SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzey Deniz Rotası’nın 2023 yılı kargo trafiği rekor kırdı

Dünya ticaretinin gözdesi haline gelen Kuzey Deniz Rotası’nda, 2023 yılı boyunca taşınan yük miktarı bir önceki yıla göre 1 milyon ton artarak 35 milyon tona ulaştı

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2023 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2023 16:42
Kaynak: Ekometre
Kuzey Deniz Rotası’nın 2023 yılı kargo trafiği rekor kırdı

35 milyon tonluk kapasiteye, 20-21 Aralık gecesi Norilsk Nickel Madencilik ve Metalürji Kompleksi’ne bağlı olarak görev yapan dizel-elektrik gemisi Talnakh’ın Murmansk Limanı’na 13 bin ton kargo teslim etmesiyle ulaşıldı. Norilsk Nickel Madencilik ve Metalürji Kompleksi, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un iki nükleer buz buzkıranı ile yaptığı çalışmalarla da öne çıkıyor. Bu kapsamda buzla kaplı Yenisey Nehri'ne kanalların döşenmesi ve bakımı için hizmet sağlamak üzere ile imzalanan uzun vadeli sözleşmeler kapsamında çalışmalar sürüyor.

Kuzey Deniz Rotası boyunca ayrıca Rosatom’un nükleer buz buzkıranlarının rehberlik ettiği gemi sayısında da artış yaşandı. 2022 yılında 653 gemiye refakat eden buzkıranlar bu yıl 730 gemiye rehberlik sağladı.

Kuzey Deniz Rotası sularındaki kargo trafiği istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Dünyada nükleer enerjiyle çalışan buzkıran filosuna sahip tek ülke olan Rusya’nın Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, rota boyunca çalışmaların kolaylaştırılması için pek çok önemli çalışmaya imza atıyor.

Bilgi Notu:

Batı Avrasya ile Asya-Pasifik Bölgesi arasındaki en kısa nakliye rotası olan Kuzey Deniz Rotası, idari olarak Barents ve Kara Denizleri arasındaki sınırdan başlamakta ve Bering Boğazı'nda son bulmaktadır. 5.600 kilometre uzunluğa sahip rota, yılın büyük bir bölümünde buzlarla kaplı olan Arktik Okyanusu denizlerinden geçmektedir. 

Kuzey Deniz Rotası'nda güvenli seyri sağlamak amacıyla gemilere buzkıranlar refakat etmektedir. Rusya şu anda dünyada nükleer enerjiyle çalışan bir buzkıran filosuna sahip tek ülkedir. Rosatom, 2018 yılından bu yana Kuzey Deniz Rotası'nın altyapı işletmecisi olarak belirlenmiştir ve Kuzey Deniz Rotası'nda seyrüseferin organizasyonundan, altyapı tesislerinin inşasından, seyir ve hidrografik destekten ve Arktik koşullarda seyir güvenliği sisteminden sorumludur.

Arktik Bölgesinin entegre bir şekilde geliştirilmesi Rusya Federasyonu'nun stratejik önceliklerinden biridir. Kuzey Deniz Rotası üzerindeki trafik hacminin artırılması, taşımacılık ve kargo teslimatı hedeflerinin yerine getirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu lojistik koridorun gelişimi, düzenli kargo taşımacılığının kurulması, yeni nükleer buz kırıcıların inşa edilmesi ve ilgili altyapının modernleştirilmesiyle sağlanmaktadır.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.