SON DAKİKA
Hava Durumu

Euro Bölgesi'nde bankalar kredileri kıstı

Yaşanan sıkılaşmanın çeyrek ve yarım baz puanlık faiz artışı arasında karar vermesi beklenen bankanın kararını etkileyebileceği belirtiliyor

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2023 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2023 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Euro Bölgesi'nde bankalar kredileri kıstı

Euro Bölgesi’ndeki bankalar, borçlanma maliyetlerinin artması ve mali sektörü saran krizin Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) faiz artış hızını yavaşlatma çağrılarını güçlendirmesinin ardından, kredileri beklentilerin üstünde kıstı.

AMB'nin Banka Kredileri Anketi'ne göre, kredi standartları ilk çeyrekte önemli ölçüde daha da sıkılaştı. Ankette yapılan değerlendirmede "Konut alımı ve firmalar için verilen kredilerde gözlenen sıkılaşma, önceki çeyrekte bankaların beklediğinden daha güçlüydü ve kredi dinamiklerinde kalıcı bir zayıflamaya işaret ediyor" ifadesine yer verildi.

Firmaların net talebindeki düşüşün, son üç ayda bankalar tarafından öngörülenden daha fazla ve küresel mali krizden bu yana en büyük düşüş olduğu belirtildi.

Anket, Silicon Valley Bank'ın Mart ayında iflas etmesi ve Credit Suisse Group AG'nin daha sonra UBS Group AG tarafından devralınmasının zincirleme etkilerine dair somut göstergeler sunan ilk anket oldu.

Sıkılaşma AMB'yi daha küçük faiz artışına yönlendirebilir

AMB yetkilileri bankacılık stresinden kaynaklanan mali koşullarda yaşanan sıkılaşma kanıtının Yönetim Konseyi’nin çeyrek ya da yarım puan arasında seçim yapmasının beklendiği Perşembe günkü toplantısında daha küçük miktarda artış kararına ikna edebileceğini öne sürmüştü.

Raporda sıkılaşan kredi verme koşullarının bankaların risk algısı ve toleransı tarafından yönlendirildiği ancak AMB’nin faiz artışlarının da rol oynadığı belirtildi. Bankalar, ikinci çeyrekte daha ılımlı da olsa bir sıkılaştırma beklediği kaydedildi.

Banka Mart ayında finans sektöründeki gerilimlerin Euro Bölgesi’ndeki sektörü etkilediğine dair bir işaret olarak, ankete katılanların “perakende ve toplan finansmana erişimlerinin kötüleştiğini” bildirdi.

Ekonomik büyüme verileri düzensiz bir gidişata işaret ediyor

Cuma günü yayımlanan ekonomik büyümeye ilişkin veriler, Euro Bölgesi’nde düzensiz bir gidişata işaret etti. Fransa ve İtalya'nın büyümeye dönmesi ve İspanya'nın ivme kazanmasıyla bölge enerji kaynaklı bir kış resesyonundan kaçınırken, Almanya ilk çeyrekteki durgunlukla bir gerilemeden kıl payı kurtuldu.

S&P Global tarafından yapılan anketler ekonominin ikinci çeyreğin başında daha hızlı büyüdüğünü ancak bu iyileşmenin yalnızca hizmet sektöründen kaynaklandığını gösterdi.

Bazı banka yetkilileri de bu kadar güçlü talebin enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmek için faiz artışlarının devam etmesi gerektiğinin bir işaret olarak alınabileceğini kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.