SON DAKİKA
Hava Durumu

Kredi kartı işlemleri tarihi zirvesine yükseldi

Kartlı harcamalar son dönemde ekonomi kamuoyunun en çok odaklandığı alanlardan biri olurken, son veriler kartlı harcamalardaki ivmenin devam ettiğine işaret etti

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2024 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2024 12:35
Kaynak: Ekometre
Kredi kartı işlemleri tarihi zirvesine yükseldi

8 Mart haftasında banka kartı ve kredi kartı işlem adetleri 324 milyonu aşarak Aralık ayının son haftasındaki son rekoru geçerek tarihi zirvesine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, 8 Mart haftasında banka ve kredi kartı işlem adedi 324 milyonu aştı. Son rekor yılbaşından önce geleneksel olarak alışveriş haftası olan 29 Aralık haftasında kaydedilmişti.

Verilere göre en yoğun işlem yapılan segment 111 milyon adetle market ve alışveriş merkezleri oldu.

Harcama tutarlarında da yüksek seviyenin devam ettiği görüldü. TCMB verilerine göre 8 Mart'ta banka ve kredi kartı harcamaları 251,9 milyar TL oldu. Bir önceki hafta kartlı harcamalarda 262,6 milyar TL ile rekor kaydedilmişti.

Kredi kartlarına düzenlemeler başladı

Kredi kartlarıyla ilgili çalışmalar devam ederken, yerel seçim öncesi resmi bir düzenleme gelmeden, bankaların sınırlamaları hayata geçmeye başladı. BDDK’nın yetki alanındaki düzenleme ile ilgili resmi bir yazışma olmamakla birlikte, bankaların kredi kartı nakit avans limitlerinin şu an için kart limitinin yüzde 25’iyle sınırlandırdıkları belirtiliyor.

Bununla birlikte bankaların alışverişlerde kurumların yaptıkları taksite “ek taksit” uygulamasına da son verdikleri öğrenildi.

Bazı bankaların seçim sonrasında gelebilecek limit sınırlamalarına karşın önceden yaptıkları limit artışı uygulamasını sürdürmemeleri konusunda sözlü olarak uyarıldığı da vurgulandı. Limit artışlarının maaş beyanları ile sınırlı olmasının gerektiği hatırlatılırken, buna uymayan bankalara üstü kapalı uyarı gittiği de aktarıldı.

Seçim sonrasında yazılı olarak yapılacak düzenlemeyle birlikte kart harcamalarının kontrol altına alınması için farklı seçeneklerin de düşünüldüğü, ancak adımların kesinlik kazanmadığı belirtiliyor.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.