SON DAKİKA
Hava Durumu

MB na ilk kadın başkan, Hafize Gaye Erkan geliyor

Yeni dönemde Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılırken, Merkez Bankası'nın başına ise Hafize Gaye Erkan'ın gelmesi bekleniyor. "Müthiş Türk kızı" olarak tanınan Erkan, Merkez Bankası'nın neredeyse bir asırlık tarihindeki ilk kadın başkan olacak

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2023 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2023 14:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
MB na ilk kadın başkan,  Hafize Gaye Erkan geliyor

Seçimin ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın açıklayacağı kabinede. Netleşen isimlerin başında ise Mehmet Şimşek geliyor. Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olmasının ardından ise Merkez Bankası Başkanı'nın kim olacağı sorusu da en fazla merak edilen konulardan biri oldu.

Merkez bankası'nın 26. ve ilk kadın başkanı olacak

ABD'de "Müthiş Türk kızı" olarak tanınan Hafize Gaye Erkan, göreve başladığında Merkez Bankası'nın 92 yıllık tarihindeki ilk kadın başkan olacak. 1931 yılında Selahattin Çam ile başlayan Merkez Bankası'ndaki erkek başkanlar dönemi bugüne kadar sürdü. Şimdiye kadar Merkez Bankası'nda görev yapan 25 başkanın tamamı erkekti. 


Hafize Gaye Erkan kimdir? 

1982 doğumlu Hafize Gaye Erkan, İstanbul Erkek Lisesi’ni ikincilikle, üniversite sınavında Türkiye 26’ncısı olarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü de rekor puanla birincilikle bitirdi.  Gaye Erkan, dünyaca ünlü Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California başta olmak üzere 9 üniversiteden burs teklifi aldı. Erkan, tercihini o dönem Princeton’dan yana kullandı. finans mühendisliğinde doktora yapmayı tercah eden Erkan, 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladı. Hafize Gaye Erkan, 250 yıllık geçmişi olan ve dünyaya yön veren birçok ünlü ismi mezun eden Princeton tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. ABD’nin en genç finans profesörü unvanını alan Erkan’ın bu başarısıyla üniversite yönetimi 2.5 asırlık tarihindeki mezuniyet sistemini değiştirerek 2 yıllık mezuniyet zorunluluğunu 1 yıla indirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.