SON DAKİKA
Hava Durumu

Domateste “Şahin”, salçada “Karga”

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2017 01:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2017 01:26

Bildiğiniz üzere Türk domatesine ambargo uygulayan Rusya konusu, bakan seviyesinden domates fotoğrafı eklemek suretiyle twitlenince gündem oldu. Putin açıkca “Bu ambargo döneminde Rusya’da yerli üretim için düğmeye bastık. Şu an için Türkiye’den eskisi gibi domates almayı düşünmüyoruz.” dedi.

Kahvaltı vakti genellikle, Servet Yıldırım ve Mahfi Eğilmez’in piyasayı yorumladığı “NTV Para Geri sayım” açık olur. Geçtiğimiz sabah yine kendilerine kulak kabartmış iken Servet Bey’in ilginç bir tespiti oldu: Domates üretimi konusunda Türkiye dünyada ilk sıraları alırken, domates salçası ihracatında olması gerekenden düşük sıralardaydı.

Bunu duyunca işte dedim ülkenin kronik sorunu burada bile baş göstermiş.  Sen ülke olarak toprağa tohumu at, sula, gübrele, bin bir zahmet üret başkası senin ürettiğini alıp katma değerli ürün haline getirip senden çok kazansın, hatta onun bunun kaprisini çek ürünün tarlada kalsın! Bu denklemi fındık ve dünyaca meşhur çikolatalı fındık ezmesi içinde kurmak mümkün. Gerek domates gerek fındık üreticisinin mahsullerini arzu ettikleri bedeller ile satamadıkları kesin. (Zaten eğer böyle bir mutlu tablo olsa idi ülkenin tarımdaki durumu içler acısı olmaz bu karlı işe yatırımcılar tam gaz yüklenirlerdi.)

Ekilecek tohum, verimli üretim teknolojisinin teşviği ve çiftçiye sunulan imkanları düzenleyen devlet olduğuna göre domates üretiminde ilk sıralarda, salça üretiminde domates üretimine oranla daha alt sırada olmak, domateste şahin, salçada karga olmak kesinkes devletin hatasıdır. Açıkçası kendi alanımda/sektörümde benzer durumları görmeye alışmış biri olarak domatesteki bu tablo bana çok acı geldi. İşin kötüsü artık domates üreticisi satılmıyor diyerek seralarda çilek üretimine yönelecekmiş. Sizce tadı tuzu kalmayan, yerli tohum ile üretimi “yasaklanmış” domates için bu kötü gidişi göremeyen, görüp müdahale etmeyen bu ülkenin geleceğine haksızlık etmiyor mu?

Wiki Engeli

İnternetle haşır neşir olanlar wikipedia isimli internet sitesini bilirler. Bir kelime veya tarihsel olay aradığınızda arama motoru torpillisi olduğundan en üst sonuç olarak çerçeveli merçeveli görünür. Genel olarak içeriğini sizin benim gibi normal internet kullanıcıları oluşturur. Merak edilen bir kelime veya olay ile ilgili açılan başlık altına insanlar bilgileri dahilinde içerik girerler. Daha sonra aynı başlığa gelen ihtiyaç var ise içeriği geliştirir, hatalı olan düzeltilir ve böylece büyük bir bilgi kaynağı ortaya çıkar. Akademik olarak amatör ağırlıklı insanların oluşturduğu bu kaynağın geçerliliği pek yoktur. Bir üniversite tezinde wikipedia referanslı bilgi kullanırsanız hocanız sizi sopayla kovalar, bilgiye gerçek referans ister. Yani özetle zamanımıza uygun şekilde hızlı ve sansürsüz bilgi edinmeyi sağlar.

İş böyle olunca; Türkiye’nin Suriye politikası ve Cumhurbaşkanı hakkında başlıklar açıldı. Hoşa gitmeyen bu içerikleri oluşturan editörler engellenemeyince de Bilgi Teknolojileri Kurumu aldığı karar ile Wikipedia’ya topyekün erişim engeli koydu. Beklenenin aksine gününü belgesel izleyerek ve internet üzerinde akademik araştırmalar yaparak geçiren halkımız için ansiklopedinin kapanması hayatı çok etkilemedi. Daha çok homurtu, turizm sezonu öncesi yurtdışından geldi. Hatta bazı yabancı tur operatörleri bu engellemeyi; “Türkiye’ye gitmeyin internete bile giremezsiniz” olarak kullandı.

Wiki engeli ile geçtiğimiz ay erişimi engellenen otel rezervasyon sitesi booking.com sonrası bir darbe de buradan yenmiş oldu. Booking.com engellemesinde vergi kaybı söz konusu olduğundan “eh peki” desek de bu sefer baltayı biraz taşa vurmuş olduk. Çünkü erişimi kapatılan sitenin Türkiye’den maddi bir kazancı veya reklam modeli yok. Yani şu durumda Türk insanı siteye ulaşamıyor ama tüm dünya hakkımızda yazılanları okuyor.

BTK: “Biz Kapatmadık!”

Tüm bu işler devam ederken ansızın anlık mesajlaşma programı Whatsapp’da yaşanan erişim problemi gözlerin BTK’ya çevrilmesine sebep oldu. Gözler kendilerine dönünce ülkedeki iletişim sektörünü regüle etmek, düzenlemek için faaliyet göstermesi gereken Bilgi Teknolojileri Kurumu Whatsapp üzerinde yaşanan bir iletişim sorununa açıklama getirmek zorunda kaldı. Yapılan açıklama ile düşülen durum trajikomikti. Çünkü devletin kurumu bir mesajlaşma programı için “Biz ellemedik, kendiliğinden bozuldu” diyordu. Bu açıklamayı yapmak zorunda kalıyor olmak internette kesilen her şeyden mesul tutulmak yine bir yerlerde bir şeylerin hatalı olduğunu gösteriyordu. Üzerine bir de hemen ertesi gün ülkenin en büyük GSM operatörü komple şalteri indirip, insanları saatlerce iletişimsiz bırakınca, iyice keyifler kaçtı.

Arka arkaya yaşanan negatif rüzgar, baharın gelişini bile geride bıraktı, vatandaşı diken üzerinde oturur hale getirdi. Bu negatif ruh halinin devam etmesi, iyileşmeyi geciktireceği kesin.

Yani acilen aç, kapat, engelle, yasakla kısmından kurtulup “Bu domates nasıl oluyor da salça olamıyor?” kısmına yoğunlaşmamız lazım…

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.