SON DAKİKA
Hava Durumu

Enerjimiz güneşte, çözüm SunVital’de

Ülkemizin dışa bağımlı olduğu enerji sektöründe, firmalara rekabetçi pazarda destek olmak amacıyla 2013 yılında Bursa’da kurulan Sunvital Enerji’yi Kurucu Ortak Murat Kılıç ile konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2022 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2022 16:34
Kaynak: İHA

Röportaj: Leyla DURGUN

 

Ülkemiz, özellikle son 20 yılda artan sanayi tesisleri ve nüfus nedeniyle, her geçen yıl daha fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyuyor. Tüketimin hızla artış göstermesine rağmen, üretimde ihtiyaç duyulan enerjinin sınırlı kaynaklara sahip olması üreticinin ve yatırımcının çözüm aradığı bir konu haline geldi. Ülkemizin dışa bağımlı olduğu enerji sektöründe, kazanırken kazandırmak, doğaya sahip çıkarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir ülke, hatta dünya bırakmak, üretim maliyetlerini düşürerek firmalara rekabetçi pazarda destek olmak amacıyla 2013 yılında Bursa’da kurulan Sunvital Enerji’yi Kurucu Ortak Murat Kılıç ile konuştuk.

Murat bey, SunVital Enerji’nin faaliyet konusu ile başlayalım..

“Ana faaliyet konumuz, çatı üzeri ve arazi güneş enerji santrallerinin kurulumu olmakla beraber, bu kurulumlar için danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, yasal izinlerin alınması, gerekli hallerde GES’ler için bakım ve onarım hizmetlerinin sağlanması.”

GES lerin farklılığı ve ömrü nedir?

“Her geçen gün düşen GES kurulum maliyetleri, diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha fazla uygulama alanına sahip olması ve işletme bakım maliyetlerinin yok denilecek kadar az olması GES’e olan talebi arttırmaktadır. Güneş Enerji Sisteminin (GES), kurulumdan sonra min. 25 yıl %80-85 performans ile çalışacağı öngörülmektedir ve tüm bu nedenler de yatırımların uzun vadede sağladığı faydaları ortaya koymaktadır.”

Ülkemiz güneş enerjisi için ideal bir iklime mi sahip?

“Türkiye, güneş enerji sisteminden yüksek fayda sağlayacak şanslı ülkeler arasındadır. Ülkemiz Avrupa‘da en fazla güneşlenme süresine sahip ülkelerden bir tanesi konumundadır. 2021 yılı sonu itibariyle ülkemizde kurulu GES gücü: 7,8 GW mertebesinde iken, ülkemizden yaklaşık %40 daha az güneş alan Almanya’da bu değer 55 GW’ı aşmış durumda. Yani, ülkemizin kuzeyi bile bu konuda oldukça avantajlı, hatta Almanya’dan daha fazla enerji verimliliğine sahip bir coğrafyada bulunmaktadır.”

GES ler uluslararası sözleşmelerle destekleniyor mu?

 “ihracat yapan ulusal firmalarımızın, Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması ile ön plana çıkan, son yıllarda sıkça dile getirilen “karbon vergisi” gibi ilave vergilerden kurtulmaları için atıl durumda bulunan çatılarını güneş enerjisi ile doldurmaları avantaj olacaktır. Yani GES, firmalar için dolaylı değil doğrudan maliyet azaltıcı bir tasarruf kalemidir.”

Peki GES ler için devlet desteği var mı?

“Devletimizin GES projeleri için verdiği destekler de, firmaların GES yatırım kararlarını bir an önce vermeleri için ciddi bir nedendir. 2019 yılının Mayıs ayında yürürlüğe giren mevzuat ile birlikte çatı GES kurulumları hızlıca artmaya başladı. Bu mevzuat ile birlikte özetle; işletmeler çatılarına kurdukları GES sayesinde ürettikleri elektrik enerjisini kendi ihtiyaçları için kullanıp, ihtiyaç fazlası elektriği de ay sonunda mahsuplaşarak elektrik idaresine satabilmektedirler.”

Hangi sektörlerde talep var?

“Özellikle tekstil ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarda talep artışı dikkat çekmektedir. Bu sektörleri otomotiv, metal ve maden sektörleri takip ediyor. Ayrıca gıda-tarım-hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalara verilen %50-65 mertebesindeki hibe destekleri (TKDK-ipard ve KKYDP) de bu sektörlerden gelen talepleri arttırmış durumdadır.”

GES ler AB Yeşil Mutabakatı için bir koşul mudur?

“Az önce de bahsettiğim gibi Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat kapsamında sınırda karbon vergisi uygulamasına hazırlanması ve ABD'nin de benzer uygulamalara gidecek olması, yenilenebilir enerji ekipmanı üreten ve bu alanda iddiasını ortaya koyacak ülkelerin stratejik adımlar atmasını gerektiriyor..”

SunVital’in sektöründe imza attığı başarılar var mı?

“SunVital olarak ürünlerini kullandığımız firmalardan ve projelerini tamamladığımız yatırımcılardan çeşitli ödüller de alıyoruz. Mesela panel tedarikçimiz, 100 yıllık Alman firması Viessmann’ın, Avrupa’da tek çatıda kurulan en büyük çatı GES projesine dair tarafımıza verilen ödül bizler için gurur kaynağıdır. Ayrıca 2021 yıl sonu itibariyle Nestle’nin Karacabey’ de bulunan fabrikası üzerine kurduğumuz GES, Dünyada’ ki Nestle fabrikalarına kurulan ilk GES özelliği taşıyor.”

Ve SunVital için hedeflerinizle tamamlayalım

“SunVital Enerji olarak iş paydaşlarımızdan ve değerli müşterilerimizden aldığımız, gurur verici geri dönüşler ile imza attığımız 100’den fazla proje tecrübemiz, kalifiye kadromuz, kaliteli ürün seçimlerimiz ve %100’e varan müşteri memnuniyetimizle sektöre yön veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.”

Teşekkür ediyorum. Ülkemiz sektörünüz ve GES müşterileriniz için EKOMETRE adına güneşli günler dilerim.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.