SON DAKİKA
Hava Durumu

Japon işletmeleri, ABD ile uyumlu hale geliyor

Stratejik bir değişim içinde olan Japon işletmeleri, büyüme hedeflerini giderek daha fazla ABD ile uyumlu hale getiriyor ve Çin'e olan yoğun bağımlılıktan uzaklaşıyor

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 08:50
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 08:50
Kaynak: Ekometre
Japon işletmeleri, ABD ile uyumlu hale geliyor

Çin pazarındaki talep ve ülkenin tedarik zincirleri üzerindeki etkisine ilişkin artan endişelerden kaynaklanıyor. Yaskawa Electric, Asahi, Renesas Electronics ve NYSE:HMC gibi şirketler son zamanlarda ABD'deki faaliyetlerini genişletmeye büyük ilgi gösteriyor.

Bu değişim, diğer G7 ülkeleriyle birlikte Japonya'nın da Çin'le olan tedarik zinciri risklerini, bağları tamamen koparmadan azaltma taahhüdünde bulunduğu bir döneme denk geliyor. Başbakan Fumio Kishida'nın geçen hafta ABD'ye yaptığı ziyaret bu eğilimin altını çizdi. Kuzey Carolina'da inşa edilmekte olan bir NYSE:TM elektrikli araç (EV) batarya tesisini gezen Kishida, işbirliğine dayalı tedarik zinciri çabalarının önemini vurguladı.

Japon firmaları, ekonomik güvenlik endişeleri ve Çin ekonomisi için daha az iyimser bir görünümün etkisiyle Çin'e karşı daha temkinli bir yaklaşım benimsiyor. Ocak ayında yapılan bir anket, Çin'deki Japon işletmelerinin neredeyse yarısının geçen yıl bu ülkede yatırım yapmadığını ya da yatırımlarını azalttığını ortaya koydu. Canon Küresel Çalışmalar Enstitüsü Araştırma Direktörü Kunihiko Miyake, Çin pazarının cazibesinin azaldığını ve Japonya ile ABD arasındaki karşılıklı faydaların giderek daha fazla kabul gördüğünü belirtti.

Japonya Dış Ticaret Örgütü'nün Kasım ayında yaptığı yıllık anket, Çin'de büyümeyi planlayan Japon firmalarının ilk kez %30'un altına düştüğünü gösterdi. Buna karşılık Kuzey Amerika'da genişlemeye yönelik ilgi %50'nin üzerine çıktı. Bununla birlikte, Nippon Steel'in U.S. Steel'e teklif vermesiyle ilgili devam eden gerginlik gelecekteki ticari duyguları etkileyebilir.

Özellikle otomobil endüstrisi ABD pazarına daha fazla odaklanmış durumda. Japon otomobil üreticileri Çin'de düşüş yaşadı ve BYD gibi yerel elektrikli araç üreticilerine karşı zemin kaybetti. ABD, Japon otomobil üreticileri için tarihsel olarak kârlı bir pazar olmuş ve çoğu zaman yurt içi satışlarından elde ettikleri kârı aşmıştır.

Toyota, 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanan Kuzey Carolina EV batarya tesisi için yatırımını 13,9 milyar dolara çıkardığını duyurdu. Honda da Ohio'daki tesislerini bir elektrikli araç merkezine dönüştürmek için en az 700 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını açıklayarak ABD pazarına uzun vadeli bir bağlılığa işaret etti.

Japonya'nın denizaşırı satın almaları geçtiğimiz yıl 8,1 trilyon yen (53 milyar dolar) ile 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve bu yatırımın yarısından fazlası ABD'ye yöneldi. ABD'ye yönelik stratejik hamleye rağmen, Japonya'nın Çin ile ekonomik bağları güçlü kalmaya devam ediyor; Çin geçen yıl Japonya'nın en büyük ithalat kaynağı ve ikinci en büyük ihracat pazarı olurken, ABD en çok ihracat yapılan ülke oldu.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.