SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul diz çökerse Türkiye diz çöker.

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da yaşanacak olası depremde iş dünyasının hazırlıksız olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2023 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2023 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
İstanbul diz çökerse Türkiye diz çöker.

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da yaşanacak olası depremde iş dünyasının hazırlıksız olduğunu söyledi. TBMM Deprem Araştırma Komisyonuna konuşan Naci Görür, “Eğer İstanbul’da beklediğimiz deprem olursa, Marmara’daki ekonomi çarkları durur. Ekonomistler de uyarsın, İstanbul diz çökerse Türkiye diz çöker” dedi.

TBMM Komisyon toplantısına çevrimiçi bağlanan Naci Görür depremin ekonomik boyutlarından konuşurken olası İstanbul depreminin ekonomiye etkisine de değindi.

Daha önce TÜSİAD istişare kuruluyla da toplandık, buradan aldığım izlenimde de depreme hazır değiliz. Zaten TÜSİAD, MÜSİAD, ATO vs. hiçbir yer biz depreme hazırız şunları yaptık demedi.

Hazırlıksızlık ekonomik bağımsızlığı tehdit eder

İş dünyası, ekip, donanım, pazar, stok tüm kollarıyla depreme hazır olmalı. 1999 Marmara depreminde de gördük kimyevi maddeler ortalığa saçıldı, yangınlar çıktı.

Böyle bir depremde iş dünyamız çarkları durduracaktır. Marmara’da işlerin durması ülke ekonomisinin yüzde 60'ına tekabül eder ki bu durumda İstanbul diz çökerse Türkiye diz çöker. Marmara’nın çarklarının durması Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını tehdit eder.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan IMF’den para alırsak yarın öbür gün talimatta almak zorunda kalırız demişti. İşte olası depremde iş dünyasının çökmesi bu anlamda bizi dışarıdan borca iter ki bu da ekonomik bağımsızlığa zarar verir.

Maraş’ta gördük, Gaziantep’te gördük buralarda ekonomi durdu, çalışanların bir kısmı vefat etti, bir kısmı göç etti, makineler zarar gördü. Bu sıkıntının üzerine Allah korusun İstanbul gelirse çok daha büyük sıkıntı yaşarız. Bunu ekonomistler sıkça dile getirmeli.

Yıllardır tüm iş dünyasına sesleniyorum, konuşmalarımda ‘nerede TÜSİAD, MÜSİAD’ gibi sorular soruyorum. Bir kurum çıkıp biz kendimizi olası İstanbul depremine hazırladık desin. Bu ekmek meselesidir, sessiz kalmasınlar, hazırız desinler. Hazır değillerse de hazırlanmalılar.

Bir depremde çarklar dursa 10 yılda eski duruma geliriz. O 10 yılda da dünya 10 sene daha ilerler ve aradaki farkı kapatmak neredeyse imkânsız hale gelir. Şu anda Maraş ve Gaziantep bu sıkıntıyı yaşayacak. Deprem vurup öldürür ama bu durum ülkeyi süründürür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.