SON DAKİKA
Hava Durumu

Gümrük alacaklarının yapılandırılması tebliği yayımlandı

7440 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2023 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Gümrük alacaklarının yapılandırılması tebliği yayımlandı

- 31/12/2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacakları

Yapılandırmadan yararlanabilecek. Yapılandırmada gümrük alacaklarının 12/3/2023 tarihi itibariyle bulunduğu statü dikkate alınacak.

Kesinleşmiş alacaklarda;

-Vergi / Gümrük vergisi asıllarının tamamının ve kanunun yayımı tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi durumunda; vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların ya da idari para cezalarının tamamının,

-gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilmiş idari para cezalan ile 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun iştirak hükümleri nedeniyle kesilmiş idari para cezalarının yüzde 50’sinin ödenmesi şartıyla cezaların kalan yüzde 50’sinin, 

-gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş idari para cezalarının yüzde 30’u ve varsa gümrük vergileri aslının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları yerine kanunun yayımı tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi şartıyla cezaların kalan yüzde 70’i ile alacak asıllarına bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacaklarının tamamının,

Tahsilinden vazgeçiliyor.

Kesinleşmemiş (itiraz aşamasında) veya dava safhasında bulunan alacaklarda;

- Kanunun yayımı tarihi itibarıyla  dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan  gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda; vergilerin/gümrük vergilerinin yüzde 50’si ile bu tutara ilişkin faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine kanunun yayımı tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi şartıyla vergilerin/gümrük vergilerinin yüzde 50’si, faiz, gecikme faizi, gecikme zammı ve asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları/idari para cezalan ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçiliyor. Kanunun yayımı tarihi itibarıyla gümrük vergilerine ilişkin gümrük yükümlülüğü doğmuş ve idari itiraz süresi geçmemiş veya idari itiraz mercilerine intikal etmiş bulunan tahakkuklarda bu kapsamda değerlendirilecek.

-Vergi aslına bağlı olmayan idari para cezalarında (usulsüzlük cezaları gibi) yüzde 25’in ödenmesi durumunda kalan kısmın tahsilinden vazgeçilecek.

-Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş olan idari para cezalarının yüzde 15’inin ödenmesi durumunda kalan kısmın tahsilinden vazgeçilecek.

-Kanunun yayımı tarihi itibarıyla; uzlaşma hükümlerinden yararlanılmak üzere başvuruda bulunulmuş, uzlaşma günü verilmemiş veya uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış, ancak dava açma süresi geçmemiş alacaklar da bu madde hükmünden yararlanacak.

-İnceleme ve tahakkuk safhasında olan alacaklar için de yapılandırma başvurusu yapılabilecek.

 

Kanunun ilgili maddelerindeki başvuru süresine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 31/5/2023 günü mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine Tebliğin EK-1 formuna uygun olarak başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.