SON DAKİKA
Hava Durumu

Liderler oy kullanma sürelerinin kısaltılmasına itiraz etti

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turda 20-24 Mayıs tarihleri arasında açıklanan yurt dışı oy kullanma tarihleri bazı ülkelerde değiştirildi

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2023 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2023 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Liderler oy kullanma sürelerinin kısaltılmasına itiraz etti

Yüksek Seçim Kurulu’nun, İrlanda, ABD, İngiltere, Kanada ve Japonya gibi bazı ülkelerde ikinci tur oy verme işlemini dört günden iki güne düşürmesine tepki geldi. CHP, YSK’ya dilekçe vererek bu kararın kaldırılmasını talep etti. AK Parti de sandık sayısının artırılması talebinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından seçim öncesinde 20-24 Mayıs tarihleri arasında açıklanan yurt dışı oy kullanma tarihleri bazı ülkelerde değiştirildi ve iki güne indirildi. Portekiz’de ise bir günle sınırlı tutulurken Lizbon Büyükelçiliği’nen yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tur oylaması 23 Mayıs 08.00-22.00 saatleri arasında büyükelçiliğimizde kurulacak sandıklarda gerçekleştirilecektir” denildi. Türkiye’nin Washington ve Ottawa büyükelçilikleri ise cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oy kullanma süresinin 20-21 Mayıs’ta olacağını ve sadece iki gün süreceğini duyurdu.

Oy kullanma sürelerindeki azalma sosyal medyada da en çok tartışılan konulardan biri oldu. CHP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’de oy vermek için ayrılan sürenin 4 günden 2 güne düşürülmesine itiraz etti.

Yedi saat beklediler

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’de oy vermek için ayrılan sürenin 4 günden 2 güne düşürülmesine ilişkin kararına itiraz ettiklerini açıkladı. Partinin YSK’ya sunduğu itiraz dilekçesi şu şekilde:

“İlk turu tamamlanan ve ikinci tura kalan cumhurbaşkanı seçiminde hangi ülkelerde hangi günlerde kaç sandık kurulacağı Yüksek Kurulunuzun 2023/142 sayılı ve 16/03/2023 tarihli kararıyla belirlenmişti. Tüm siyasi partiler, seçim kurulları, adaylar, adayların temsilcileri ve seçmenler hazırlıklarını bu karara göre yapmış, seçimin ikinci tura kalması halinde yukarıda anılan kararda geçen günlerde oy kullanılacağı kabulüne göre hazırlanmıştır. Seçmenler oy kullanma planını bu karara göre yapmıştır. Oy torbası taşınması organizasyonu da siyasi partilerce bu organizasyona göre tertiplenmiştir. Ne var ki Yüksek Kurulunuz, 15/05/2023 tarihinde 1007 sayılı kararıyla kuralı yine maç başladıktan sonra değiştirmiştir. Bu kararla seçmenlere önceden bildirilen oy verme günleri bazı yerlerde azaltılmıştır. Özellikle ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’de oy kullanma günlerinin düşürülmesi, coğrafi olarak büyük olan bu ülkelerdeki seçmenlerin oylarını kullanmak için sandık başlarına yetişememesi sorunu doğuracaktır.

Birinci tur oylamada görüldüğü üzere seçmenler uzunca bir süre sandık başlarında sıra beklemiştir. Bazı yerlerde bu bekleme süresi 7 saati bulmuştur. Hal böyle iken şimdi oy kullanma günlerinin ve sandıkların azaltılması seçmenlerin oy kullanması önünde daha büyük bir engelin doğmasına neden olmaktadır. Demokratik sistemlerde seçim kurullarının görevi seçmenlerin oy kullanmasını kolaylaştırıcı tedbirler almaktır. Bu nedenlerle başta ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere olmak üzere 2023/142 sayılı kararınız sonrasında 2023/1007 sayılı kararla oy verme gün sayısı ve sandık sayısı azaltılan her yerde yeniden önceki karara göre sandık kurulmasına karar verilmesini istemek gerekmiştir. 2023/142 sayılı kararınızda belirtilen oy verme gün sayısı ve sandık sayısının 2023/1007 sayılı kararla düşürüldüğü her yerde, gün ve sandık sayısının yeniden artırılmasına karar verilmesini dilerim.” denildi. 

AK Parti'den sandık sayısını artırın talebi geldi 

AK Parti de,  yurt dışındaki sandık sayılarının artırılması talebiyle Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuru yaptı. AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel tarafından yapılan başvuruda, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci tur oylamasının 28 Mayıs'ta yapılacağı anımsatılarak, şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylaması kapsamında, sandık sayıları ile oy kullanma günlerinin artırılması ve azaltılması yönünde düzenleme yapılarak, bazı temsilciliklerde sandık sayılarının hafta içi ve hafta sonlarında azaltıldığı görülmüştür. Oy vermeye gelecek vatandaşların işlemlerinin hızlandırılmasını teminen, yurt dışında oy verme işleminin 20 Mayıs 2023'te başlayacağı ve Dışişleri Bakanlığının teklifi de göz önünde bulundurulup, yurt dışında kurulacak sandık sayılarının yeniden gözden geçirilerek, sandık sayılarının artırılması hususunda gerekli kararın alınarak temsilciliklerin bilgilendirilmesi hususunda gereğini arz ederiz." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.