SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlık sigortası poliçelerine yüzde 200 zam

Yeni dönemde 30 bin liradan başlayan teklifler verilmeye başlanan sağlık sigortası poliçe fiyatlarındaki artış yüzde 200’leri geçti

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2023 09:39
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2023 09:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Sağlık sigortası poliçelerine yüzde 200 zam

Bazı yaş gruplarında artış oranı yüzde 300’leri buldu. Ancak bu “hasarsız” müşterilerde… Orta yaşlı bir müşteriye ortalama 30 bin liralık teklif hazırlanıyor. Eğer bir müşterinin önceki yıl bir rahatsızlığı olmuş bir de operasyon geçirmişse bu rakam 100 bin liraları buluyor. Tedavisinin devam ettirmek isteyenler bu rakamları ödemek zorunda kalıyorlar.

Primlerdeki artışın ana sebebi sağlık harcamalarındaki artış. Tahliller, görüntüleme işlemleri harcamalarda en yüksek payı alıyor. Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk sağlık kurumları ne kadar fiyat artırırsa, özel sağlık sigortalarının fiyatlarının da o oranda arttığını söylüyor. “Enflasyon ve kurdaki artış, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) açıkladığı muayene ücretleri, devletin belirlediği SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) özel sağlık sigortasının fiyatlarını birebir etkiliyor.

Sektörde ilk 6 ay için TTB’nin yaptığı yüzde 90 artış sonrasında özel hastaneler yüzde 120 - 150 zam oranlarıyla ilerliyorlar” diyen Esentürk, bu zamlar ile beraber döviz kurunun da etkisiyle beraber ortalama hasar maliyetlerinin ciddi oranlarda arttığına dikkat çekiyor.

Tedavi masrafları

Sağlık sigortası fiyatlarını etkileyen en önemli faktör; hasar durumu. Poliçe yenilenirken sigorta primleri önceki yılki poliçenin bitiş tarihine kadar tahakkuk ettirilen sağlık giderleri üzerinden hesaplanıyor. Yani sigortalı bir önceki yıl sigortasını ne kadar kullanmışsa artış da o kadar yüksek oluyor. Örneğin bir müşteri önceki yıl ameliyat olduğu için 100 bin lira civarında bir prim ödemesi çıkarıldığını söylüyor. Sigortalı, tedavisi devam ettiği için sigortasını yenileteceğini ve tedavi masraflarının bu rakamın çok daha üstünde olduğunu ekliyor. Poliçe fiyatını etkileyen diğer bir unsur yaş. Esentürk, her yıl bir yaş büyümenin etkisiyle bir önceki yaşa kıyasla primlerin 30-40 arası arttığını söylüyor.

Nelere dikkat edilmeli?

Sağlık sigortası yaptırırken, poliçenin hangi masrafları kapsadığına dikkat edilmeli. Sigorta şirketinin sağladığı ek hizmetlere bakılmalı. Bazı sigorta şirketleri sağlık sigortası poliçesi sahiplerine ücretsiz check up, diş bakımı, mamografi gibi ekstra hizmetler sunuyor. Poliçe süresi bitip teklif aldıktan sonra uzun süre beklenmemeli. Çünkü poliçe yenilemesi yapılmadan hastaneye gidilirse şirket teklifi revize edebiliyor. Teklifin iki misline kadar artırıldığı oluyor. Başka bir sigorta şirketine geçiş yapılacaksa erken başvuru yapılmalı. Geçiş evraklarının iletilmesi birkaç haftayı bulabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.