SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya Başbakanı Scholz: “Rusya uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, eyalet başkanlarıyla düzenlediği toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Rusya uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2022 00:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2022 02:02
Kaynak: İHA
Almanya Başbakanı Scholz: “Rusya uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor”

Almanya’da eyalet başbakanlarıyla bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşı ve mülteciler hakkında açıklamalarda bulundu. Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın tüm saldırgan eylemleri derhal durdurmaları ve Rus ordusunu Ukrayna’dan çekilmesi çağrısında bulunarak, “Rusya Devlet Başkanı Ukrayna’da savaş yürütüyor ve bu nedenle uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna’dan gelenlere hızlı bir destek ve sığınma iradesi

Şu anda çoğu kadın ve çocuk olan milyonlarca insanın Ukrayna’dan kaçtığını vurgulayan Scholz, "Ukrayna’dan kaçan ve Almanya’ya gelen herkese hızlı bir şekilde sığınma ve destek sağlamak istiyoruz. Federal ve eyalet hükümetleri, mültecilere gerekli yardımı sunmak için ellerindeki tüm kaynakları bir araya getirme konusunda anlaştılar. Ukrayna vatandaşları Almanya’ya vizesiz girebilir ve Almanya’da oturma izni alabilir. Uyum ve dil kursları, iş piyasasına erişim, çocuk bakımı ve danışmanlık gibi çok sayıda uyum önlemine erişimleri vardır. İlaç ve bandaj temini de dahil olmak üzere tıbbi bakım da sağlanmaktadır” dedi.

Scholz, Ukrayna’dan Almanya’ya gelen mültecilerin de sağlık hizmetlerinden, tıbbi tedaviden yararlanma hakları olduğunu, yine ücretsiz olarak Covid-19 aşısı olma ve korona testi yaptırma imkanına sahip olduklarını belirtti. Hastanelerde tedavi görmesi gereken Ukraynalı hasta ve yaralıların, yonca yaprağı yöntemiyle Almanya genelindeki hastanelere dağıtılacağını duyurdu.

Okullara hızlı erişim

Scholz, mültecilere gerekli yardımı sunmak ve onları baştan ve her düzeyde iyi bir şekilde entegre etmek için federal ve eyalet hükümetlerinin kreşe, okullara ve üniversitelere hızlı erişim sözü verdiğini söyledi. Scholz, ayrıca mülteci kadın ve çocukları şiddetten korumaya yönelik tedbirlerin de alınacağının altını çizdi.

Federal, eyalet ve yerel yönetimlerin Ukrayna’dan gelen mültecilere mümkün olan en hızlı ve kolay şekilde yardım etme sorumluluğunu birlikte üstleneceğini bildiren Schoz, “Bu ortak görev, açıkça finans sorununu da kapsıyor" dedi.

“Biz barışı seven bir toplumuz ve öyle kalacağız”

Rusya’dan gelen veya Rusça konuşan yurttaşları suçlamanın, aşağılamanın ve hatta fiziksel saldırıda bulunmanın hiçbir haklı gerekçesi olmadığını vurgulayan Scholz, “Bu nedenle, her suç tutarlı bir şekilde kovuşturulmalıdır” ifadelerini kullanarak, “Devletin güvenlik vaadi, ayrım gözetmeksizin Almanya’daki herkes için geçerlidir. Biz barışı seven bir toplumuz ve öyle kalacağız” ifadelerini kullandı.

Bir çalışma grubunun, önümüzdeki üç hafta boyunca mültecilerin barınma, bakım ve entegrasyon maliyetlerini tartışacak. 7 Nisan 2022’de federal ve eyalet hükümetlerinin bir sonraki turunda, genel bir finansman konsepti sunulacak ve somut kararlar alınacak.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.