SON DAKİKA
Hava Durumu

Seçimlerde siber güvenlik önlemleri

Siber tehditlere karşı toplanacak zirvede, “siber savaş, yalan haber ve dış seçim müdahalesi” yöntemleri ve bunlarla mücadele masaya yatırılacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2023 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2023 10:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Seçimlerde siber güvenlik önlemleri

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken seçime yönelik alınacak güvenlik tedbirleri de artmaya devam ediyor. Alınan tedbirler arasında siber güvenlikler de bulunuyor. ‘e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin bu yılki teması ise “Siber tehditler ve hibrit savaş 2.0” olacak.

Türkiye 14 Mayıs seçimlerine hazırlanırken, hükümet seçim güvenliği çalışmalarını gündemine aldı. Siber tehditlere karşı toplanacak zirvede, “siber savaş, yalan haber ve dış seçim müdahalesi” yöntemleri ve bunlarla mücadele masaya yatırılacak.

Milli Savunma Bakanlığı Muharebe ve Bilgi Sistem Daire Başkanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Siber Savunma Komutanlığı gibi birimlerin yer alacağı zirvede, “Siber dünyada veri güvenliği ve kritik kurumsal verilerin korunması”, “Hibrit savaşta siber sistemler ve uzay sistemleri etkileşimi” gibi özel oturumlar yapılacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) toplanacak “e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi”nin bu yılki teması “Siber tehditler ve hibrit savaş 2.0” olacak.

Seçimin siber güvenliği boyutunda yapılacak çalışmaların masaya yatırılacağı zirvede, yurt içi ve dışından seçimlere karşı sanal ortamda gerçekleştirilebilecek manipülatif eylemlerin önlenmesine ilişkin öneriler görüşülecek. 26 Nisan’da yapılacak zirvede, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Milli Savunma Bakanlığı Muharebe ve Bilgi Sistem Daire Başkanlığı ile TSK Siber Savunma Komutanlığı gibi kurum ve kuruluşlar da yer alacak.

Bilişim ve siber güvenlik uzmanları, hukukçu ve akademisyenlerin de katkı vereceği toplantılarda, “En yaygın siber tehditler ve hibrit savaşa karşı alınması gereken önlemler”, “Hibrit savaşlar ile devlet destekli siber savaş ve gözetleme için siber savunma ve siber saldırı araçları, teknolojileri ve metotları”, “Hibrit savaşta siber sistemler ve uzay (uydu) sistemleri etkileşimi”, “Bulut teknolojilerinde ve siber dünyada veri güvenliği ve kritik kurumsal verilerin korunması”, “Saldırı ve savunma bakış açılarıyla siber güvenlikte yapay zekânın ve makine öğrenmesinin kullanımı ve yeni gelişmeler” gibi özel oturumlar yapılacak.

Seçim güvenliği için siber güvenlik oluşturuluyor

Siber teknolojiyle ilgili konu başlıkları, seçim güvenliği perspektifiyle ele alınacak, “siber savaş, yalan haber ve dış seçim müdahalesi” başlıkları da gündeme gelecek.

Seçim güvenliği konusunda muhtemel senaryoları çalışan yetkililer, güçlü bir siber güvenlik alt yapının önemine dikkat çekti. Güçlü bir siber güvenlik oluşturulmadığında, oylama, oy sayma teknolojileri, seçmen kayıt teknolojileri, sonuç iletim ve toplama teknolojileri ve sonuçların yayınlanması için hazırlanan web siteleri ve seçimle ilgili sanal hizmetler, kurumsal ve özel e-posta hesapları ile iletişim sistemlerinin hedef olabileceği ihtimali değerlendirildi.

Edinilen bilgiye göre, seçim sürecinde, seçim bölgelerinden gelen verinin bütünlüğünün bozulmaması, verinin eksik iletilmemesi, dataların zaman damgası ile inkar edilemez hale getirilmiş olması, gizli verinin dışarı sızmadan iletilmesi gibi unsurlara özel önem verilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.