmi yaprağını şekillendiriyorlar. Aynı zamanda, prova nitelikli (eğitim amaçlı ahşap) parçalarını bu makinelerde talaş vermek suretiyle şekillendirip makine tasarımcılığı konusundaki incelikleri öğreniyorlar…

Beşinci faz eyleminde, yine bir kit içerisindeki (CNC ünitesi detay parçalarını) asıl makine gövdesindeki yerine monte ederek, gerçekçi makine üreticisi edasıyla yeni bir kazanımı elde ediyorlar.. Yani; makine artık (CNC-Bilgisayar destekli sayısal kontrol) düzeyine ulaştırılıyor. Altıncı fazda; Bu makineleri yapan öğrenciler (CAD-CAM) eğitimlerini kendi ürettikleri CNC freze ve torna tezgahı başında öğrenip 4 ay içinde (ustalaşmaya yüz tutmuş meslek adamları sınıfında) üretim endüstrisine emek veren ekonomi ordusuna katılıyorlar!.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.