SON DAKİKA
Hava Durumu

Z kuşağı, işle dolu bir yaşam istemiyor

Rapora göre çalışanlar artık “işle dolu bir yaşam değil, farklı alanlara dokunabilecekleri bir yaşam“ istiyor. Çalışanların çoğunluğu (yüzde 81) pandeminin iş konusunda düşüncelerini etkilediğini söylüyor. Mevcut çalışanların yüzde 31'i, daha iyi bir iş ve yaşam dengesi sunması durumunda başka bir rol üstlenebileceklerini belirtiyor

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2023 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Z kuşağı, işle dolu bir yaşam istemiyor

The New Human Age” (İnsanlığın Yeni Çağı) 2023 İş Gücü Trendleri Raporu çalışma hayatındaki değişiklikleri ortaya koydu. İş hayatı pandemi ile yeniden şekillenirken, nüfusun yaşlanmasının ortaya çıkaracağı işçi açığına dikkat çekildi. Çalışanlar artık işle dolu bir yaşam da istemiyor.

ManpowerGroup'un, çalışma hayatının geleceğini şekillendirecek 14 trendi ortaya çıkardığı “The New Human Age” (İnsanlığın Yeni Çağı)  2023 İş Gücü Trendleri Raporu'nda çarpıcı veriler ortaya koydu. Her 10 çalışandan 8’i pandeminin iş konusundaki düşünceleri etkilediğini söylerken, yüzde 64’ü tam zamanlı ofise dönmeleri gerekirse yeni iş aramayı bile düşünüyor. En önemlisi ise yaşlanan nüfus nedeniyle 2030 yılına kadar 85 milyon işçi açığı meydana gelecek bu da neredeyse Almanya nüfusu kadar.

 Z kuşağı memnun değil

Sekiz ülkede 8 binden fazla çalışan ve aktif olarak iş arayan kişilerin katılım ile gerçekleştirilen araştırma kapsamında 13 binden fazla işe alım yetkilisiyle de anket yapıldı. Rapora göre Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık ve Aidiyet (DEIB) konularında iklim değişikliğine ve LGBTQ hareketine kadar birçok konuda Z kuşağı işverenlerinden artık daha fazlasını talep ediyor.

Örneğin katılımcıların yüzde 52'si, şirketlerin çevre konusunda yeterince çaba göstermediğini söylüyor. Raporda Z kuşağının 2025 yılına kadar iş gücünün yüzde 27'sini oluşturacağı ifade ediliyor. Durum bu iken günümüzde Z Kuşağı çalışanlarının yüzde 68'i çalıştıkları şirketlerin çeşitlilik içeren ve kapsayıcı çalışma ortamı yaratma konusundaki ilerlemesinden memnun değil. Öte yandan gelişmiş ülkelerde nüfusun hızla yaşlanmasına da dikkat çekiliyor. Öyle ki küresel çapta 2030 yılına kadar 85 milyon (Almanya'nın toplam nüfusuna neredeyse eşit) işçi açığı ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.
 
İşle dolu yaşam istenmiyor

Rapora göre çalışanlar artık “işle dolu bir yaşam değil, farklı alanlara dokunabilecekleri bir yaşam“ istiyor. Çalışanların çoğunluğu (yüzde 81) pandeminin iş konusunda düşüncelerini etkilediğini söylüyor. Mevcut çalışanların yüzde 31'i, daha iyi bir iş ve yaşam dengesi sunması durumunda başka bir rol üstlenebileceklerini belirtiyor. Çalışanların yüzde 61'i ise zamana bağlı olmadan çalışmanın daha iyi bir iş/yaşam dengesi yarattığını düşünüyor. Hatta yüzde 42'si bu şekilde bir yaklaşımın çalışmanın geleceği olduğuna inanıyor. İş gücünün yüzde 64'ünün tam zamanlı olarak ofise dönmeleri gerekirse yeni bir iş aramayı düşünmesi de araştırmada ortaya çıkan önemli bir sonuç oldu.

Yeni iş imkanları teknoloji alanında

Raporda,  2022 yılının mart ayından bu yana işten çıkarılan 140 binden fazla teknoloji çalışanının yüzde 72'si üç ay içinde yeni iş bulduğu belirtilirken, 2025 yılına kadar gizlilik ve güven, siber güvenlik, veri analizi, makine öğrenimi ve yapay zekâ, bulut, veri ve yazılım geliştirme gibi alanlarda 149 milyon yeni iş imkânı ortaya çıkacağı öngörüsünde de bulunuluyor. Buna karşın küresel şirketlerin yüzde 76'sı BT ve teknolojide boş pozisyonları doldurmakta zorlanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.