SON DAKİKA
Hava Durumu

Emekli maaşı farkları ne zaman yatacak?

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edildi

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2025 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2025 12:51
Kaynak: Ekometre
Emekli maaşı farkları ne zaman yatacak?

En düşük emekli aylığı ve asgari ücret desteği düzenlemelerini içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

11 maddeden oluşan kanun ile birlikte, 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılıyor.

Değişikliğe göre; yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emekli ve hak sahiplerine dosya bazında verilen 12 bin 500 liralık maaş 14 bin 469 liraya yükseltilecek.

Emekli aylığına yapılan zam oranı ocak ayı içerisinde geçerli olacak. Böylelikle ocak ayı farkı, şubat ayında emeklilerin hesabına yatırılacak.

Ayrıca, istihdamı desteklemek için iş gücü maliyetlerini azaltmak üzere belirlenen şartları kapsayan işverenlere; 2025 yılı Ocak-Aralık döneminde, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmak üzere günlük 33 lira, aylık bin lira asgari ücret desteği sağlanacak.

Belirtilen prime esas günlük kazanç tutarı, sendika ve 'Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında yer alan özel sektör işyerlerine ise 2 bin lira verilecek. Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak tutardan az olması halinde sigorta prim borcu kadar işlem yapılacak. Diğer taraftan, 'Kamu İhale Kanunu' kapsamında sayılan idarelerin ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında, ihale belgelerinde personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak tutarlar bu idarelerce işverenlerin hak edişinden kesilerek Türkiye İş Kurumu’na iade edilecek.

En düşük emekli maaşı farkları şubat ayında yatırılacak

Genel Kurul'da yapılan oylamada, en düşük emekli aylığının 14 bin 469 lira olmasını öngören 4'üncü madde kabul edildi.

Böylelikle; yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emekli ve hak sahiplerine dosya bazında verilen 12 bin 500 liralık maaş 14 bin 469 liraya yükseltilecek.

Emekli aylığına yapılan zam oranı ocak ayı içerisinde geçerli olacak. Böylelikle ocak ayı farkı, şubat ayında emeklilerin hesabına yatırılacak.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.